Glas Javnosti

KONAČNO DOŽIVOTNA ROBIJA ZA SILOVANJE: Ko su sve silovatelji koji su počinili NAJGNUSNIJE ZLOČINE u Srbiji

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Silovatelj iz Srbije, Ninoslav Jovanović osuđen je danas na doživotnu robiju, a uhapšen je pre godinu dana na groblju u Malči, 17 dana nakon što je oteo i držao zatočenu devojčicu Moniku Karimanović (13). Ujedno, ovo je jedina doživotna kazna koja je izrečena za ovakvo delo, silovanje i zlostavljanje.

U medijima se već govorilo o tome da Monika nije jedina žrtva “Malčanskog berberina”, on je u zatvoru proveo 22 godine, a poznat je po tome što žrtve šiša.

Na ranijim suđenjima priznao je da ga šišanje uzbuđuje. Psihijatri koji su ga veštačili, ocenili su da su emocije i nagoni Jovanovića bolesni, ali je svestan šta čini.

Ipak, za ovaj zločin nad malom Monikom, zbog koga mu je na teret stavljena otmica i seksualno zlostavljanje izrečena mu je doživotna kazna zatvora.

Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", rekao je za "Glas javnosti" da je Malčanski berberin potpuno zaslužio ovakvu presudu.

-Ja sam u stalnom kontaktu sa porodicom Karimanović, a taj čovek zaslužuje kaznu koju je dobio. On je specijalni povratnik i Monika nije njegova prva žrvta. Sada je doživotna kazna najveća moguća i on je zbog toga prvi koji je osuđen na takvu kaznu. Takođe, sve zavisi od klasifikacije krivičnog dela, ali je u slučaju kada žrtva silovatelja preživi Jovanović dobio najveću kaznu do sada- reko je Igor Jurić.

Kako može sistem da pomogne da spreči serijske zlostavljače?

"AmberAlert" je projakat koji je pokrenula fondacija Igora Jurića 2019. godine, ali je projekat sada u zastaju zbog izostanka podrške države.

-Naš sistem je veoma važan i bio bi od velike pomoći žrtvama, porodicama žrtava, policiji i državi. Još uvek čekamo da država preduzme korake, ja sam predlagao vlastima ovaj sistem za koji se moja fondacija zalaže, ali nisam dobio adektvartu reakciju. Pomak je postojao u prethodnom sazivu Vlada Srbije, ali još ništa nije ostvareno- rekao je Jurić za naš portal.

Podsetimo, Tijana Jurić, kćerka Igora Jurića, petnaestogodišnja devojčica iz Subotice oteta je i ubijena u noći između 25. i 26. jula 2014. godine u blizini sela Bajmoka. Posle 12 dana pronađeno je njeno telo na zapuštenom smetlištu u naselju Čonoplja u opštini Sombor.

Za nezapamćen zločin osumnjičen je Dragan Đurić iz Surčina, radnik u tamošnjoj mesari „Ambar“, a daljim ispitivanjem utvrđeno je da je Tijana bila pretučena, silovana, a potom zakopana.

Đurić je 2015. godine osuđen na 40 godina zatvora, što je tada bila maksimalna zatvorska kazna. 

Dejan Gojković

Vojni policajac Dejan Gojković, inače oženjen i otac dvoje dece ispostavio se kao manijak, koji je uhapšen u novembru 2013. godine zbog tri silovanja i pet pokušaja silovanja žena starih između 17 i 41 godinu.

Foto: Printscreen

A sve je izašlo na videlo kada se oglasila žena koju je napao i silovao kod Mostarske petlje u Beogradu.

Gojković je osuđen je na 12 godina zatvora. Iako je prvostepenom presudom dobio 18 godina, ali je Apelacioni sud procenio da je to prevelika kazna.

-Gojković je proglašen krivim što je u periodu od januara 2010. godine do 26. novembra 2013. godine u Beogradu, u Oblakovskoj ulici i na Bulevaru Franša d‘Eperea, na stepeništu Mostarske petlje, koja vodi do autobuskog stajališta gradskog prevoza na auto-putu, u smeru ka Nišu, prinudio žene na čin koji je izjednačen sa obljubom uz pretnje- navodilo se tada u saopštenju.

Sile Lim

Siniša K. (29) iz Melenaca uhapšen je u julu 2020. godine u Berlinu, a samo mesec dana pre nego što je uhapćen napao je, ili silovao čak osam žena.

Foto: Youtube/Printscreen

Njegove žrtve posvedočile su da ih je napadao pošto bi ih zaustavio da im postavi neko pitanje, hvatao ih za vrat i davio, silovao, a potom ih pozivao da se sutradan sastanu.

U Srbiji je već robijao zbog silovanja, a onda je ponovo uhapšen u Nemačkoj.

Igor Milošević

Igor Milošević (42) 2008. godine osuđen je na 15 godina zatvora zbog toga što je sredinom 2007. godine u razmaku od nekoliko dana jednu radnicu butika u Beogradu silovao, a drugu pokušao da siluje.

Silovao je samo 23 dana pošto je izašao iz zatvora u kom je bio zbog istog zločina, a utvrđeno je da je žene počeo da napada još kao maloletnik.

Milošević je te 2008. godine zahvalio sudskom veću koje ga je osudilo na 15 godina zatvora.

Radonja Ćirković

Radonja Ćirković, silovatelj iz Novog Pazara 2012. osuđen je na 12 godina zbog pokušaja silovanja devojke u Beogradu i dva krivična dela nedozvoljene polne radnje.

Međutim, to nije jedino njegovo prestupništvo, on je povratnik, koji je ranije osuđivan na 13 i 14 godina zbog silovanja.

Foto: MUP Srbije

Prvi put je osuđen 1985, a umesto 13 godina, osam je proveo iza rešetaka. Četiri godine pošto je pušten, ponovo je osuđen na 14 godina.

Iz zatvora je po drugi put izašao u januaru 2020, ali je već četiri meseca kasnije napao novu žrtvu.

Bojan Zarubica

Bojan Zarubica osuđen je 2013. na 20 godina robije zbog tri silovanja.

Prvo silovanje počinio je 13. avgusta 2008, kada je u žbunju nedaleko od beogradskog Hipodroma napao ženu, koja je tada imala 50 godina, zatim 20. jula 2009. na istom mestu zlostavljao je devojku (29), a 23. septembra 2010. devojku (24) u naselju Resnik.

Foto: MUP Srbije

Žrtve je napadao s leđa, odvlačio u žbunje i primoravao ih prvo na oralni seks, a zatim ih je silovao.

Inače, Bojan je sin balkanskog trgovca ljudima, Milivoja Zarubice.

Ljuba Zemunac

Ljubomir Magaš, zvani Ljuba Zemunac bio je jedan od glavnih ljudi beogradskog podzemlja, kako je živeo, tako je i stradao, što je opšte poznata informacije.

Ipak, manje je poznato da je i on bio zlostavljač devojaka.

Davne 1967. prvi put je uhapšen i optužen za seksualno zlostavljanje u Beogradu. Osuđen je na dve godine i osam meseci, koje je navodno odslužio u Sremskoj Mitrovici.

-Silovala su je trojica, Ljuba je bio jedan od njih. Devojci su zatvorili glavu staklom na vratima „škode” i silovali je - ispričao je tada izvor beogradskih medija.

Po izlasku iz zatvora pobegao je u Nemačku. U septembru 1974. Savezni sekretarijat za pravosuđe zatražio je njegovo izručenje, da bi mu se u Beogradu sudilo za još jedno silovanje, na Zvezdari. Godinu dana kasnije, sproveden je u Beograd.

Sud ga je kasnije osudio na četiri godine i šest meseci. Posle tri godine je pušten, ali je 1981. ponovo osuđen i to u Podgorici, za treće silovanje, na pet godina.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR