Glas Javnosti

KORONA SATRLA NARKO MAFIJU: Pogođeni dileri, bosovi, baroni...

Hronika
Autor: Глас јавности

Dok je u centru pažnje celog sveta činjenica da pandemija izazvana virusom korona preti da uništi ekonomije i najrazvijenijih zemalja, ostaje nezapažen i jedan njen pozitivan efekat — u Evropi je u krizi i sektor prodaje ilegalnih narkotika. Na delu je najveći udar na svetsku narko mafiju u istoriji trgovine drogom.

Poslovne gubitke trpe svi — od najnižih slojeva uličnih dilera, do samih narko-barona koji vladaju ovim unosnim biznisom.

„Kriminal ide uporedo s biznisom“, objašnjava za El Periodiko Ramon Ćakon, zamenik načelnika kriminalističkog odeljenja katalonske policije.

U istraživanju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala „Kriminal i zaraza“ kaže se da kriminalne grupe u ovom trenutku pokušavaju da naprave zalihe narkotika. Na globalnom nivou, izolacija je u isto vreme zaustavila izvoz marihuane i uvoz heroina i kokaina.

Iako su u mnogim zemljama i policija i vojska uključene u pomoć stanovništvu u suzbijanju zaraze, u Španiji su učestala i hapšenja uličnih dilera. Dinamika lokalnih tržišta se promenila jer su ulice, glavno mesto prodaje droge, ostale puste. Ipak, u ovakvim uslovima u gradovima je lakše je uočiti one koji pokušavaju da prodaju narkotike na ulici.

U Barseloni su u nekoliko navrata hapšeni sitni trgovci koji su pokušavali da drogu prenesu preko kurira, ili preko raznosača hrane, firme „Glovo“, čiji kuriri nisu ni znali šta nose, ili preko vozila firme „Kabify“ (pandan našeg KarGo) kojima su se dileri dostavljali ilegalne supstance.

 

Foto: Pixabay

Katalonija se konsolidovala kao najveći evropski uzgajivač i izvoznik marihuane. Kanabis se kultiviše u zatvorenim prostorijama, uglavnom u starim, napuštenim industrijskim pogonima i posle se prodaje širom Starog kontinenta.

Vrlo često upravo se Srbi bave ovim plantažama. Poslednjih godina naša policija je tesno sarađivala sa španskom, i na plantažama uhapsila oko 100 ljudi — najviše Srba, Crnogoraca i Hrvata. Ćakon objašnjava da uzgajivači neće pokositi biljke koje su već posađene i „najverovatnije će ih, kad porastu, čuvati u vakum kesama za momenat kada se tržište otvori“.

Marihuanu je iz Katalonije sada skoro nemoguće prevesti preko granice, iako su putevi kojima je ranije išla, otvoreni. Obično se „trava“ krije u kamionima koji prevoze dozvoljenu robu. Sada su se, pak, kontrole na putevima utrostručile, što izaziva strah narko-dilera. Prema podacima korisnika marihuane, u raznim gradovima Španije cena za gram u vreme karantina daleko je veća od uobičajene.

U istraživanju se navodi da će u Albaniji ovog leta najverovatnije biti više marihuane nego obično, jer je policija trenutno prezauzeta kontrolom narušavanja karantina, a mart i april su upravo meseci pogodni za sađenje kanabisa.

Kokain iz Latinske Amerike u Evropu stiže u većini slučajeva preko španskih luka. Specijalisti kažu da su u današnjim uslovima ove isporuke mnogo rizičnije nego obično jer i brodova ima znatno manje. Zbog smanjene trgovine sa zemljama Latinske Amerike veća je verovatnoća da se brod kojim putuje koka nađe na skeneru.

 

Foto: Pixabay

Španska policija nedavno je dobila dojavu da će se nedaleko od Barselone obaviti isporuka od 10 kilograma kokaina. Kada su stigli na mesto razmene i presreli kriminalnu grupu, našli su 50 kg kokaina više nego što su očekivali. Klan je, po proceni policije, pravio zalihe, kako se u vreme karantina ne bi desilo da ostanu bez robe.

Kolumbija, koja je najveći proizvođač kokaina na svetu, zatvorila je svoje granice, kako bi sprečila širenje Covida-19 — činjenica koja će takođe doprineti manjoj količini izvoza droge.

Najveći problem predstavlja heroin, koji se i dalje prevozi u dovoljnim količinama. Avganistan proizvodi oko 90 posto opijuma u svetu, i maršruta preko koje se opijum dovozi u Evropu je zatvorena, putnici u svojim torbama dostavljaju pakete avionom.

Engleski Indipendent piše da u Velikoj Britaniji strahuju da bi nestašica ove droge, čiji korisnici su najzavisniji, mogla da dovede do toga da je prosto zamene nekim drugim, hemijskim supstancama, koje se proizvode u domaćim uslovima. U tom slučaju, zbog nečistoće proizvoda, problem bi mogao da bude još veći nego što je sad.

Na udaru je i proizvodnja metamfetamina i fentanila, jer se osnovni sastojci za proizvodnju ovih supstanci obično dovoze iz Kine, koja je bila zatvorena dva meseca.

Kako se navodi u istraživanju Globalne inicijative, ako se izolacija u Evropi oduži, cene heroina i kokaina mogle bi znatno da porastu, a kvalitet će postati daleko niži od uobičajenog.

(Izvor: Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR