Glas Javnosti

KRVAVI PAJTAŠI PRED LICEM PRAVDE: Simović dobio šest godina zatvora za pokušaj ubistva Sretka Kalinića

Hronika
Autor: Glas javnosti

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na šest godina zatvora nekadašnjeg pripadnika "zemunskog klana" Miloša Simovića zbog pokušaja ubistva pripadnika istog klana Sretka Kalinića u Hrvatskoj 2010. godine, dok su bili u bekstvu od srpskih pravosudnih organa.

Sud je ovom odlukom odbio kao neosnovane sve žalbe i potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

I Simović i Kalinić se sada nalaze u zatvoru u Požarevcu, gde izdržavaju maksimalne zatvorske kazne zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Ðunđića 2003. godine, niza zločina koje su izvršili kao pripadnici „zemunskog klana“, ali i više ubistava u Beogradu 2004. godine.

Simović je tokom suđenja negirao krivicu, navodeći da neće iznositi odbranu, jer nema od čega da se brani.

Na ranijim suđenjima za druga krivična dela, Simović je potvrdio da je nakon svađe, pucao u Kalinića, jer se plašio da će on ubiti njega.

Kalinić i Simović uspeli su da pobegnu iz zemlje nakon ubistva premijera i akcije "Sablja" u martu 2003. godine i do ovog događaja odolevali su hapšenju, sarađujući u novim krivičnom delima uz pomoć jataka iz regiona.

Za njima je sve vreme bila na snazi Interpolova poternica Srbije.

Međutim, među njima je, kako su ranije ispričali pred sudom, došlo do svađe prilikom roštiljanja na jezeru Rakitje pored Zagreba. Simović je tada pucao u Kalinića u stomak i grudi i pobegao.

Kalinić je završio u boilnici u Zagrebu, a nakon oporavka izručen je Beogradu. Simović je uhapšen dva dana nakon pucnjave u blizini granice sa Hrvatskom.

stragu za ovaj pokušaj ubistva sprovelo je hrvatsko pravosuđe i predmet ustupilo srpskim organima.

Apelacioni sud u Beogradu je u avgustu 2013. godine potvrdio presudu Specijalnog suda, kojom su Kalinić i Simović osuđeni na po 40 godina zatvora zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici "zemunskog klana".

Oni su 2008. osuđeni na maksimalnu kaznu u odsustvu, ali su nakon hapšenja tražili ponavljanje suđenja na kojem su osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Ðindića.

Kalinić je u februaru 2012. godine pokušao bekstvo iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu, ali je u tome sprečen, prenosi Nova S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR