Glas Javnosti

DVE TREĆINE SUDOVA u Srbiji nema PREDSEDNIKE već takozvane VRŠIOCE FUNKCIJA, a narednih meseci ISTIČE MANDAT i PREOSTALIM čelnicima

Hronika
Autor: Glas javnosti

Neobična praksa, najblaže rečeno, da većinom naših javni preduzeća pa sve do škola i obdaništa ne rukovode konkursom izabrani direktori već postavljeni vršioci dužnosti, nije zaobišla ni jednu od nosećih grana vlasti svake drževe pravosuđe, jer čak 88 sudova u Srbiji, oko dve trećine njih, već duže vreme nema predsednike već nijma upravljaju takozvani vršioci funkcija.

Takođe, paralisan je rad Državnog veća tužilaca kome, kao i najvišem telu Visokom saveta sudstva, tek predstoje izborni procesi.

Za danas i sutra, 15. i 16 oktobra, na Pravnom fakultetu u Beogradu zakazani su ispiti za kandidate koji se prvi put biraju na sudijsku finkciju, za 91 u prekršajnim i 181 u osnovnim  sudovima, koje organizuje Visoki savet sudstva, ali prema izvoru Glasa javnosti iz pravosuđa to trenutno ne rešava ništa bitno, jer se “kuća ne gradi od krova”:

-Na čelu čak dve trećine svih sudova u Srbiji ne nalaze se izabrani predsednici već vršioci tih funkcija, a narednih meseci isteći će mandati i još mnogim čelnicima koji nisu u tom kao privremenom statusu, pa se može reći da srpsko pravosuđe odavno već “VF stanju”. U našim sudovima preko 120 godina postojao je predsednik suda - starešina, autoritet koji i praktično žrtvuje svoju karijeru sa predmetima, ali uzima u zaštitu sud i svoje kolege i predstavlja ih u dijalogu sa drugima. Sada je sve relativizovano, te vršioce funkcija biraju sudije istog suda, pa vrana vrani oči ne vadi i nijedan sudija ne dobija lošu cenu rada. Mnogo je farse u našem pravosuđu  i niko ni za šta ne odgovara, a sudi se "U ime naroda". VF predsednici su jedna vrsta opstrukcije, koja je nažalost postala normalna pojava u našem pravosuđu, - objašnjava izvor Glasa javnosti.

Primedbe iz poslednjeg izveštaja Evropske komisije, koja je ocenila da Srbija nije u poslednjem periodu postigla značajan napredak u vladavini prava i reformi pravosuđa je očekivan za našeg sagovornika:

-Neke stvari su očigedne, ne mogu se tek tako sakriti. Početkom godine zaustavljen je izbor za predsednike čak 74 osnovna i prekršajna suda, zbog toga što je predlog vraćen Viskog saveta sudstva iz Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije. Oni su odbacili kompletan predlog zato što su bila sporna tri kandidata, ali i traže, u stvari  “preporučuju”,  praktično ponovno raspisivanje konkursa i prijavljivanje kandidata. Tada VSS je odbija da ponovi proceduru jer je već bio sproveden kompletan postupak i odustaju samo od tri sporna kandidata. I tako se to dešava, pa je  došla pandemija korona viirusa i uvođenje vanrednog stanja, a na kraju i parlamentarni izbori, pa se ni skupština nije sastajala. To ljudi sa strane vide i onda ovakve stvari ne prolaze, priča naš sagovornik iz pravosuđa.

Dalje, prema rečima našeg sagovornika, rad Državnog veća tužilaca paralisan je još od februara ove godine, i tek taj kolaps teško mu je teško objašnjiv, pa kaže:

- Od februara meseca Državno veće tužilaca se nije sastalo, a u međuvremenu je istekao mandat poverenika za samostalnost javnog tužilaštva, koji je ujedno i zamenik predsednika a novog nisu  izabrali. Znači ti si tu instituciju ugasio a svesno zaboravljaš što je baš ta Evropska komisija hvalila uvođenje poverenika za samostalnost, kao i njegov dotadašnji rad. Republički javni tužilac, Zagorka Dolovac, ne zakazuje sednicu od februara iako su članovi veća to predlagali, jer su smatrali da epidemija virusa ne može da bude izgovor, a uostalom svi drugi državni organi  redovno se sastaju, - rezignirano priča izvor Glas javnosti iz pravosuđa.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR