Glas Javnosti

INSPEKTOR MITIĆ NA SASLUŠANJU: Laboratorija slična „Jovanjici“ ranije pronađena u Mirijevu, kod Koluvijinog kuma

Hronika
Autor: Glas javnosti

Iskaz inspektora Dušana Mitića, čoveka koji je među prvima ušao na imanje "Jovanjica", izazvao je veliku buru u javnosti nakon što je pred Specijalnim sudom u Beogradu govorio o vlasniku plantaže Predragu Koluviji. Mitić je pričao o opstrukcijama istrage, kontaktima sa vrhom države sa kojima se Koluvija hvalio, a portal Nova.rs otkriva šta je on izjavio u Tužilaštvu za organizovani kriminal 2020. godine, nedugo nakon što je pronađena "Jovanjica".

Mitić je izjavio tada da ga je 13.11.2019. goline pozvao načelnik odeljenja Slobodan Milenković kada mu je saopštio da je zaustavljeno lice, Predrag Koluvija, za kojeg su imali operativnih saznanja vezanih za proizvodnju marihuane u Staroj Pazovi i njemu su kao šefu operative ta saznanja bila poznata unazad godinu dana.


Zadatak inspektora je bio organizovanje ekipa koje su trebale da krenu u „Jovanjicu“ u Staru Pazovu, kao i u restoran koji je bio u vlasništvu okrivljenih Predraga Koluvije i Zdravka Miloševića. Sa svojom ekipom ušao je u objekat i obezbedili su lice mesta, kolege su mu javile da su u podrumu zatekle jednu osobu misli da se preziva Bojović, zatim određene radnike, a pri samom ulasku zatekli su momke koji su radili u obezbeđenju.

Takođe su mu javili da postoje biljke koje po opisu odgovaraju onome što su oni očekivali koje deluju kao opojna droga marihuana, odnosno „skank“, i on je odmah odredio grupu koja će postupati u tom predmetu.


„Miloš Jurišević je određen za vođu grupe, obavešten je tužilac o tome, radi se o tužiocu iz Sremske Mitrovice Borki Jovanović, zatim je započeto i pretresanje objekta. Pretresanje je trajalo više dana i tom prilikom su pronašli oko 65.000
biljaka, ukupna težina je bila oko jedne tone i 776 kilograma suve materije, doduše sušena je tona i 100 kilograma, a 686 kilograma je pronađeno suve materije na tom mestu. Pronađena su takođe dva pištolja, odnosno pištolj i revolver, jedan rokovnik kao dnevnik rada u kojem se opisuju određene vrste marihuane, primera radi „Silver Skank“ odnosno srebrni skank koji je inače najkvalitetniji oblik marihuane, kao i određene količine marihuane. Sem toga pronađena je puška za skidanje dronova, odnosno za kontrolu letenja bespilotnih letelica iznad objekata“, navodi se u iskazu Mitića.




U iskazu Mitića navodi se da je 19. novembra 2019. vršen pretres kancelarije Koluvije, te da je tu pronađeno rešenje VOA, tom prilikom je pronađena i šema firme koja se nalazi u Srbiji i firme koje se nalaze u inostranstvu.

Na pitanje tužioca da li mu je poznato zbog čega se odlučuje da se ide na pretresanje „Jovanjice“ nakon što je zaustavljeno vozilo A8 na auto-putu, Mitić je izjavio da je njegov načelnik Slobodan Milenković prepoznao lice za koje su odranije imali operativnih saznanja, radi se o Koluviji, te da se on tada predstavio kao policijski službenik.

„Pojasnio je da je raspolagao sa sva četiri tima Četvrtog odeljenja, a takođe je bilo prisutno i posebno odeljenje za hapšenje sa kojim je ušao. Prvo je ušlo to odeljenje a zatim su oni ušli odmah za njima, imali su naredbu za pretresanje Osnovnog suda iz Sremske Mitrovice“, navodi se u iskazu.

Govoreći o pretresanju „Jovanjice“, Mitić je izjavio da je veliki broj policajaca učestvovao, da se radi o više hektara zemlje, te da su pretresi vršeni i narednih dana.

Upitan od zamenika tužioca da pojasni šta su sve zatekli u podzemlju „Jovanjice“ Mitić je izjavio da su zatečeni boksovi gde se nalazio veliki broj biljaka sa opojnom drogom marihuanom, zatečena je prostorija koja je služila za sušenje, te da je bilo i nešto suve marihuane, zatim su zatečene kasete gde su se radnici presvlačili, dosta alata, odevnih predmeta, i slično.

Istakao je i da ne može tačno da se seti kada je Predragu Koluviji određeno zadržavanje.

„Na pitanje u kakvom je statusu okrivljeni Predrag Koluvija bio od trenutku zaustavljanja na auto-putu pa do određivanja zadržavanja Mitić je izjavio da je on u jednom momentu imao status bukvalno kolege dok nisu utvrdili suprotno, a da je kasnije zadržan, te da nije imao lisice na rukama. Pojasnio je da se Koluvija prvo predstavio kao policajac, a kasnije kada je došao na „Jovanjicu“ sugerisao je da se donesu određeni papiri iz Ministarstva poljoprivrede koji bi trebali da potvrde
njegovu tzv. legalnu proizvodnju i sve vreme je bio je kooperativan. Odluka da se seče konoplja je doneta posle određenog broja dana i to zato što se radi o velikom objektu gde je bila velika količina biljaka za koju su oni u tom trenutku pretpostavili da se radi o opojnoj drogi“, navedeno je u iskazu.

Upitan da li postoji sličan primer „Jovanjici“ isti je izjavio da je postojao sličan primer što ce aparature tiče, u Mirijevu 2012. godine. Radi se o laboratoriji za proizvodnju marihuane i bilo je između pet i šest hiljada.

„U pitanju je kum okrivljenog Predraga Koluvije, izvesni Laza, njegovu optužnicu zatekao je stolu okrivljenog Koluvije nije mu poznat ishod tog postupka, ali misli da je i dalje u zatvoru tj. u pritvoru, međutim ovoliki objekat i ovoliku količinu biljaka nikada nije video. Radi se praktično o fabrici za proizvodnju marihuane“, rekao je Mitić.


Govorio je i o licima koju su naknadno dolazila na „Jovanjicu“.

„Među tim licima koja su dolazila bio je Milan Kendija, radi se o njegovom kolegi koji radi u Upravi za obezbeđenje, poznato mu je da je on u srodstvu sa okrivljenim Koluvijom i isti je imao kontakt sa njim. Takođe je naveo da je kolega iz Bezbednosno informativne agencije Aleksandar Tošić došao na ulaz u „Jovanjicu“ popričao je sa njim, legitimisao ga razmenili su brojeve telefona i on mu je saopštio da ima određeni odnos službenog tipa sa Koluvijom, nije objasnio kakvom kontaktu se radi samo je izjavio da ima određeni kontakt sa njim“, navodi se u iskazu.

Govoreći o Koluviji, rekao je da se on od starta ponašao kao kolega.

„On se maksimalno trudio da pokaže da ima legalnu proizvodnju industrijske konoplje i bio je sve vreme vrlo kooperativan“, rekao je Mitić.

Podsetimo, inspektori Dušan Mitić i Slobodan Milenković od otkrivanja „Jovanjice“ prošli su golgotu. U režimskim medijima su označavani kriminalcima i susreli su se sa raznim pritiscima.


Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR