Glas Javnosti

MAFIJA KOSI SRBE U LATINSKOJ AMERICI: Balkanski kartel glavni u narko poslu, likvidirano više od deset ljudi

Hronika
Autor: Glas javnosti

Srpski državljanin Slobodan Marjanović (40) koji je ubijen u nedelju u Kolumbiji još jedan je u nizu naših državljana koji su prethodnih nekoliko godina ubijeni na teritoriji Južne Amerike.

Policija prikuplja dokaze, ali prvi rezultati istrage ukazuju da je Marjanović likvidiran u obračunu koji se dovodi u vezu sa trgovinom droge.

Po sličnom scenariju, tokom prethodnih godina likvidirano je najmanje desetak državljana Srbije na tlu Latinske Amerike. Agenti američke Agencije za borbu protiv trgovine drogom (DEA) smatraju balkansku mafiju jednom od najjačih u tom delu sveta, koja tonama kokaina snabdeva Evropu.


Slobodan Marjanović

Kao največi narko-bos označen je Edin Gačanin Tito iz Sarajeva, koji je uhapšen u novembru prošle godine u Dubaiju, ali se pod velom misterije našao na slobodi mesec dana kasnije. Kao jedan od njegovih najbližih saradnika, označen je državljanin Srbije Zoran Jakšić, jedan od vođa klana "Amerika", koji je u zatvoru u Peru od 2016. On je 2021. osuđen na 25 godina, a poznat je kao čovek sa 1.000 lica, jer je često menjao identitete.Iako u zatvoru, on je najverovatnije nastavio da "vodi posao" pošto su kod ovog Srbina, rodom iz Zrenjanina, 2021. u ćeliji pronađena dva mobilna telefona.

- Nedavno hapšenje pripadnika balkanskog kartela pokazalo je da Srbi imaju izuzetno jake konekcije u zemljama Južne Amerike i da iz njih uvoze drogu. Krivičnom prijavom u Srbiji, iako je u zatvoru, obuhvaćen je i Jakšić - podseća sagovornik na nedavnu akciju policije i Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa Evropolom. Ova kriminalna grupa, sumnjiči se za šverc najmanje sedam tona kokaina, a 13 njenih pripadnika je uhapšeno u Srbiji.

Poznavaoci prilika kažu da gotovo nema velike zaplene u Latinskoj Americi ili Evropi, u kojoj se ne hapse i ljudi iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, koji na ovome rade zajedno.


- Postali su lideri u organizaciji prekookeanskog šverca jer su uspostavili odlične kontakte s vrhom kolumbijskih kartela. Međutim, osim milionske zarade na tonama kokaina koji švercuju, ovaj ilegalni posao nosi i rat klanova za prevlast. On se naročito zahuktava posle velikih zaplena, jer one nose ogromne gubitke. Kolumbijski bosovi nikad ne praštaju greške i zbog toga su ih mnogi platili glavom - naveli su izvori, navodeći da su Balkanci već zauzeli vodeće pozicije u kartelima.


Podsetimo, spekulisalo se da se u Južnoj Americi krije i jedan od najtraženijih begunaca, vođa kavačkog klana Radoje Zvicer. Prošle godine, čak se pojavila vest da je ubijen u Panami ali su te informacije demantovane.

Po sličnom scenariju kao Marjanović, podsetimo, ranije je ubijen je i Dejan Stanimirović Markos (45), čije je krvavo telo, isto kao i telo poslednjeg likvidiranog našeg državljanina, pronađeno pored puta u Kolumbiji. On je likvidan u aprilu u gradu Gvamal i navodno je važio za pripadnika balkanskog kartela. Samo tri meseca kasnije, u Ekvadoru je likvidiran Saša Spasić (56) iz Niša.

Glas javnosti/K04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR