Glas Javnosti

GORI STARO ZDANJE U ARANĐELOVCU! Simbol grada zahvatio požar (EKSKLUZIVNI VIDEO)

Hronika
Autor: Glas javnosti

Objekat Staro Zdanje, jedan od simbola grada Aranđelovca zahvatio je večeras veliki požar.

Požar je velikog inteziteta i obima i zahvatio je krov i levo krilo hotela.
 

Policija i vatrogasci su na terenu, pokušavaju da lokalizuju požar.

Grupa Aranđelovčani i Aranđelovčanke već godinama ukazuje na loše stanje ovog objekta koji predstavlja jednu od najlepših zgrada u Srbiji, ali bez uspeha. 

Ovo je jedan od mnogobrojnih apela kojim je ova grupa pokušala da ukaže na teško stanje Starog Zdanja.
 

Dragi svi kojih se ovo tiče, u ovo pretpraznično jutro vas obaveštavam da predsednik opštine Aranđelovac nije odgovorio na zahteve koje mu je građanska inicijativa Očistimo Aranđelovac predala pre mesec dana u vezi sa Starim Zdanjem, njegovom sudbinom u ovom trenutku i u budućnosti. Takođe, javna prezentacija projektnog zadatka za Zdanje nije obavljena u toku ove godine. Uz zahteve prilažem jednu fotografiju koju je, sa vanrednim senzibilitetom, napravila Valerija Čolović , radi se o pogledu iz Zdanja na park, to je kao pogled na svet iz srca. Kakvo je to naše srce? Horor lepota ove fotografije ne prestaje da govori o kontrastu između divnog i vrednog nasleđa koje imamo i ruine u koju smo dozvolili da se ono pretvori. Baš kao što smo dozvolili da se naš osećaj kolektivnog dostojanstva i zajedništva pretvori u osećaj gubitništva, nemoći i odsustva solidarnosti.
Ja lično ponovo pozivam sve one koje se na bilo koji način bave životom grada da se ujedinimo u borbi da na pravi način obnovimo Zdanje. Dok "vlast" pokušava da sačuva fotelju, a "opozicija" da ocrni "vlast" ne bi li dobila neki poenčić, nikoga nije briga za Zdanje ( niti za bilo šta drugo). Sramota. To nismo mi. Ne moramo da budemo. Tražim reset za ovaj grad, za ovu zemlju, za ovaj svet..... Počnimo svako od sebe.
I tražimo odgovornost onih koji su odgovorni!
Pored ovoga, želim da zahvalim Radetu Mrlješu, arhitekti konzervatoru koji je pre mnogo godina učestvovao u emisiji Mire Adanje Polak o i tada zapuštenom Zdanju, koji se rame uz rame borio sa našom građanskom inicijativom i koji je i izradio projektni zadatak za Zdanje. Raki Arsenijeviću se zahvaljujem za dokumentarni film "SOS za Staro Zdanje", koji je bio emitovan u udarnom terminu na RTS-u. Zatim želim da zahvalim arhitekti Jasni Marićević, koja je svojom stručnošću, poštenjem i srčanošću mnogo doprinela. Takođe Slađani Milovanović. Zatim profesoru Jovanu Filipoviću koji je iz svoje vizure dao doprinos. Zahvaljujem i svim advokatima i drugim stručnjacima koji su pomogli. I, pre svega, svim Aranđelovčanima koji su u srcu osetili spremnost da se izbore za to lice našeg grada, Staro Zdanje.
MOLIM VAS DA NE ODUSTANEMO.
Sa ljubavlju,
Ana Đorđević

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR