Glas Javnosti

KAPETAN BOLIVIJSKE POLICIJE STRELJAO LEGIJINOG SABORCA: Odgovaraće 10 godina nakon masakra koji je počinio

Hronika
Autor: Glas javnosti

Lokalni mediji preneli su da će sada konačno odgovarati i za bar još pet teških krivičnih dela iz bliže i davne prošlosti

Deset godina nakon što su trojica srpskih državljana streljana u zločinu poznatom kao masakr kod San Ramona u Boliviji, njihovog egzekutora konačno je stigla ruka pravde!

Bivši kapetan bolivijske policije Orlando Arauho Besera uhapšen je zbog krijumčarenja tone kokaina, koji je u januaru ove godine zaplenjen u jednom mlaznom avionu u Meksiku.

 Lokalni mediji preneli su da će sada konačno odgovarati i za bar još pet teških krivičnih dela iz bliže i davne prošlosti, među kojima je i ubistvo trojice Srba. Sumnja se da je ovaj kapetan naredio likvidaciju Bojana Bakule (28), Saše Turčinovića (31) i Predraga Stojkova (35) nakon otmice jednog od najmoćnijeg narko-bosa u Boliviji, kome su Srbi bili telohranitelji.

Obučavala ga američka DEA

Bolivijski mediji navode da je Arauho važio za jednog od najboljih policijskih operativaca kojeg je za borbu protiv trgovine drogom svojevremeno obučavala američka DEA. Vodio je najsloženije istrage i bio stručnjak za narko-kartele, kojima se, očigledno, u jednom trenutku i priklonio.

- Arauho je predvodio Specijalnu jedinicu za borbu protiv narkotika. Od suparničkog klana dobio je milion dolara da otme njihovog konkurenta, poznatog trgovca drogom Vilijama Rozalesa. Grupa egzekutora predvođena Arauhom je u proleće 2010. godine u policijskim uniformama presrela ovog narko-bosa, navodno radi pretresa. Rozalesa su odvezli u nepoznatom pravcu, a njegovu pratnju, među kojima su bili i Srbi, odveli su na streljanje - pišu lokalni mediji, navodeći da je u masakru stradalo ukupno šest ljudi.

Nakon što je 2010. objavljena vest o pogibiji trojice Srba u Boliviji, mediji su pisali da se radi o najboljim prijateljima koji su u Rumi držali agenciju za zaštitu ljudi i objekata. Turčinović je bio poznati džudista i pripadnik JSO u vreme Milorada Ulemeka Legije. Za Bakulu se znalo da je i ranije odlazio u Južnu Ameriku, gde se, kako se sumnjalo, bavio prljavim poslovima. Njih dvojica su sa Predragom Stojkovim u Boliviju, gde ih je angažovao Rozales, stigli godinu dana pre nego što su ubijeni.

Pokušali da pobegnu

Prema tadašnjim navodima lista El Dio, Stojkovu je iz neposredne blizine tri puta pucano u glavu. Turčinović je pronađen na stazi pored obližnje reke. On je pogođen šest puta u glavu i ramena, nakon što je pokušao da pobegne ubicama. Prema navodima istog lista, vezani Bojan Bakula bio je blizu bekstva jer je u jednom momentu iskočio iz vozila, ali su ga ubice sustigle i usmrtile. Na konferenciji za novinare koja je usledila tada komandant policije Umberto Ekalar rekao je da se intezivno traži nekadašnji policijski kapetan Arauho. On je nedugo posle toga uhapšen u Brazilu, gde se skrivao, ali se ubrzo opet našao na slobodi, a istraga o masakru Srba sve vreme je tapkala u mestu.

Svedok doživeo nervni slom

Da je naredio masakr kod San Ramona, policija ima čvrste dokaze - čak četiri svedoka! Dvojica su radila sa Arauhom, a dvojica su preživela masakr. Jedan je preživeo uprkos tome što su ga pogodila tri metka, dok je drugog zaštitilo telo jednog od ubijenih. Mediji prenose da je jedan od njih doživeo nervni slom kada je na prepoznavanju u policiji video Arauha.

(Izvor:Espreso)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR