Glas Javnosti

Komšiju usmrtio puškom zbog međe? Šta se dogodilo u Dušanovcu kod Negotina

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Svirepi zločin u Dušanovcu uznemirio meštane ovog sela kod Negotina. Dragutin Raducić (81) ubio Jovana Nikolića (71) u dvorištu njegove kuće

HLADNOKRVNO, Dragutin Raducić (81), iz Dušanovca kod Negotina, iz lovačke puške, za koju poseduje dozvolu, u subotu uveče je ubio svog komšiju Jovana Nikolića (71) u dvorištu njegove kuće. Potom se Raducić sam prijavio policiji i priznao zločin. Određeno mu je zadržavanje, nakon čega će, uz krivičnu prijavu kojom se tereti za teško ubistvo, biti priveden u Više javno tužilaštvo na saslušanje.

 
Uglednog dušanovačkog domaćina, koji se pre osam godina vratio u selo iz Austrije u kojoj je proveo čitav radni vek, Raducić je, saznajemo, strpljivo čekao, stojeći na merdevinama, iza visoke ograde koju je podigao oko svog imanja, na čijem je vrhu nedavno postavio i bodljikavu žicu. Jovan je u subotu oko 19 časova pošao da zalije cveće sa svoje strane prolaza, između svog i Raducićevog imanja, kada ga je hicem iz lovačke puške komšija pogodio u desno rame.

- Tačno se vidi na kameri kako se Jovan u tom trenutku hvata za rame i grudi i povijen kreće ka svom dvorištu. Prošao je kroz kapiju, ali je zbog krvarenja nije zatvorio. Njegova supruga, moja sestra Marica, tada je bila kod nas - kaže Ljubiša Đorđević, rođak Nikolićevih.

Raducić je potom sišao sa merdevina, a zatim s puškom u rukama lagano krenuo bočnom kapijom niz zemljani puteljak, za koji je stalno tvrdio da je njegov. Prošao je kroz glavnu Nikolićevu kapiju i krenuo za svojom žrtvom. Jovan se, pokazuju tragovi na mestu zločina, kretao ka unutrašnjosti dvorišta. Pretpostavlja se da se u jednom trenutku okrenuo, valjda u nameri da zaustavi Raducića, kad ga je komšija, sa metar i po razdaljine, sačmarom pogodio u glavu, raznevši mu desni deo lobanje. Nesrećnom čoveku nije bilo spasa.

- Velika tragedija. Jovan je bio takav čovek da ni mrava nije zgazio, a ovaj se sa pola sela posvađao, sa decom svojom nije govorio - vidno uznemiren priča Ljubiša, inače brat od ujaka Jovanove supruge Marice.

Ubica se, zatim, vratio u kuću, presvukao pantalone, a onda s puškom krenuo drumom, zaustavivši jednog meštanina s molbom da ga odveze u Negotin, da preda pušku policiji, jer, navodno, sutradan treba da ide u banju. Došavši u Negotin, pešice je sa puškom u rukama stigao do stare policijske stanice, a zatim se vratio centralnom pešačkom ulicom do nove. Policiji je predao pušku i priznao da je ubio Nikolića.

- Bila sam u kući kad sam čula galamu, ali nisam izašla ispred da vidim šta je, sama sam, plašim se. Tek po dolasku policije čula sam šta se desilo. Sa tim komšijom mi ne razgovaramo, on se sa svima posvađao, ni nas ne trpi - kaže prva komšinica Nikolića i Raducića, Ljubica Alovjanović.

I dok za žrtvu u selu imaju samo reči hvale, za Raducića kažu da je prek čovek, kojem ništa nije po volji.

- Sa mnom se svađao oko ograde, a Jovi zamerao jer, navodno, jedan zid na placu ulazi u njegovu među. Što ovo nije na sudu delio, nego puškom? - ogorčen je Svetozar Lapadatović.

Meštani kažu da je Raducić svojevremeno otišao u invalidsku penziju i nastavio da obrađuje imanje. Pominju i da je patio od mentalnih bolesti, navodno je jednom hteo da pobegne iz bolnice skokom kroz prozor. Zato se čudom čude kako je mogao da poseduje oružje. Dovode ga i u vezu sa incidentom od pre nekoliko godina, kada je zbog jedne stare čarke čoveka sa kojim se posvađao prebio drvenim kocem.

- Čekao ga je dugo, i kada je ovaj jednom prilikom prošao biciklom vraćajući se iz prodavnice, udarao ga je kocem. Čovek se nikada nije u potpunosti oporavio, umro je posle nekoliko godina, stalno se žaleći na povrede koje mu je ovaj naneo - kažu nam Dušanovčani.


PORODICA U ŠOKU

Porodica ubijenog Jovana u šoku je zbog svega što se dogodilo. Kažu da razloga za ovako nešto nije bilo. Jovan je, kažu njegovi najbliži, bio takav čovek da se od svađa i prepirki sklanjao i popuštao zarad mira i suživota sa komšijama. Sa Raducićem se, kažu, nikada nije svađao.

- Supruga i ja smo bili u Negotinu kad nas je moja majka pozvala. Kad smo stigli u selo, tu je bila hitna pomoć. Dragutin se, inače, sa ocem raspravljao pre godinu dana oko ograde. Ogradu smo pomerili posle dolaska geometra i prekinuli sa komšijom sve odnose - kaže Kristijan Nikolić, sin ubijenog Jovana.

izvor: Novosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR