Glas Javnosti

Ko će snositi odgovornost: MALOLETNICI UDARALI TODORA BETONSKOM PLOČOM PO GLAVI, A NEĆE ODGOVARATI ZA NJEGOVU SMRT!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Kako za navode iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, pred tim tužilaštvom se trenutno vodi predistrani postupak i o slučaju još nije doneta javnotužilačka odluka

Todora Šunjku iz Tovariševa su, dok se vraćao iz prodavnice, kamenicama ubila dva dečaka od 10 i 13 godina. Oni, zbog svojih godina, za ubistvo neće odgovarati, kao ni za 32 krađe koje su počinili.

Ipak, sa odgovornošću će se možda suočiti njihova majka S.N..

Ako se dokaže njena krivica preti joj do tri godine robije.

Kako za navode iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, pred tim tužilaštvom se trenutno vodi predistrani postupak i o slučaju još nije doneta javnotužilačka odluka.

- U odnosu na maloletna lica, za koja postoje osnovi sumnje da su učestvala u predmetno događaju, podneto je i više krivičnih prijava zbog učinjenih imovinskih delikata. Ipak, prema njima ne može da se pokrene i vodi krivični postupak jer u trenutku izvršenja krivičnog dela nisu napunili 14 godina, te je u odnosu na događaje koji su prijavljeni redovno obavešten organ starateljstva, radi preuzimanja mera iz njihove nadležnosti - kažu za Telegraf iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Iz tužilaštva navode da bi majka dečaka ipak mogla da odgovara.

- Protiv majke maloletnih lica je pokrenut i vodi se postupak pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu. Sumnja se da je ona izvršila krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica u odnosu na oba deteta - dodaju iz tužilaštva.

Udarali ga betonskom pločom

Podsetimo, dečaci su Todora ubili jer nije imao da im da novac. Todor je na Veliki petak ove godine teško povređen i posle napada je bio u komi. Dečaci su ga gađali kamenicama u glavu i udarali betonskim pločama, a kada je pao na zemlju, počeli su da ga šutiraju. Todor, koji je voleo decu, te se verovatno zbog toga nije ni branio, napadnut je na 100 metara od kućnog praga.

Stariji dečak je pobegao, dok je mlađi uhapšen, ali je odmah pušten. Ubrzo nakon poštanja ponovo je napao ljude, te su ljudi iz sela morali da se organizuju kako bi ga opkolili i čekali da doše policija.

Todor je nedelju dana bio svestan, a potom je pao u komu. Posle tri meseca je preminuo.

Protiv deteta N. Z. je podneta krivična prijava zbog krivičnog dela teška relesna povreda. Dat je nalog policiji da od nadležnog Centra za socijalni rad pribavi izveštaj o stanju u porodici maloletnika, upravo da bi bilo utvrđeno da li je došlo do zapuštanja i zanemarivanja dečaka, na osnovu čega je pokrenut postupak protiv majke.

S obzirom na to da se porodica, izgleda, često selila, nije ih bila u evidenciji Centra za socijalni rad Bačka Palanka.

Iako se porodica nadala da će stariji dečak na neki način da ogdovara jer ima 14 godina, on izgleda te godine u trenutku napada nije napunio, s obzirom na to da iz tužilaštva navode da nijedan od dečaka nije navršio godine koje su potrebne da bi bili krivični odgovorni.

Privedeni zbog 32 krađe

Dečaci su u novembru ponovo privedeni zbog 32 krađe u Novom Sadu.

Kako je za Telegraf.rs ispričao Todorov rođak Dušan Jovanov, iz Višeg javnog tužilaštv au Novom Sadu tražili su Todorovu obdukciju i saopštili mu da su dečaci počinili niz krađa. On je istakao da nije siguran kako će nađa država da se izbori sa njima, s obzirom na to da nisu krivično ogovorni.

Jovanov se nada da će tužilac Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu naći način da u neku ustanovu smesti dvojicu maloletnika.

Glas javnosti / E02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR