Glas Javnosti

Kako se Ratko Koljenšić pridružio klanu koji je UBIO BRATA LUKE BOJOVIĆA?

Hronika
Autor: Glas javnosti

Četrdesettrogodišnji Nikšićanin Ratko Koljenšić postao je član kriminalne grupe koju su osnovali sada pokojni Slobodan Šaranović i Miloš Delibašić, pravosnažno osuđeni za ubistvo Nikole Bojovića.

Kriminalno udruženje kome se priključio Koljenšić formirano je 2013. godine, piše crnogorski Dan, radi izvršenja krivičnih dela za koja je zaprećena zatvorska kazna i do 40 godina, piše Dan. Koljenšić je u Srbiji u odsustvu osuđen na 30 godina zatvora zbog učestvovanja u ubistvu Nikole Bojovića u Beogradu i Miloša Vidakovića u Budvi.

Osim njega, za ubistvo Bojovića osuđeni su i Saša Cvetanović, koji je dobio 35 godina zatvora, i Delibašić, kojem je izrečena jedinstvena kazna od 30 godine robije.

Organizatori grupe kojoj se priključio Koljenšić napravili su plan koji je podrazumevao skrivanje pripadnika grupe, pribavljanje lažnih isprava, iznajmljivanje stanova radi skrivanja, obezbeđivanja novca za pripremanje i izvršenje krivičnih dela, nabavku oružja i municije, organizovanje obuke za pucanje iz vatrenog oružja radi ubistava.

Učestvujući u svim ovim radnjama, kriminalna grupa je zajedno sa Koljenšićem obezbedila 150.000 evra radi ostvarenja planova i isplate pripadnicima kriminalne grupe.

Šaranović je prilikom saslušanja u aprilu 2014. godine pred višim državnim tužiocem negirao organizaciju i učešće u kriminalnoj grupi i da je podstrekavao druge da ubiju Nikolu Bojovića, brata Luke Bojovića. Tvrdio je da ne poznaje Miloša Vojnovića i da se na iskazu te osobe ne može zasnivati njegova krivica.

Na saslušanju u januaru 2015. godine, on nije želio da pred tužiocem iznosi odbranu po optužnici za kriminalno udruživanje. Ni Koljenšić u odbrani koju je izneo u aprilu 2014. nije priznao teško ubistvo putem pomaganja. Na saslušanju u decembru iste godine, on je negira kriminalno udruživanje. Tada je kazao da je sa Šaranovićem provodio dosta vremena u Budvi, da je u rodbinskim vezama sa Milošem Delibašićem, da je Sašu Cvetanovića upoznao 2007. ili 2008. u Budvi i da mu je on povremeno pomagao u nekim poslovima koje je obavljao u tom gradu.

Potvrdio je da je Cvetanović stanovao kod njega u aprilu 2013. godine i da je on u toku te godine boravio u Beogradu u stanu koji je bio pod zakupom.

Takođe je potvrdio da je 29. aprila 2013. bio u Beogradu, ali je negirao da je pomagao Cvetanoviću da na bilo koji način pređe iz Crne Gore u Srbiju. On je tada rekao i da se Cvetanović u aprilu nalazio u Budvi, kao i na dan ubistva Nikole Bojovića, za kojeg je kazao da ga nije poznavao, a isto je tvrdio i za Luku Đurovića, Miloša Vidakovića, Vladimira Jovanovića, Filipa Koraća i lice poznato pod nadimkom Pitbul.

Kazao je da mu je Šaranović pomagao kao prijatelj, da mu je pozajmljivao novac, a da mu nikada nije pominjao da poznaje izvesnog Vidakovića, te da mu niko iz njegovog društva nije pominjao Vidakovića kao jednog od izvršilaca ubistva Slobodanovog brata Branislava Šaranovića. Nikola Bojović ubijen je 29. aprila 2013. u Beogradu, a Miloš Vidaković je likvidiran 2. jula iste godine u Budvi.

Postupak protiv Slobodana Šaranovića je obustavljen jer je u februaru 2017. godine ubijen ispred svoje kuće u Budvi.

Crnogorske vlasti nisu želele da izruče Koljenšića Srbiji, a suđenje mu je zakazano 14. decembra pred Višim sudom u Podgorici.

(Glas javnosti/Dan)

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR