Glas Javnosti

FORENZIČAR Časlav RIstić NEMA DILEMU: Sadržaj želuca Mateja Periša OTKRIĆE RAZLOG SMRTI!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Juče oko 9.30 časova je pronađeno telo mlađeg muškarca na Adi Huji, a sumnja se da je reč o nestalom Splićaninu Mateju Perišu. Srpski forenzičar Časlav Ristić razjašnjava dilemu da li se može utvrditi uzrok smrti nakon pet meseci od poslednjeg momenta kada je viđen Matej.

- Naravno da se može utvrditi razlog smrti -  jasan je forenzičar na početku razgovora na K1 televiziji.

- Samim pronalaskom tela, prva stvar koja se radi je uviđaj. Nakon toga se telo prebacuje na sudsku medicimu gde se radi obdukcija,. Mora se utvrditi je li imao zaživotne povrede i rade se toksikološke analize kojima se utvđuje je li šta od supstanci ostalo u želucu - opisuje postupak koji sledio pronalasku tela srpski forenzičar.

On tvrdi da je želudac u ovom slučaju sačuvan dosta dobro, te će njegove kolege sa sudske medicine sigurno utvrditi razlog smrti.


- Saponifikacija se dešava posle dva meseca kada je telo pod vodom. Odsustvo kiseonika dovodi do toga da se gomila so na koži, telo postaje belo kao kreč, ono je ljigavo - opisuje hemijske reakcije Ristić i dodaje da saponifikacija uništava i unutrašnje organe, ali da to neće spprečiti stručnjake da saznaju kako je mladić umro. 

Telo je isplivalo kada je došlo do rasta temperature, te je ono počelo da se širi, a onda je isplivalo na površinu.

- Ovde će se sve saznati obdukcijom, je li bilo utopljenje ili je došlo do nekog ekscesa.
Obducenti imaju svoje metode da otkriju ček i posle godinu dana da li je došlo do neke povrede - kaže Ristić.

Ono što se sigurno zna je da alkohol neće moći da se nađe nakon toliko vremena.

- Druga sredstva koja je konzumirao, ukoliko su to opijati, mogu da se nađu i posle pet meseci - jasan je srpski forenzičar.

Ristić je naglasio da je na licu mesta je bilo važno na početku uviđaja utvrditi elemente sa leša, te se na osnovu garderobe, patika, sata može reći da je Matej Periš.

- Ipak, neće biti zvanične potvrde dok ne stigne DNK analiza - napominje Časlav Ristić. 

On ističe da forenzičari uvek traže tragove kao da se ne radi o zadesnoj smrti nego o ubistvu. Nije sporno ni utvrditi vreme smrti, ali ukoliko se radi o Mateju Perišu to su mediji već objavili.

- Kako se ne zna tačno vreme kada je neko ušao u vodu, ronioci pretražuju mesto za koje se sumnja da je lice mesta. Ono što jeste činjenica je da ne postoji mnogo opcija nego da se čeka da telo ispliva. Ovo konkretno telo se zakačilo i zbog toga se čekalo toliko dugo na mesto uviđaja, odsnosno na mesto gde će isplivati - zaključio je Ristić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR