Glas Javnosti

Evo po čemu LOPOVI znaju kad čovek nije kod kuće

Hronika
Autor: Glas javnosti/kurir.rs

Za deset godina broj provala u stanove i kuće u Beogradu spao je u proseku sa 1.500 na 1.000 godišnje. U MUP-u kažu da sigurnih vrata nema, a najprimamljiviji period za provale i krađe je leto.

Odlaskom na odmor i napuštanjem doma potencijalno možete postati meta provalnika.

Signali da niste tu

Objava na društvenim mrežama, puno poštansko sanduče, spuštene roletne i ugašeno svetlo, samo su neki od signala da niste tu.


Rukovodilac grupe za suzbijanje teških krađa i krađa Slađan Janković kaže da se 90 odsto tih meta bira po "ad hok sistemu", dok su preostalih deset mete koje se "tipuju".
"Lopovi tačno znaju kada je čovek u kući, kada nije i na taj način istipuju metu, znaju gde se drži novac a gde zlatni nakit", navodi Janković.
Na meti su najčešće vrata sa starom bravom. U policiji ne beleže veliku razliku u broju provala u užem centru grada i na periferiji. Razlikuju samo tipove provalnika. "Mi izvršioce teških krivičnih krađa delimo na amatere, profesionalce i strane državljane. Imamo dosta stranih grupa, profesionalaca, koji dolaze iz Makedonije i Bugarske, koji imaju specijalizovane alate za otvaranje sigurnosnih vrata", naglašava Janković za rts.
Iz policije navode da je zaplenjeno mnogo alata, bilo ručno pravljenih, bilo kupljenih. Najčešći proizvođač je iz Kine, a naše zakonodavstvo ne zabranjuje uvoz takvih predmeta.

U policiji ističu da se na internetu za veoma male pare može nabaviti alat za obijanje vrata. Takođe, na Jutjubu postoji na desetine snimaka koji prikazuju do detalja kako se sve mogu i na koje načine obiti vrata.
"Ukoliko prilike materijalne to dozvole, građani mogu da se obezbede - sigurnosna vrata, alarme, kamere, a od saveta apelujemo da građani ne drže u svojim domovima veću količinu novca, zlata, da prilikom odlaska na odmor ne objavljuju tog trenutka na društvenim mrežama gde su i sa kim", poručuje Janković.
Zatvorska kazna za provalu i krađu kreće se od jedne do osam godina.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR