Glas Javnosti

Fiktivnim predračunima OŠTETILI FOND ZA POLJOPRIVREDU za 62 miliona dinara!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Pala kriminalna grupa!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsili su V. M. (40), organizatora, i četiri pripadnika njegove organizovane kriminalne grupe zbog postojanja osnova sumnje da su malverzacijama na štetu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede protivpravno prisvojili 62.387.018 dinara, saopštio je MUP.

Osim V. M., koji se sumnjiči za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba položaja odgovornog lica, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili ista krivična dela uhapšeni su Lj. M. (72), odgovorno lice privrednih društava „Pastis Concept, „Agropastis“ i „Rasadnik Maya Concept M&N“ i T. S. (57), odgovorno lice privrednog društva „Rasadnik Maya Concept M&N“.
Takođe, uhapšeni su i A. B. (53), bivše odgovorno lice Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, koji se, osim udruživanje radi vršenja krivičnih dela, tereti i za zloupotrebu službenog položaja, kao i S. L. (25), osumnjičen za udruživanje radi izvršenja krivičnih dela i zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju.


Policija intenzivno traga za još jednim pripadnikom ove organizovane kriminalne grupe.

Sumnja se da je V. M., 2017. godine, organizovao ovu kriminalnu grupu s planom da pripadnici grupe pronalaze osobe zainteresovane da u Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede apliciraju za dobijanje namenskih kredita za nabavku višegodišnjih zasada voća, vinove loze i hmelja.

On je potom, kako se sumnja, davao precizne instrukcije Lj. M. i T. S. da na svoje ime registruju privredna društva, koja nikada nisu imale evidentiran ulaz-izlaz robe za sadni materijal, niti su se ikada bavile proizvodnjom, prometom i uvozom sadnog materijala, dok takođe nisu ni registrovana u Upravi za zaštitu bilja i Fitoregistru, i da sačinjavaju fiktivne predračune i falsifikovane račune o nabavci sadnog materijala koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava predavali Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede.

S. L. je, kako se sumnja, pomogao T. S. da pronađe nosioce poljoprivrednih gazdinstava kojima je predavao fiktivne predračune za apliciranje za kredit.


A. B. se tereti da je navedene zahteve rešavao prioritetno i odobravao ih bez prethodne odluke Saveta ili je uticao na članove komisije da ove zahteve uvrste u konačnu listu, iako nisu ispunjavali uslove konkursa i zakonom propisane uslove, na osnovu čega im je Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede isplatio ukupno 113.550.374 dinara od čega su V.M. i pripadnici ove organizovane kriminalne grupe za sebe zadržali ukupno 62.387.018 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR