Glas Javnosti

KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV ZAPOSLENIH U FILIJALI NSZ: Nezakonito delili milione (nepostojećim) firmama?!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Šef odborničke grupe GG Za Leskovac-Zajedno Nenad Zdravković izneo je podatke za nekoliko radnji, od kojih su neke nepostojeće, čiji su vlasnici nezakonito primali milionske sume na ime subvencija za novozaposlene radnike, piše portal Jugmedia.

Zdravković je na sednici Skupštine grada Leskovca rekao da se radi o velikoj aferi, što je na neki način potvrdio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, rekavši da je protiv više osoba iz leskovačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje podneta krivična prijava.

– Ono što me je frapiralo to je neka preduzetnička radnja za ručnu izradu imitacije nakita. Ona je 2018. godine uzela subvencije za jedno lice, 2020. za 9 lica dobila 4 miliona dinara, 2021. za 14 lica 4,3 miliona subvencije, naveo je Zdravković i dodao da u realnosti u Leskovcu ne postoji prostor u kojem posluje ta radnja.

Ironično je napomenuo da je “verovatno registrovana negde u spavaćoj sobi ili gde već”.


Zdravković je naveo i primer dve računovodstvene radnje, “jedne do druge”, koje su u 2017. godini za četiri osobe dobile 720.000 dinara, 2018. milion, 2019. dva miliona, 2020, 1.100.000, a 2021. godine 2.1 miliona dinara.

Naveo je i preduzeće za pekarske usluge koje je 2016. godine dobilo subvencije samo za jednu osobu, a potom, iz godine u godinu, daleko više – za 19 lica 14.286.000 dinara.

– Imamo sve papire i imena i tražimo da se provere svi navodi, rekao je Zdravković, najavivši da će sva imena navesti na pres konferenciji.

Cvetanović je kazao da tu “verovatno ima istine, ali da nema veze sa lokalnom samoupravom” jer je reč o republičkoj ustanovi. Kako je naveo, kapacitet NSZ na nivou Jablaničkog okruga iznosi 200 miliona dinara i oni koji to zloupotrebljavaju treba da snose odgovornost.

Zdravković je napomenuo i da je jedan od prisutnih političara u Skupštini svoje rođake upisivao kao Rome kako bi iz godine u godinu dobijali sezonske poslove.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR