Glas Javnosti

KO SNABDEVA SRPSKO PODZEMLJE? U velikoj akciji policije širom Beograda pronađena SPECIJALNA OPREMA

Hronika
Autor: Glas javnosti

Pripadnici beogradske policije započeli su veliki lov na kriminalce srpskog podzemlja kroz intenzivnu kontrolu vozila i sumnjivih osoba koje koriste lažne policijske značke i opremu.

Širom Beograda je tokom 24 sata zaustavljeno desetak automobila sa policijskim blinkerima, a nekoliko vozača je imalo i legitimacije policijskih sindikata koje liče na originalne. Istragom će biti utvrđeno da li su ove osobe učestvovale u krivičnim delima.

Lov na prevarante

U Višnjičkoj ulici je tako kontrolom automobila "škoda oktavija" utvrđeno da ima blinkere na prednjoj i zadnjoj strani. U gepeku je nađen, neotpakovan, još jedan takav uređaj. Vozač je imao dve službene legitimacije, koje je izdao Sindikat policije i policijskih starešina. Protiv ovog vozača napisana je prijava, a blinkeri su mu oduzeti.

U Ulici maršala Tolbuhina kod vozača "audija A8" nađena je značka Sindikata zaposlenih policije. Ni on nije policajac.

Patrola MUP zaustavila je na Terazijama i "škodu superb" sa ugrađenim blinkerima. Takođe, u Ulici Luke Vojvodića u Rakovici uočen je privatni landrover sa uključenim crvenim i plavim blinkerima, koje koristi policija, i vlasnik je zaustavljen. Protiv svih njih, navode nezvanično u MUP, biće pokrenuti postupci, a daljom istragom biće utvrđeno da li su vozači povezani sa kriminalnim krugovima.

Ko sme da ima blinkere?

U javnost su procurile procene da je oko 2.500 značaka raznoraznih sindikata policije koje veoma liče na prave završilo u rukama "počasnih članova", i to bez velike kontrole. Koliko je među njima kriminalca policija sada utvrđuje. I Zakon o policiji će takođe pretrpeti izmene i regulisati ko sme da ih dobija i kakav će izgled imati.

- Nedopustivo je, ali i opasno da se značke koje podsećaju na službene legitimacije policijskih službenika nađu u rukama osoba koje će ih zloupotrebiti i MUP treba to pitanje hitno da reši i da kažnjava ljude koji ih izrađuju i dele. Nije sporno da sindikat ima svoju značku, ali ona ne sme nikako da podseća na legitimaciju. Oni mogu da zamažu oči i saobraćajcima na raskrsnici, ali i građanima koji mogu postati žrtve nekog krivičnog dela koje bi izveli lažni policajci - kaže Boro Banjac, bivši načelnik UBPOK.

Kad je reč o blinkerima, prema važećem zakonu, crveno-plava rotaciona svetla mogu da imaju samo Vojska i policija, a u izuzetnim slučajevima MUP može da ih dodeli osobama na značajnim državnim funkcijama kojima je ugrožena bezbednost ili im je sa razlogom potreban brz prolazak. Međutim, ove rotacije i trepćuća svetla mogu da se nabave preko oglasa. 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR