Glas Javnosti

LOZNIČKI LEKAR DOBIO TRI GODINE ZA NESAVESNO LEČENJE MALOG RADENKA: Otac dečaka šokiran presudom

Hronika
Autor: Glas javnosti

Veće Osnovnog suda u Šapcu sudije Tatjane Ilić donelo je presudu u predmetu koji se vodi zbog smrti dečaka Radenka Nikodinovića (8) iz sela Kozjak, kod Loznice.

Dr Dobrivoje Bojanić, ortoped iz Opšte bolnice u Loznici, gde je godinama bio načelnik Ortopedskog odeljenja, osuđen je nepravosnažno na tri godine zatvora i dobio je zabranu pet godina bavljenja lekarskim poslom.

Dr Bojanić je, u međuvremenu, i od Lekarske komore dobio zabranu bavljenja ortopedijom dve godine, koja mu je prošla, ali ga uprava ustanove nije vratila na Odeljenje ortopedije, već je raspoređen da obavlja poslove statistike, što i danas radi.

Dva lekara iz Beograda, koja su bila optužena u ovom predmetu, oslobođena su.

Presuda tek treba da stigne svim stranama, uključujući i OJT u Šapcu, koje postupa u tom predmetu.

Podsetimo, osmogodišnji Radenko Nikodinović, iz lozničkog sela Kozjak, preminuo je posle, kako tvrde njegovi roditelji Milan i Zorica, neadekvatne lekarske pomoći u Loznici. Mališan je dobio sepsu koja se proširila na druge delove tela. 

Tadašnjoj tragediji je prethodila bezazlena dečja igra u nedelju, 2. oktobra 2016. godine, kada je mali Radenko pao sa tobogana i polomio ruku, ispostaviće se, na dva mesta.

Roditelji pokojnog mališana, Milan i Zorica Nikodinović svedoče da je Radenku loznički doktor Dobrivoje Bojanić stavio gips na ruku, tvrdeći "da je sve u redu i da su kosti savršeno uklopljene". Međutim, njemu je ruka, kako tvrde, potpuno istrulila i mada je u Beogradu tri puta operisan, nije mu bilo spasa, s obzirom na to da se bakterija koja izaziva sepsu proširila na pluća i glavu.

Otac šokiran presudom

"Ne mogu i dalje da dođem sebi", izjavio je Milan Nikodinović, otac dečaka Radenka (8) iz sela Kozjak kod Loznice koji je preminuo od sepse 2016. godine, nakon današnjeg izricanja presude lozničkom lekaru dr Dobrivoju Bojaniću.

- Slušajući sve ono u samoj završnici suđenja, a posebno priču osuđenog lekara, mislim da sam bio na ivici infarkta ili šloga - priča Milan Nikodinović. - Sve me vratilo, brzinom svetlosti, na tragediju, na gubitak mog mezimca, tog lepog i pametnog deteta, miljenika čitavog kraja, koji ga i danas sa nama oplakuje, a zajedno smo se borili za pravdu, od samog početka. Razumem da se neko brani, ali ne tako da izmišlja i nanosi novi bol nama koji nikada ne možemo da prežalimo našeg Radenka. Kazna je blaga. Kao oštećeni očekujemo da se OJT obavezno žali. Utrvrđena je odgovornost, dakle, za smrt deteta, pa i kazna mora da bude u skladu sa tim. Ovo je blaga kazna i teško mi je da mi, čini mi se, ne može biti teže.

Aleksandar Protić, osnovni javni tužilac u Šapcu, rekao je da sudsku odluku, koja se odnosi na smrt dečaka Radenka Nikodinovića, još nisu dobili. Kad je dobiju, kako kaže, nakon svih potrebnih sagledavanja, odlučiće kako će da postupe u predmetu u kom je jedan lekar osuđen, a dvojica oslobođena. OJT u Šapcu je, inače, krajnje profesionalno, savesno i odgovorno postupio u ovom delikatnom predmetu. prenose Novosti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR