Glas Javnosti

EVO ZAŠTO MASOVNI UBICA IZ MLADENOVCA NEĆE NA DOŽIVOTNU ROBIJU: Svi detalji optužnice protiv Uroša Blažića

Hronika
Autor: Glas javnosti

Više javno tužilaštvo u Smederevu tereti okrivljenog Uroša Blažića da je 4. maja svesno, sa namerom i bez povoda ubio devetoro ljudi, a ranio 12

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je juče optužnicu protiv osumnjičenog Uroša Blažića (21) iz Dubone kod Mladenovca, zbog sumnje da je 4. maja ubio devet mladih ljudi, od kojih je dvoje maloletno, a njih 12 ranio.

Osumnjičenom preti 20 godina zatvora, a psihijatrijsko veštačenje je pokazalo da je u trenutku zločina bio uračunljiv!

Urošu B. se na teret stvalja teško ubistvo i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, kao i otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila. Optužnicom je obuhvaćen i njegov otac Radiša B., kao i rođaci Goran G. i Boris G. iz Kragujevca.

Podsetimo, Uroš B. se nakon hapšenja branio da je "pucao da zaplaši meštane dva sela kod Smedereva i Mladenovca, jer ga ogovaraju i omalovažavaju". Istraga koja je trajala gotovo šest meseci je pokazala "da je on svesno, oružjem koje je dobio od oca, bez povoda pucao u ljude koje nije ni poznavao, kao i da je ranije u podrumu kuće vežbao pucanje iz tog oružja, gađajući džakove sa peskom".


- Na osnovu prikupljenih dokaza u istrazi, postoji opravdana sumnja da je Uroš B. 4. maja 2023, oko 22.20, upravljajući "mercedesom", u kom je poneo automatsku pušku proizvođača "Zastava", sa mehanički uklonjenim fabričkim brojem, pištolj marke "Tokarev", nekoliko okvira municije za pušku i pištolj i tri ručne bombe, došao kod spomenika "Palih boraca" u selu Malo Orašje, gde je uočio grupu mlađih lica koji su se družili i slušali muziku - piše u saopštenju tužilaštva:

- Bez ikakvog povoda, sa namerom da ih liši života, izašao je iz vozila i rafalnom paljbom iz puške ispalio više desetina projektila u pravcu oštećenih, nakon čega je, kada je ispraznio okvir sa municijom, isti zamenio i nastavio da puca u oštećene, od kojih je neke već pogodio i koji su se nalazili na zemlji, kojom prilikom je na licu mesta lišio života M. M., dok su od zadobijenih povreda u zdravstvenim ustanovama preminuli N. S., L. M., P. M. i maloletni N. M. i A. M., svi iz Malog Orašja. Tom prilikom Uroš B. je ranio još četiri osobe, dok je na još četiri pucao, ali ih je promašino.

Kako je utvrdila istraga, Uroš B. se potom odvezao u Dubonu, gde je uočio više lica koja su radili ogradu u dvorištu i sa namerom da ih ubije, izašao je iz vozila i iz pištolja ispalio više projektila i pogodio oštećene, nanevši im teške povrede.

- Okrivljeni se nakon toga odvezao do OŠ "Momčilo Živojinović", gde je zaustavio vozilo, ušao u dvorište i sa namerom da ih liši života, iz puške počeo da puca u pravcu više lica koja su se tu družila, pri čemu je u oštećena lica koja je pogodio, a koji su se nalazili na zemlji, ponovo iz neposredne blizine pucao - navodi se u saopštenju. Na mestu je ubio M. P. i K. P., brata i sestru, dok je D. T. preminuo usled zadobijenih povreda.



Uroš B. je tom prilikom ranio četvoro mladih kojima je naneo teške povrede, a više projektila je ispalio i u pravcu četiri osobe koje je promašio. Osumnjičeni je potom pobegao i u selu Šepšin, kako se navodi u optužnici, ukrao auto kojim se dovezao do naplatne rampe Mali Požarevac.

- Ostavio je vozilo i sa sobom poneo dve ručne bombe i neopaženo prišao taksiju, koji je čekao na rampi. Uz pretnju aktiviranja bombi, prinudio je oštećenog vozača da nastavi kretanje vozilom kako bi izbegao policijske službenike, dok je u vozilu bila putnica. Odatle su nastavili kretanje prema opštini Ub, gde je oštećena putnica izašla iz vozila, kojoj je zapretno da ne sme ništa da prijavi - piše u saopštenju, gde se dodaje da je naredio taksisti da ga vozi do sela Vinjište kod Kragujevca gde je kasnije pronađen i uhapšen.

- Istragom je utvrđeno i da je Uroš B., u kući u kojoj je živeo, neovlašćeno držao veću količinu oružja, delova za oružje i municiju. Okrivljeni u vreme izvršenja krivičnog dela nije imao navršenu 21 godinu života, zbog čega shodno odredbama Krivičnog zakonika njemu nije moguće izreći kaznu doživotnog zatvora, već kao maksimalnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Zašto ne može na doživotnu robiju?

U trenutku zločina imao manje od 21 godine

Advokat Ivan Gvozdenac objasnio je za Kurir iz kog razloga osumnjičenom Urošu B. i njegovom ocu Radiši B. prete kazne od po 20 godina zatvora.

- Osumnjičeni Uroš B. je u trenutku izvršavanja krivičnog dela imao 21 godinu, i iz tog razloga zbog njegove starosne dobi u tom trenutku ne može da mu se izrekne kazna doživotnog zatvora. Prema našem Krivičnom zakoniku koji je donesen 2019. godine osumnnjičeni za ovo delo može najviše da dobije 20 godina zatvora - kaže Gvozdenac i dodaje:

- S druge strane, njegov otac Radiša B. tereti se za dva krivična dela i iz tog razloga njemu se prema zakonu takođe, može odrediti jedinstvena kazna u trajanju od 20 godina zatvora. Visina obe kazne za krivična dela za koja je osumnjičen Radiša B. iznosi po maksimalnih 12 godina zatvora, ali određivanje konačne visine kazne ne može da se dođe zbirnim spajanjem obe kazne. Iz tog razloga je jedinstvena maksimalna kazna zatvora za Radišu B. 20 godina.



Otac se tereti za dva krivična dela


Nabavio veću količinu oružja i municije

Prema navodima VJT u Smederevu, optužnicom je obuhvaćen i Radiša B. otac Uroša B.

- Radiši B. se stavlja na teret da je izvršio krivično delo nedozvolena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti. Istragom je utvrđeno da je okrivljeni Radiša B. u kući u kojoj je živeo neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija i to jedan pištolj, jedan revolver, 241 komada metaka različitog kalibra, crni barut od ukupno 854,38 grama, kao i različite delove za oružje - navodi se u saopštenju:



- Pored ovog, istom se stavlja na teret da je neovlašćeno nabavio veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava, između ostalog i automatsku pušku "Zastava", pištolj "Tokarev", kao i municiju za navedeno oružje, tri bombe, a potom je nakon kupovine kuće koja se nalazi u Šepšinu, tamo preneo i držao neobezbeđene na tavanu, omogućivši tako svom sinu, kome je navedenu kuću dao na korišćenje, da dođe u posed ovog naoružanja i da ga koristi vežbajući pucanje iz označene automatske puške i pištolja u podrumu u džak peska, a koju pušku, pištolj i municiju je potom koristio 4. maja tokom masakra.


Hapšenje oca ubice

Brojke


4 osobe nalaze se na optužnici

9 žrtava masakra

12 ranjenih

62 svedoka ispitana u toku istrage

5 oštećenih lica nisu saslušani zbog težine povreda

60 različitih veštačenja odrađeno tokom istrage

20 godina preti Urošu B.



Glas javnosti/K04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR