Glas Javnosti

KAKO SU TAJNI AGENTI POMRSILI KONCE KAVČANIMA: Heroin rasturan pod šifrom BUREK?!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Organizatori i članovi slovenačke ćelije kavačkog kriminalnog klana duže od godinu nisu ukapirali da sarađuju sa prikrivenim islednicima, odnosno pripadnicima policije, čiji zadatak je bio i da glume kupce velikih količina droge ili kurire, piše u dokumentima slovenačkih istražitelja.

Jedan od agenata po zadatku službe “radio” je i kao vozač teretnjaka, prevozio novac za drogu ili je preuzimao…

To proizilazi iz krivične prijave protiv 48 poznatih i više neidentifikovanih članova tog klana, za koji je kokain navodno nabavljao Podgoričanin Milan Vujotić (39).

Vođe klana nisu sumnjale u njih i zbog toga što su agenti bacali sumnju na druge članove, lojalne toj kriminalnoj organizaciji.

Za to vreme, prikupljali su dokaze i otkrivali šemu klana, dobavljače kokaina, kupce, ko je šef, a ko kurir, gde se krije novac, gdje droga, kako je plasiraju i kome…

Još u avgustu 2020. godine, najmanje tri tajna agenta dobila su zadatak da otkriju i ko je u toj grupi zadužen za nabavljanje i prodaju heroina i kojim kanalima ta droga stiže u Sloveniju.

Merama tajnog nadzora istražitelji su otkrili da su početkom tog meseca Luka Arapović čiji je tajni nadimak Dal i Darko Nevzatović – Burgos razgovarali o dobavljaču kokaina, koji je na kriptrovanoj aplikaciji “Sky” koristio nadimak Notorius Big.

Primopredaja je izvršena na način što je Stojoski tajnog agenta 7006 pozvao u svoje auto. Tajni agent je seo na mesto suvozača, nakon čega je Stojoski napravio manji krug i tokom vožnje mimikom i očima uperenim u područje ručne kočnice mu pokazao zamotuljak, koji je on stavio u džep”, piše u spisima slovenačke policije.

Foto: Wikipedia

Istog dana dogovarali su se i nabavci i prodaji heroina, jer je Nevzatović rekao Arapoviću da je razgovarao sa mogućim kupcem iz Italije, kojeg je nazvao “Žabar”.

Navodno, za njega je trebalo pripremiti dva kilograma heroina upakovanog u pet kesica – četiri po 250 grama i dve po pola kilograma.

Arapović je rekao da ne prodaje heroin, ali da zna ko ga prodaje i pitao Nevzatovića – da li je “Žabar” zainteresovan za kokain.

“Arapović je rekao Nevzatoviću da je cena kilograma heroina 16.000 evra i da pare moraju da se daju pre preuzimanja droge… Iz nalaza proizilazi da je Luka Arapović govorio o Mladenu Samardžiji, koji je Arapoviću dobavljač heroina. Što se tiče heroina koji je isporučio Samardžija, Luka Arapović je objasnio da je čisti heroin koji treba „udariti“ pre nego što se proda krajnjim kupcima. Predložio je i da Žabaru pošalje uzorak heroina, da proveri da li mu odgovara”, piše u spisima.

Navodi se i da je Nevzatovića pitao da li Žabar koristi aplikaciju “Sky” i ako koristi da mu da njegov kontakt, kako bi mu poslao fotografije. Slovenački kavčani nisu znali da je i Žabar tajni agent.

Dobavljač heroina na odmoru

Četiri dana kasnije – 10. avgusta, ponovo su razgovarali, ali je Arapović tada rekao da zasad nema ništa od heroina, jer mu je dobavljač na odmoru.

“Rekao mu je da ima kokain izvrsnog kvaliteta, a kao potvrdu da može da nabavi i heroin, poslao mu je fotografije dve različite vrste te droge i objašnjenje da je jedna vrsta 16.000 po kilogramu, a druga 16.500 evra.

Rekao mu je i da se kilogram te droge u Sloveniji plaća 18.000 evra, ali pošto lično poznaje dobavljača (Samardžiju) za njega je cena niža.

Predložio mu je i da za par dana preuzme uzorak u Ljubljani, jer kurir lako može da ga donese.

Nevzatović se sa tim saglasio, a onda mu je Arapović rekao da ne zna ko je osoba (Ivica Stojoski) koja će da donese uzorak, jer to nije njegov, nego kurir dobavljača”, piše u prijavi.

Već 13. avgusta kurir koji je u grupi imao ulogu vozača teretnjaka, a inače tajni agent, u spisima označen kao “7006”, po nalogu Nevzatovića sačekao je Stojoskog i od njega preuzeo uzorak.

Tada je imao i zadatak klana – da javi kojim automobilom se dovezao kurir Samardžije, što je i učinio.

“Tajnim opažanjem utvrđeno je da se Ivica Stojoski oko 15.11 sati dovezao ‘fordom S-max’, crne boje, oznaka LJ18-UBV, na dogovoreno mesto primopredaje… Primopredaja je izvršena na način što je Stojoski tajnog agenta 7006 pozvao u svoje auto. Tajni agent je seo na mesto suvozača, nakon čega je Stojoski napravio manji krug i tokom vožnje mimikom i očima uperenim u područje ručne kočnice mu pokazao zamotuljak, koji je on stavio u džep”, piše u spisima.

Istražitelji su utvrdili da je u pitanju heroin velike čistoće i na zamotuljku pronašli otiske četiri muške osbe.

Tajni agent, koji je glumio kupca iz Italije, žalio se na kvalitet heroina, pa je dobio šansu da proba novi, kako bi nastavio prodaju. Članovi klana tada su se dogovorili da šifra za heroin bude ‘burek’ i da se tako naručuje. Policija je na heroinu koji su tajni agenti kupovali našla otiske Samardžije, ali i još nekoliko osoba”…

Dva dana kasnije Žabar je javio Nevzatoviću da je kvalitet odličan i napravio porudžbinu, zbog čega je Arapović tražio 5.000 evra kao garanciju.

I u njegovoj ekipi bio je tajni agent, u spisima označen kao “7003”, koji ga je 20. avgusta vozio na sastanak sa Nevzatovićem, a dan kasnije Arapović je posumnjao u kurira koji je preuzeo uzorak od Stojoskog, ali se ovaj izvukao.

“Arapović je izrazio sumnju u vozača kamiona koji je preuzeo uzorak, tajnog agenta 7006, govoreći da to nije isti vozač koji je ranije vozio taj teretnjak, a kog poznaje, Slađan Karimović – Ribar, koji je preuzimao kokain od Radenka Vučenovića – Oko 222. Tražio je da se fotografiše i da mu pošalje fotografiju, što on nije uradio, zbog čega je Arapović od Nevzatovića tražio obrazloženje koje je prihvatio”, piše u spisima.

Krajem avgusta, navodi se, Arapović je Nevzatoviću preko aplikacije Sky javio da su počeli pretresi i da sačekaju sa poslom neko vreme, poručujući mu da proveri da li je neko u vozila za transport droge postavio GPS.

Inspektori u prijavi objašnjavaju da je razlog za zabrinutost bila informacija koju je Arapović dobio od advokata Aleša Župančića, sa nadimkom Bazenar, ali da nije imao tačne informacije.

Ipak, sredinom septembra počeo je ponovo da se zanima da li Žabar i dalje želi heroin, tražeći da se lično sastane sa njim. Nevzatović je dogovorio sastanak 30. septembra u Milanu – tog dana tamo ih je sačekao Žabar, inače tajni agent označen u spisima kao “7007”. Policija je uz pomoć svojih agenata i tajne pratnje zabeležila kompletnu primopredaju heroina, dogovorenu za par dana kasnije.

Tog dana heroin je doneo Dejan Pejoski, a tajni agent 7006 prethodno je Arapoviću predao novac, jer je ovaj tražio da uzmu svoj dio zarade, a da Samardžiji daju 32.000 evra. Nevzatoviću je objasnio da će dobavljač, ako vidi za koliko su drogu prodali Žabaru, podići nabavnu cenu.

Tajni agent, koji je glumio kupca iz Italije, žalio se na kvalitet heroina, pa je dobio šansu da proba novi, kako bi nastavio prodaju. Članovi klana tada su se dogovorili da šifra za heroin bude “burek” i da se tako naručuje.

Policija je na heroinu koji su tajni agenti kupovali našla otiske Samardžije, ali i još nekoliko osoba. Slovenačka policija sredinom maja razbila je tamošnju ćeliju kavačkog klana koju sumnjiče i za šverc najmanje 790 kilograma kokaina.

(Glas javnosti/Vijesti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR