Glas Javnosti

Ikonopisac Vladan (27) na suđenju otkrio: `Ubio sam Jelicu, možda i još nekog, ja sam gej prostitutka, imam sidu, silovan sam kad sam imao pet godina`

Hronika
Autor: Glas javnosti

Otac me prebijao i za najmanju sitnicu, njegov prijatelj silovao kada sam imao pet godina, ubistva se ne sećam, već mi se dešavalo da imam crne rupe u pamćenju kada pomešam velike količine alkohola i droge, možda sam ranije još nekoga ubio u takvom stanju.

Ovim rečima branio se na početku suđenja pred Višim sudom u Nišu ikonopisac Vladan Grahovac (27) iz Raške, koji je optužen je da je u noći između 31. avgusta i 1. septembra 2019. godine sa 26 uboda nožem i osam udaraca čekićem iz koristoljublja usmrtio Jelicu Tatarovski (82) iz Niša. Grahovac je nju poznavao jer je stanovao istoj zgradi na Bulevaru dr Zorana Đinđića u Nišu dok je studirao, a tereti se da je iz stana uzeo 760 evra i pobegao u Beograd, gde je uhapšen nekoliko dana kasnije.

Ubio sam Jelicu Tatarovski (82) prošle godine u Nišu, ali možda i još nekog, ne sećam se. Imam rupe u pamćenju zbog droge i alkohola. Ja sam gej prostitutka, imam sidu, silovan sam kad sam imao pet godina, a otac me je tukao i zlostavljao. Za sve što sam uradio on je kriv - rekao je juče u Višem sudu u Nišu Vladan G. (27) iz Raške, optužen za svirepo ubistvo starice.

Kako se sumnja, mladić je 31. avgusta 2019. upao u Jeličin stan u Bulevaru Zorana Đinđića u Nišu, pa je 26 puta ubo nožem, smrskao joj glavu čekićem i besomučno je udarao rukama i nogama. Zatim joj je ukrao 760 evra i pobegao u Beograd, gde je posle nekoliko dana uhapšen. Ako bude osuđen, preti mu do 40 godina zatvora.

On se juče u sudu pravdao da je bio neuračunljiv kad je napao nesrećnu staricu.

Ja priznajem da sam ubio Jelicu jer ne mogu da osporim forenzičke dokaze, u Jeličinom stanu su nađeni moji DNK i otisci prstiju. Međutim, ja se ne sećam tog zločina zbog droge i alkohola, a moguće je da sam ubio još nekog i da sam to zaboravio - rekao je pred šokiranim sudskim većem, a zatim je počeo da priča o svom životu:

Duže vreme sam bio hipik, pacifista, ljudski život mi je bio nešto najsvetije. Ubistvo nije deo mog karaktera. Ovo što se desilo zapravo je učinio moj otac, on je glavni pokretač mog zločina. Imao sam pet godina kada me je silovao njegov prijatelj, dugo nisam smeo nikom da kažem za to. Kada sam najzad progovorio, otac me je optužio da izmišljam. Tukao me je još od osnovne škole, hvatao me za testise i bacao me o zid, zlostavljao je i majku, sve zbog trauma jer je bio na ratištu. Majka nije mogla da se izbori sa njim, pa se odala alkoholu. Pokušao sam da se ubijem pet puta zbog toga - iskren je bio Grahovac.

Prema njegovim rečima, otac je postao posebno nasilan kad je saznao da mu je sin homoseksualac.

Zbog toga me je 2018. tukao na ulici. Prijavio sam ga, pa je dobio zabranu prilaska, a onda sam otišao u Beograd. Našao sam posao, nikada nisam bio srećniji, ali me je otac pozvao da se vratim u Rašku. Uslovio me je da se okanem muškaraca, a on bi zauzvrat nastavio da mi plaća studije stomatologije u Nišu, koje sam prekinuo nekoliko godina ranije. Poslušao sam ga, ali sam ubrzo shvatio da me je prevario. Tada sam počeo da dobijam halucinacije i odao sam se prostituciji. Tako sam i dobio HIV, bio sam strašno razočaran - ispričao je on.

Neposredno pre ubistva, on je u Nišu hteo da se vidi sa bivšim ljubavnikom i najboljom drugaricom sa fakulteta.

Pozvao sam ih telefonom, ali niko od njih nije hteo da me vidi. Tada sam pukao. Popio sam veliku količinu alkohola, u kombinaciji sa tečnim ekstazijem… Sećam se da sam hteo da skočim sa solitera gde se nalazila Televizija … Sledeće što pamtim je da se nalazim u autobusu za Beograd i da imam povređenu ruku - rekao je mladić.

Kazao je da je sa Jelicom, u čijoj zgradi je stanovao dok je u Nišu studirao stomatologiju, bio u dobrim odnosima.

Imali smo harmoničan odnos, u više navrata sam joj pomagao. Mislio sam da je siromašna i nisam joj ukrao novac, tih 760 evra koji su kod mene nađeni prilikom hapšenja. Te pare sam zaradio prostitucijom. Mislim da to što sam uradio Jelici može da se objasni kao ’emocionalni dug prošlosti’, odnosno da je posledica zlostavljanja koje sam preživeo - kazao je.

Na drugoj strani, tužilac Andrija Ivić predočio je nekoliko dokaza koji ukazuju na to da je on dobro znao šta radi kad je krenuo u zločin.

Nadzorne kamere pokazale su da je optuženi više puta ulazio i izlazio iz zgrade, zaklanjao je lice jer je znao da postoji video-nadzor, presvlačio se, a posle zločina je zatražio zdravstvenu pomoć. Sve su to racionalni postupci, koji se ne mogu očekivati od osobe koja je, kako tvrdi, neuračunljiva i pod uticajem alkohola i droga - ukazao je tužilac.

Inače, na suđenju je trebalo da se pojave i majka i sestra optuženog, i to kao svedoci odbrane, ali su one odbile da svedoče. Suđenje će biti nastavljeno saslušanjem lekara neuropsihijatara koji su veštačili uračunljivost.

Bavio se ikonopisom

Vladan G. se uspešno bavio ikonopisom i svoje radove je pokazivao na društvenim mrežama. Ništa nije ukazivalo na njegove sadističke sklonosti. Međutim, sagovornik Informera, dobro upoznat sa ovim slučajem, smatra da je optuženi u trenutku zločina pokazao strašan nivo sadizma i psihopatsku stranu svoje ličnosti.

“Nije postojao nijedan razlog da nemoćnoj starici nanese 26 udaraca nožem, tuče je čekićem, nogama i rukama. Mnogi od tih udaraca naneti su kada je starica već bila mrtva, što ukazuje na preteranu silu, koja je indikator psihopatske ličnosti”, rekao je izvor.

(Izvor Blic)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR