Glas Javnosti

KAKO SU OPERISALI ŠARIĆ I EKIPA? "Za otmicu vozača tražiš 30% pošiljke? Uf, mislio sam da ćeš uzeti više"

Hronika
Autor: Glas javnosti

Telefonom se snima utovar kokaina u kontejner kako bi se videlo kako paketi izgledaju kad su ukrcani, koliko ih je, kakav pečat nose...

Krijumčarili su u kontejnerima tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Muku mučili s južnoameričkim dobavljačima za koje su sumnjali da su ih stalno potkradali i to u poslu u kojem se zbog "manjka na blagajni" gubi glava.

 

Kako bi utvrdili ko krade kokain iz pošiljki, organizirali su poligrafska testiranja za svoje saradnike. Dogovarali su ubistva na način da to više liči na pripremu otkaza nezadovoljnom zaposlenom u nekoj korporaciji, nego na dogovaranje mafijaških ubistava.

Kokainska hobotnica crnogorskoga narkobosa Darka Šarića, o kojem su ispričane priče i priče, dok je stvarnost izgleda nadmašivala fikciju, nedavno je ponovo nikla iz zaborava jer se otkrilo da ni svi sudski postupci koji su se vodili protiv njegovog šefa zapravo nikad nisu zaustavili njegovo delovanje.

Naime, otkriveno je kako su, usprkos činjenici da se Šarić od 2014. nalazio u srpskom zatvoru, a protiv njegovog hrvatskoga saradnika Petra Ćosića u Splitu vodio dugotrajni sudski postupak zbog šverca 330 kg kokaina, njih obojica, barem prema najnovijim inkriminacijama, vrlo uspešno nastavili "da rade" prebacujući tone kokaina u Evropu. Takođe se otkrilo da je paraleno s njima nastavila da radi i policija koja ih je konstantno tajno nadzirala.

Kako se neslužbeno saznaje, datum hapšenja Petra Ćosića u Hrvatskoj i Šarića koji je nakon 8 godina pritvora tek pre 4 meseca pušten u kućni pritvor svog beogradskoga doma, nije bio slučajan. Naime, pre dva dana istekla je godina i po trajanja tajnih mera nad Ćosićem koje su uz sudske naloge davnog 14. septembra 2020. pokrenuli hrvatska policija i Uskok. Naime, prema hrvatskom zakonu takve radnje mogu trajati maksimalno upravo godinu i po dana.

Istražni sudija zagrebačkoga Županijskog suda u četvrtak uveče prihvatio je kompletan predlog Uskoka i odredio istražni zatvor protiv svih osumnjičenih: Ćosića, njegovoga rođaka Manuela Vulića, preduzetnika Ante Vrcana, Marka Carevića, Dragana Kričke, Luke Jerkovića, Vjekoslava Junkovića te Gorana Vuka, s tim da je Vulić zasad jedini nedostupan te je za njime u toku raspisivanje međunarodne poternice i evropskog naloga za hapšenje. Osim njih, u zatvoru se na odsluženju kazne zbog krijumčarenja kokaina u luci Ploče već nalaze zagrebački preduzetnik Oliver Čokara i Anđelko Oršulić, tako da nije bilo potrebe da se protiv njih pritvor određuje.

Ćosića i ostale terete da su od 2019. do hapšenja iz Južne Amerike, konkretno iz Ekvadora, organizirali niz pošiljki kokaina koje su varirale od po nekoliko desetaka kilograma do onih od pola tone, da su neki od njih, paralelno s krijumčarenjem kokaina, imali sopstveni posao dostave krijumčarenih kalašnjikova, uzija, ručnih bombi i eksploziva iz BiH pripadnicima francuskoga podzemlja, te u jednoj epizodi krijumčarili i ilegalce.

Takođe, Ćosiću i njegovom rođaku Vuliću na teret se stavlja da su zajedno s nepozatim osobama organizovali likvidaciju Milana Milovca zvanoga "Čupavi", saradnika Darka Šarića koji je živeo u Ekvadoru. Naime, veći deo dokaza protiv ove ekipe pribavljen je uz pomoć međunarodne policijske saradnje kojom je probijena enkriptirana komunikacija na tajnom messengeru SKY.

 

Reč je o posebnom programu koji se instalira na mobilni telefon tako da bude sakriven unutar opcije kalkulatora, no kad se u kalkulator unese određeni tajni PIN, otvara se skriveni messenger. Na njemu se osoba pojavljuje pod nadimcima, PIN-ovima, tako da je u prikupljenoj komunikaciji još uvek veliki broj tajnih sagovornika čiji je indentitet nepoznat.

Posebno je zanimljiva osoba koja se skriva iza PIN-ova 8I1JDW, 2MIPSK, F8BD55, budući je reč o nekome kome su Ćosić, ali i drugi osumnjičenici, pa i ubijeni Milovac, iskazivali veliki respekt i odanost.

Misteriozni "gospodin 8I1JDW, 2MIPSK, F8BD55" pojavljuje se samo u komunikaciji kojom se dogovara ubistvo Milovca, inače dugogodišnjega saradnika Darka Šarića koji je pre desetak godina pobegao u Ekvador skrivajući se pred istragom srpske policije u akciji "Balkanski ratnik".

Međutim, premda je veliki deo tajnih pinova ostao neotkriven, poput misterioznog "dr. Pasta", navodnog kolumbijskog dobavljača kokaina za sve njihove pošiljke, veliki deo nadimak bio Giboni, Milovca s nadimkom "Ludi", Olivera Čokare s nadimkom "9" i drugih.

Veći deo nadziranih razgovora skinutih sa SKY-a čitaoca uvodi u neverovatan svet međunarodne trgovine kokainom na najvišem nivou - konstatnih problema s utovarom kokaina u već postojeće kontejnere s nekom drugom robom, prevoza kontejnera na međunarodnim teretnim brodovima koji plove pod raznim svetskim zastavama, a pogotovo problema na koji krijumčari nailaze kad trebaju kokain izvaditi iz zavarenih kontejnera, a pritom kontejnere s "bananama" pustiti da nastave svoj put prema odredištu. Takođe su vidljivi problemi sa stalnim kalkulacijama i nestancima delova isporuka, za koje onda krijumčari krive jedni druge, a ustvari ih takvi gubici, ukoliko ih ne mogu nadokanditi, mogu koštati života. Kilogram kokaina u Ekvadoru plaćali su između 4500 do 5000 evra, a u Evropi bi ga prodavali za oko 28.000 eura.

Takođe je vidljiva i praksa da se mobilnim telefonom snima utovar kokaina u kontejner kako bi se videlo tačno kako su paketi izgledali kad su ukrcani, koliko ih je bilo, kakav su pečat nosili, a sve kako bi osoba koja na drugom kraju svijeta (u Evropi) lakše mogla izvaditi robu iz kontejnera i da bi se utvrdilo je li se s robom "manipulisalo". Taj snimak utovara, naravno, šalje se putem enkriptirane komunikacije osobama koje tu drogu moraju istovariti.

Prva od pošiljki čije se krijumčarenje stavlja na teret Ćosiću i drugima potiče s kraja 2019., a radilo se o pola tone kokaina koji je Milovac u jednom kontejneru ukrcao na teretni brod Zlata R., koji plovi pod liberijskom zastavom i koji je nakon 20-ak dana uplovio u antverpensku luku. Međutim, osobe koje su angažirali da izvade kokain iz kontejnera u tome nisu uspeli, pa je kokain neplanirano drugim brodom nastavio u Hamburg. Tu su angažirali još dvojicu pomagača da u Nemačkoj iz kontejnera izvade kokain. U tome su uspeli tek nakon što su 30. decembra 2019. presreli kamion koji je vozio kontejner te doslovno oteli robu od vozača koji nije ni slutio šta vozi. Nemački pomagači za svoje su usluge nagrađeni sa 150 kg kokaina, a Šarac je preuzeo ostalih 350 kg te ih prodao za 9,8 miliona evra.

Iz kriptirane komunikacije na SKY-u proizlazi da su osobe koje su trebale izvaditi kokain u Antwerpenu javljaju Ćosiću da ne mogu prići kontejneru. Krijumčari zbog ovog novonastlog problema međusobno komentarišu kako bi osoba koja je utovarivala kokain u kontejner u Ekvadoru mogla zbog načina na koji je to uradila "izgubiti glavu". Posebno je interesantna komunikacija kad kreće akcija presretanja kamiona s kontejnerom na autoputu od Hamburga prema Minhenu.

"Kreće akcija. Napadaju da otmu kamion", javlja se u grupu jedan od krijumčara. "Odradiće oni to. To je njima rutina", kaže drugi.

Naime, po svemu sudeći u Nemačkoj je angažovana ekipa "podizvođača" koja se isključivo bavi takvim prepadima, odnosno akcije otimanja kontejnera s kokainom nisu im novost. To proizlazi iz presrećene komunikacije iz koje ispada da je jedan od tih "podizvođača" već imao cenovnik za takve stvari. Tačnije, Ćosiću je poslao screenshot cenovnika na kojem su upisane varijante "spašavanja kokaina" a uz stavku "cena za otmicu vozača kamiona i kamiona 30%", na što je Ćosić bio jako zadovoljan jer je očekivao da će cena biti pola pošiljke. "Nećemo propasti zbog 30%", odgovara Ćosić "podizvođaču".

Zatim su krenule pošiljke za luku Ploče, a u kojima je navodno sudelovao i nedavno uhapšeni i osuđeni Oliver Čokara. No ono što nije poznato jeste to da je isporuka 57 kilograma kokaina, na kojoj je Čokara pao, bila četvrta po redu - pre tri od po 40 i 45 kilograma, koje su došle u luku Ploče u februaru i julu 2020. pa u januaru 2021., uopđte nisu bile detektovane. Na jednoj od tih pošijlki, međutim, umesto 40, stiglo je samo 25 kilograma, odnosno nedostajalo je 15 kilograma. Vulić kontaktira ljude u Ekvadoru i kaže da se Ćosić ljuti. "Ne može se ovako raditi", piše Vulić i traži snimak utovara droge u kontejner u Ekvadoru. "Prošli put je nestao jedan, a sad 15 paketa", piše. Ozbiljno se razmatra da se osobe koje su u to bile uključene odvedu na poligrafsko testiranje u Srbiju.

"To je jedini način da se to reši. Čovek je spremanda ide na poligraf, a i drugi koji su tu bili", piše Vulić. Naime, u tom trenutku nitko od njih ne zna je li kokain ukraden pri utovaru u Ekvadoru ili pri istovaru u Luci Ploče. "Ukoliko se utvrdi da su to ovi uzeli u Luci Ploče, mi ćemo morati sve platiti. Svi moraju snositi troškove gubitka uključujući i 20% koliki je ulog dobavljača", kaže Vulić.

Na kraju je zaključak interne istrage bio da su prevareni kad se droga utovarivala u Ekvadoru jer je iz snimke utovara ispalo da je dio droge utovaren u drugi kontejner. Zanimljivo je i kako se novac plaća dobavljačima u Ekvador. Naime, po novac, u ovom slučaju 300.000 eura, dolazi nekoliko kineskih kurira koji žive u Zagrebu, a lozinka za prepoznavanje im je serijski broj novčanice koje će donijeti.

Rekonstrukcijom tajne komunikacije otkriveno je kako su krijumčari reagovali i kad je Čokara "pao" u martu prošle godine, prilikom pretovara droge u Opuzenu, nedugo nakon što je ona u kontejneru dovedena iz Luke Ploče. Samo nekoliko sati nakon što je Interventna policija u zasedi "pokupila" Čokaru, Ćosić piše jednome od saradnika da se Čokara ne javlja. "Stižu mu poruke, ali ih ne čita", piše. "Da nije pao?", sumnjčav je Ćosić nakon što već neko vreme ne može stupiti u kontakt s Čokarom preko SKY-a. Uskoro kreće potraga. Zovu dobavljače u Ekvador koji imaju GPS pratioca u pošiljki kokaina da provere gde je pošiljka. "De su ih digli?", uskoro Ćosić piše u grupu, iz čega proizilazi kako su shvatili da su Čokara i Oršulić u rukama policije. "Bila je frka dole. Očisti stan. I kaži da mu sprže telefon", javio je jedan od krijumčara drugome da odmah ode do Čokarinog zagrebačkog stana, piše Jutarnjilist.hr

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR