Glas Javnosti

KOSOVO I METOHIJA GLAVNA RUTA ZA TRANZICIJU MARIHUANE I HEROINA: Početna tačka Albanija, centralna KiM, krajnja zapadna Evropa!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Novi izveštaj mreže Globalna inicijativa protiv međunarodnog organizovanog kriminala, otkriva rute tranzicije opojnih droga. Naime, kanabis iz Albanije puteje preko Kosova i Metohije u zemlje Evropske unije i Turske, a iz ovih zemlja, opet preko Kosova, prenosi se heroin. Crna Gora i brodovi koji dolaze iz luka Latinske Amerike, tranzitna su ruta za prenošenje kokaina.

Na osnovu pomenutog izveštaja, zaključeno je da su mnoga žarišta zločina pogranični regioni između zemalja.

"Iz Albanije droga prolazi do Kukeša ili Prizrena, prema Uroševcu i Gnjilanu na KiM da bi prešla u (centralnu) Srbiju, gde su graničari ponovo plaćeni velikim iznosima evra. Još jedan važan put droge je Peć - Rožaje prema Novom Pazaru", tvrde autori izveštaja.

 

Granica sa Abanijom takođe je identifikovana kao područje za prelazak heroina iz Turske u zemlje EU kroz luku Drač. U izveštaju se navodi da heroin u region dolazi iz Turske, dok u Albaniju ulazi u Kukeš preko KiM i odlazi u Drač. Prema autorima, druga ruta heroina je Skadar odakle odlazi u Crnu Goru, a u nekim slučajevima istim putem prenosi se kanabis.

"Elbasan je ključno središte razmene marihuana i heroina između istoka i zapada, jer se nalazi na glavnom putu između albanske obale, Grčke i Severne Makedonije", navodi se u izveštaju.

Kokain je takođe prisutan u regionu, a uglavnom ga donose brodovi koji dolaze u Crnu Goru iz luka Latinske Amerike, uglavnom sa voćem. Izveštaj napominje da se povećala i proizvodnja i upotreba sintetičkih droga u regionu.

 

"Mnoga žarišta zločina su pogranični regioni između zemalja, gde se odvija niz kriminalnih aktivnosti, ali tamo je, pored kanabisa, malo zaplene droge ili hapšenja važnih kriminalaca, što navodi na ideju da postoji zaštitni kišobran, koji donosi koristi i održava status kvo", navodi se u izveštaju.

U vezi sa opojnim drogama, količine uzgoja kanabisa, posebno u zatvorenom prostoru, povećane su u Severnoj Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, a u Albaniji manje. Većina kanabisa na zapadnom Balkanu, kaže se u izveštaju, sada odlazi u Bugarsku, dok kokain putuje u Hrvatsku, Grčku, Rumuniju i Bugarsku.

"U Albaniji se kanabis uglavnom uzgaja u planinama", navode autori izveštaja.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR