Glas Javnosti

EKSKLUZIVNO: DOŽIVEO SAM NEVIĐENU TORTURU, TUKLI SU ME U POLICIJI, PRETILI DA NEĆU ŽIV IZAĆI! – Radiša Pavlović (VIDEO)

Hronika
Autor: Glas javnosti

Predsednik i zastupnik udruženja Za istinu i pravdu o bebama i član Vladine komisije za utvrđivanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji Radiša Pavlović rekao je za Glas javnosti da je u Policijskoj stanici u Vrnjačkoj Banji doživeo neviđenu torturu, batine i maltretiranje, a da mu nije naveden razlog.

Povodom, kako su naveli, nezakonitog postupanja i lišavanja slobode Radiše Pavlovića od strane policijskih službenika PS Vrnjačka Banja, Pavlović i njegova zamenica Milanka Momčilović su se danas obratili Sektoru unutrašnje kontrole policije, kabinetima predsednika Srbije, premijerke, ministra unutrašnjih poslova, i MUP-u.

Pavlović je za Glas javnosti izjavio da očekuje brzo postupanje nadležnih organa kako bi se rasvetlio ceo slučaj i njegova pozadina i, posebno, kako je naglasio, po čijem naređenju je policija u Vrnjačkoj Banji tako brutalno postupila. Dodao je da smatra da razloge treba tražiti u tome što nekome smetaju uspešne aktivnosti udruženja Za istinu i pravdu o bebama na rasvetljavanju bebi afere. Dostavio je našoj redakciji i izveštaje lekara koji su ga pregledali posle torture u policiji.

Pismo koje su Radiša Pavlović i MIlanka Momčilović uputili pomenutim državnim institucijama i u kome se detaljno opisuje kompletan događaj, prenosimo u celini:     

Poštovani, kao zastupnik udruženja Za istinu i pravdu o bebama dana 19.04.2023. pozvan sam od strane oca petoro dece Aleksandra Burmaza i njegove majke Đurović Verice da pomognem u vezi zaštite dva dečaka koja su pobegla kod njih,  koje je ujak tukao i da su deca preplašena i zastrašena.

Prihvatio sam da im pomognem i odmah sam im savetovao da hitno pozovu policiju, prijave nasilje nad decom i da pozovu Centar za socijalni rad u Vrnjačkoj Banji.

Zatim su me obavestili da su oko devet časova pozvali policajca u Podunavcima, prijavili nasilje i takođe o svemu obavestili Centar za socijalni rad. Zamolili su me da lično dođem sa mojom saradnicom i zamenicom u udruženju Milankom Momčilović i da svi zajedno odemo u Centar kako bi se problem rešio.

U međuvremenu kod njih dolazi radnik Centra po prijavi i lično sam preko video veze slušao kako su se deca žalila radnici Centra da ih ujak učestalo tuče kaišom i da se plaše ujaka.

Otišao sam u Vrnjačku Banju zajedno sa saradnicom Milankom gde nas je čekala Verica Đurović (baba dece) koja je prijavila nasilje nad decom a njen sin (otac dece) je ostao kod kuće da čeka postupanje policije.

Na unapred zakazani sastanak sa direktorkom Centra odlazim sa Milankom i Vericom. Direktorka Centra je već upoznata sa problemom i svi zajedno konstatujemo da je nasilje nad decom u nadležnosti policije i da policija mora da postupa po prijavi za nasilje, a ne Centar.

Oko 14 časova odlazimo u PS Vrnjačka Banja u nameri da dobijemo informaciju - zašto do sada niko nije postupao po prijavi Verice Đurović koja je prijavila policajcu u Podunavcima oko 9 časova nasilje nad decom od strane ujaka po svedočenju dece?

Dolazimo do šaltera policije, uredno se predstavimo i legitimišemo i objasnimo da nas je angažovao otac i baba, da smo ja i Milanka  zastupnici udruženja i da smo i članovi državne - Vladine Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođenih beba i dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji.

Policijski službenik na šalteru nas zamoljava da sačekamo, da se on konsultuje. Prihvatamo, odlazimo ispred policijske stanice i vraćamo se oko 14.15 časova.

Ponovo prilazimo šalteru. Policijski službenik nas obaveštava da neki policajac iz Podunavca radi po toj prijavi od 9 sati ujutru. Nezadovoljni tom informacijom zahtevamo da se odmah od Verice Đurović uzme prijava na zapisnik jer se radi o hitnom postupanju i nasilju nad decom.

Dok smo stajali ispred šaltera, sa sprata stanice dolaze komandir Dubovac sa još nekoliko policajaca.

Prilazi nam i drskim povišenim tonom pita mene i Milanku ,,Šta ćete vi ovde"?

Pokušavam da mu objasnim da sam u svojstvu zastupnika udruženja kome su se obratili Verica i Aleksandar da oni moraju da poštuju ZUP koji nam daje ta prava, da smo i članovi državne - Vladine Komisije, da smo se na šalteru legitimisali i pokazali i legitimacije, da smo došli da vidimo zašto policija ne postupa po prijavi za nasilje nad decom.

Komandir Dubovac se obraća meni i Milanki i kaže da mi ne možemo zastupati Vericu i njenog sina jer su oni punoletni!!!!!!!!

Obraćam mu se da on nema pravo da uskraćuje zastupanje zastupnika udruženja bilo kome pa ni Verici Đurović sa kojom smo lično došli u stanicu po odgovor zašto policija nije postupala kada je prijava podneta u 9 časova, a mi smo došli u 14 časova s obzirom da se radi o prijavi za nasilje nad maloletnim licima - decom gde je postupak hitan i da su deca posebna i zaštićena kategorija.

Zatim komandir Dubovac ponovo decidno saopštava da neće dozvoliti naše zastupanje i mešanje u ovaj slučaj, upozoravam ga da krši Zakon, naša prava i ignotriše ovlašćenja koje imamo, da sam prinuđen  da pozovem njegovog pretpostavljenog i nadređenog načelnika PU Kraljevo Željka Rajkovića.

Pozivam sa mobilnog telefona br 062414… načelnika PU Kraljevo Željka Rajkovića na njegov službeni telefon broj 064892…. i upućujem se ka izlaznim vratima stanice. U momentu kada uspostavljam vezu i započinjem razgovor sa Željkom Rajkovićem čujem da je komandir Dubovac izdao nalog prisutnim policajcima da me hapse i privedu i mene i Milanku. Obraćam se načelniku Rajkoviću koji je na telefonskoj vezi, saopštavam mu šta sam upravo čuo, tada sam čuo psovku i osetio jak udarac u predelu bubrega i još udaraca ispod desne plećke.

Dokaz - u prilogu  audio snimak call_14-16-58  pozivanja načelnika PU Kraljevo Željka Rajkovića 19.04.2023. u 14,16 na kome se jasno čuje sve.


Po mom sećanju u tom trenutku su me vukla 4 policajca prekomernom upotrebom i primenom fizičke sile uz udaranje ispod pazuha sa obe strane.

Uvlače me u neku prostoriju - kancelariju (kako su je oni nazvali - četvorku) gde mi se jedan od policajaca unosi direktno u lice i decidno mi saopštava da iz te prostorije neću živ izaći, da će mi on i oni presuditi i da su mi oni bog i batina. Upozoravam ih da sam primetio kameru u toj prostoriji, da kamera sve snima , da su me nezakonito uvukli u tu prostoriju, da su me tukli i vukli i da tražim da odmah pozovu hitnu pomoć jer su mi naneli povrede, da osećam bol u predelu kičme sa desne strane i da mi nije dobro . Ignorišu sve to, odbijaju da pozovu hitnu pomoć, saopštavaju mi da kamera možda ne radi i da će mi oni presuditi. Iz te prostorije ponovo pozivam načelnika PU Kraljevo, uspostavljam vezu i obraćam mu se kada čujem da jedan od njih im naređuje (jasno se čuje na snimku) da mi se uzme mobilni telefon. Sve to čuje i načelnik PU Kraljevo Željko Rajković  sa kojim sam ponovo uspostavio vezu, zatim jedan od policajaca prilazi i otima mi telefon. Tražim mu da mi odmah izda potvrdu da mi je oduzeo telefon - on odbija.

Dokaz - audio snimci u call_ 14-19 i  call_14 -20  iz prostorije (četvorke)  gde su me nasilno odvukli i ugurali 



Istovremeno u hodniku gde su me tukli, vukli i nasilno odveli, Milanku su napala tri policajca muškarca, ona im se suprostavila pozivanjem da je žena, da je operisana i tada su i nju odgurnuli i pala je na pod u hodniku.

Nakog toga Milanka je pozvala hitnu pomoć, objasnila im o čemu se radi i zatim pozvala advokata Milenu Janković iz Beograda da me hitno pozove. Nakon toga je sa njenog telefona počela sa emitovanjem videa uživo na njenoj fejsbuk liniji iz policijske stanice sa lica mesta opisujući šta se dogodilo i događa .

Dokaz - video snimci koje je Milanka emitovala uživo iz policijske stanice Vrnjačka Banja i na kojima je uživo svedočila i svedoči o svemu što se događalo i događa u policijskoj stanici. Na snimcima se jasno čuje da je ona pozvala hitnu pomoć - a ne policija i da uporno pokušavaju da je sklone sa lica mesta raznim metodama, ali ona uspeva da se sa njima izbori. Takođe mi je Milanka saopštila da se u policijskoj stanici nalazio i pripadnik BIA - opisala ga je u nekoj jakni.

Linkovi snimaka koje je Milanka na svom fejsbuk profilu uživo emitovala:

- 1. snimak - oko 14,16 -  

- 2.snimak - ko 14,44 - 

-3. snimak - oko 15,10 -

Sva 3 snimka emitovana uživo na fejsbuk liniji Milanka Momčilović u trajanju od oko 57  minuta imate objavljeno i na mom profilu na sledećem linku -

Za to vreme mene ne dozvoljavaju da izađem iz te prostorije, saopštavaju mi da sam lišen slobode, ja od njih zahtevam da mi saopšte po kom osnovu su me tukli, nasilno priveli i lišili slobode, saopštavaju mi da sam u svojstvu građanina i da prikupljaju obaveštenja, ponovo ih upozoravam da moraju da mi saopšte po kom osnovu su me tukli, vukli i lišili slobode - oni odbijaju.

Drugi telefon - službeni mi je bio u džepu i tada me poziva advokat Milena Janković. Javljam se na službeni telefon, započinjem odmah razgovor sa advokatom i objašnjavam joj šta se sve dogodilo, da odbijau da mi pozovu hitnu pomoć, da su mi oteli već jedan telefon i ne daju potvrdu, da su me lišili slobode, da su me tukli, da mi prete likvidacijom. Taj razgovor je Milena snimila i snimak mi prosledila mejlom i on će služiti kao dokaz.

Na snimku se jasno čuje da im tražim da mi vrate mobilni telefon koji su mi oteli ili da mi izdaju potvrdu - oni odbijaju . U istom snimku (razgovoru sa adv. Milenom Janković ) oko 13,15 minuta - dolaze saobraćajni policajci i alkotestiraju me i jasno se čuje da je utvrđeno da je nula.

Kada sam u razgovoru advokatici Mileni rekao da može i ona uživo emitovati lajv, policajci su skočili i oteli mi i taj telefon pri čemu su mi povredili desnu nogu jer sam telefon spustio ispod stola i oni su se sa mnom otimali oko telefona. Nakon toga sam im ponovo tražio da mi odmah izdaju potvrdu da su mi oteli i oduzeli i drugi službeni mobilni telefon, što su odbili da učine.

Dokaz - u prilogu  audio snimak record-1681907175166  mog razgovora sa adv. Milenom Janković iz Beograda koja me je pozvala na službeni telefon koji mi je bio u džepu i koji nisu videli kada su mi oteli prvi telefon.


Isti taj snimak objavljen na mom fejsbuk profilu u video formatu i slikom hodnika PS Vrnjačka Banja –

Uzeli su moja oba telefona u ruke i brisali su snimke razgovora koje sam taj dan obavljao sa tel.br.066 8054975 i koristili su nezakonito moja oba telefona.

Sve vreme sam ih pitao da mi saopšte osnov po kome su me lišili slobode, nezakonito su me uhapsili i nisam dobio odgovor.

Posle izvesnog vremena, na vratima te prostorije se pojavljuje hitna pomoć - doktorka i medicinski tehničar kojima se obraćam da su me tukli, vukli, naneli povrede, ugrozili zdravlje, da nisu hteli da pozovu hitnu pomoć kada sam im tražio kada su me tu nasilno ugurali i tako dalje. Pitam ih po čijem su pozivu došli, odgovaraju mi da su došli po pozivu moje koleginice Milanke koja je u hodniku i koja ih je uputila da meni ukažu lekarsku pomoć jer je policija odbila da to učini.

Prisutnom policajcu se obraćam u prisustvu lekara da mi odmah vrati moje mobilne telefone koji se nalaze njemu u rukama koje su oteli meni iz ruke i da mi izdaju potvrdu o tome. Tri puta mu tražim da mi vrati telefone koji su kod njega u rukama, on ih pokazuje i saopštava mi da sam slobodan kada lekari završe i tada ih mogu uzeti. Obraćam se prisutnim radnicima hitne pomoći da li su čuli i videli šta je rekao i da li će svedočiti ono što su čuli i videli.

Kada sam se treći put obratio policajcu i upozorio ga  prisustvu radnika hitne pomoći da mora da mi vrati telefone, policajac mi vraća oba telefona i na moje pitanje ,,gde je potvrda " odgovara da je nema i da mogu ići kada se završi pregled. Pitam ga - ,,A gde sam ja bio do sada i zbog čega? " - odgovara mi da sam slobodan i da mogu ići .Tražim bilo koji papir da mi daju o hapšenju , o otimanju telefona - okreću se i odlaze .

Ukazuju mi hitnu pomoć, konstatuju veliki skok pritiska i aritmiju preko 130 otkucaja, povrede u predelu leđa prema kuku sa desne strane jer sam imao nesnosan bol i daju mi na licu mesta terapiju -  2 tablete i  2 uputa za stacionarno lečenje.


Policajci odlaze i posle ukazane pomoći i ja izlazim iz stanice oko 15,45 .

U 15,53 poziva me načelnik PU Kraljevo Željko Rajković ( u prilogu call_15-53-53 )


Razgovore sa načelnikom PU Kraljevo imam snimljene, snimci su sačuvani .

Kako mi je Milanka saopštila da je čula da je u policijskoj stanici, dok sam ja bio lišen slobode došao je pripadnik BIA što treba proveriti.

O ovom događaju obavestio sam i gospodina Maraševića iz Kragujevca - unutrašnje kontrole MUP -a, sve mu detaljno objasnio i kada sam pokušao da ga kontaktiram ponovo nije se javljao, a nisam mogao ni da mu dostavim snimke.

Zato sam se obratio vama prvo usmeno, detaljno objasnio dežurnom inspektoru SUK -a sve i po njegovom uputstvu šaljem vam detaljni opis događaja i dokaze.

Obzirom da postoje nadzorne kamere u policijskoj stanici, nadam se da su snimci sačuvani i oni će dodatno uz dokaze koje vam šaljem potvrditi sve gore navedeno.

Nadam se da se ovako nešto neće nikada ponoviti u Srbiji i da će svi koji su nezakonito postupati biti adekvatno kažnjeni, a da akteri ovog događaja ne zaslužuju zvanje srpskog policajca.

Za sve ostalo smo vam na raspolaganju.

S poštovanjem,

Radiša Pavlović i Milanka Momčilović, zastupnici udruženja ZA ISTINU I PRAVDU O BEBAMA i članovi državne - Vladine Komisije za utvrđivanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Dušan u 01.06.2023 15:20:03 h
     0 
Apsolutno! Čoveku treba psihijatrijska pomoć. Nego najgore od svega je što ima i onih koji mu veruju. Radiša je dno dna od čoveka.
od pasija rustemov u 29.04.2023 15:46:04 h
     0 
Ovde je oduzeto ljudsko pravo jednom gradjaninu koj iradi za pravdu naroda. Ovo je veliko ponizenje za celu drzavu jer oni su podrzavani od nekog da sprece istinu.Ucemu je problem bio ,vec samo da su uzeli izjavu gospodje koju je Radisa zastupao.Sve ovu bagru korumpiranu isterati iz institucija na ulicu!zalosno sto su pretrpeli Milanka i Radisa ovu torturu.A nije ovo jedini slucaj vec se pojavljuje svuda u srbiji .To je kad neko dobije vlasti onda misli da je bog.
od Mirko u 25.04.2023 18:33:27 h
     0 
Radisa je tezak skandal majstor.
od Miloš u 25.04.2023 18:45:25 h
     0 
Čije je to prezime Dubovac Ima li Srba u Srbiji ili sve sami dođoši i ustaše iz Bosne i Krajine!