Glas Javnosti

GLAS SAZNAJE! Sretko Kalinić pokušao da pobegne iz Zabele! Poručio stražarima: ETO, VIDITE DA MOGU!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Protiv Sretka Kalinića koji se nalazi u požarevačkoj Zabeli na izdržavanju zatvorske kazne od 30 godina zbog ubistva srpskog premijera Zorana Đindića i zločina zemunskog klana pokrenuta su tri disciplinska postupka, saznaje Glas.

Kalinić je, kako je navedeno u odluci Komisije KPZ Požarevac od 23. novembra 2020. godine, 6. septembra u 12.33 pokušao da pobegne kada se vraćao sa porodične posete ka najčuvanijem Sedmom paviljonu.

On se prema stavu komisije otrgao čuvaru koji ga je držao za nadlakticu i krenuo da trči sa lisima na rukama ka kapiji paviljona.

Nakon pretrčanih pet metara stražari su ga stigli i savladali, a prema rečima izvora Glasa Kalinić je tada rekao zatvorskoj straži:

- Eto, vidite da mogu da pobegnem.

Načelnik Službe obezbeđenja zatvora Goran Nenadović događaj je prijavio kao pokušaj bekstva iz zatvora. Kalinić je kažnjen zabranom raspolaganja novcem, koja je realizovana tokom januara, februara i marta ove godine.

Odluke Disciplinske komisije KPZ Požarevac potvrdio je sudija Višeg suda u Požarevcu, nakon čega je Kalinić podneo žalbu Ustavnom sudu.

Kako Glas saznaje Kalinić je sa načelnikom službe Nenadovićem dolazio i ranije u verbalni sukob, a prema nezvaničnim informacijama tada je Nenadoviću uputio i nekoliko psovki. Taj incident rezultirao je zabranom prijema paketa i zabranom poseta oca.

Nastavak disciplinskog postupka protiv Sretka Kalinića zakazan je za 12. juli. 

Kalinić je sa Željkom Milovanovćem 7. februara 2012 takođe pokušao da pobegne i iz pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu tako što isekli rešetke na prozoru i iskočili u dvorište. . Na snimku iz zatvora koji je predočen kasnije na suđenju za to delo videlo se kako njih dvojica oblače jakne, otvaraju vrata ćelija, provlače se ispod rasečenih rešetki i kreću prema kraju hodnika. 

Nakon što su ih pripadnici Žandarmerije savladali svoj postupak pokušali su da opravdaju rečima da su "hteli da se grudvaju u dvorištu zatvora". Tada je uhapšeno i pet radnika zatvorskog obezbeđenja,

Presudom Specijalnog suda od 17. marta 2014.  Kalinić i Milovanović osuđeni su  na po godinu i po dana zatvora zbog pokušaja bekstva iz pritvora Specijalnog suda. Istom presudom bio je obuhvaćen i čuvar Ninoslav Strahinić, koji se teretio da im je omogućio bekstvo i zato je osuđen na godinu dana zatvora. Istovremeno, drugi zatvorski čuvar koji je bio optužen Nenad Mitrović oslobođen je odgovornosti.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR