Glas Javnosti

IZA PLJAČKE MUZEJA STOJI EKIPA VELJE NEVOLJE? Sporna firma koja obezbeđuje instituciju javila se na tender 2014.

Hronika
Autor: Glas javnosti

Pre nekoliko dana javnost je šokirala vest da je Muzej primenjene umetnosti opljačkan. Krađa se desila pre dve godine, a Ministarstvo kulture saznalo je za krađu gotovo godinu dana nakon što se dogodila.

U međuvremenu ne zna se zašto se toliko dugo ćutalo? Ko je još učestvovao kada je jedini osumnjičeni za koga se zna optužen za samo jedan predmet, a ukradeno ih je još 40, za koje nije navedeno tačno koji su? Zašto nije raskinuta saradnja sa firmom koja je vršila obezbeđenje i kakve ona ima veze sa navijačkim i kriminalnim organizacijama? Pitanja je mnogo, a odgovora nema

Iz Muzeja primenjene umetnosti kažu da o događaju godinu dana nisu obavestili nikoga sem policije "zbog primarnog interesa da predmeti budu pronađeni". Zbog čega bi istragu ometalo Ministarstvo kulture ili mediji, nije poznato.

- Muzej nije davao nikakva obaveštenja o ovom događaju iz primarnog interesa da predmeti budu pronađeni, a u cilju sprovođenja policijske istrage i prikupljanja dokaza. Ministarstvo kulture obavešteno je o krađi 13.03.2020. godine, odmah pošto je Muzej od policije dobio informaciju da je osumnjičeni S. J. uhapšen i da je protiv njega podneta krivična prijava. Inače, krađa je primećena i prijavljena odmah kada se dogodila, u julu i avgustu 2019. godine, Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) - navela je u pisanom saopštenju za "Blic" direktorka Muzeja Ljiljana Miletić Abramović.

Sporna firma obezbeđuje Muzej

U pljački je, kako se sumnja, učestvovao noćni čuvar muzeja S. J, angažovan preko agencije za obezbeđenje „Dobergard“ iz Beograda. On je nedavno uhapšen i u toku je istraga zbog sumnje da je on ukrao jedan od nestalih predmeta. Međutim, i nakon toga, ova firma nastavila je da obezbeđuje Muzej primenjenih umetnosti.

- Muzej nije raskinuo ugovor sa agencijom koja je vršila obezbeđenje zato što su bile u toku istražne radnje od strane SBPOK-a u cilju otkrivanja eventualnih saučesnika iz Muzeja i pomenute agencije. Prvi put se javila na tender 2014. godine i bila je jedina koja je ispunjavala sve uslove iz zakona i tražene konkursne dokumetacije. Nakon toga na tenderima za nabavku te vrste usluga ta agencija javljala se kao jedini ponuđač - rekla je direktorka.

Veljina ekipa stoji iza pljačke?

Ministarka kulture Maja Gojković iznela je informacije da iza pljačke, odnosno firme koja je muzej obezbeđivala, stoji kriminalna grupa koju je predvodio uhapšeni Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR