Glas Javnosti

GRUŽA 2022": Vučić na pokazno-taktičkoj vežbi MUP (VIDEO)

Hronika
Autor: Glas javnosti

Na brani na jezeru Gruža počela je pokazno-taktička vežba Ministarstva unutrašnjih poslova "Gruža 2022", kojoj prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik stigao - vežba počela

Predsednik Vučić stigao je, a vežba je počela. Vežbi prisustvuje ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ostali visoki rukovodioci MUP-a.

Tokom vežbe, više od 200 policijskih službenika, uz upotrebu najsavremenijih vozila i opreme prikazuje obučenost i sposobnost u odbrani najvitalnijih objekata značajnih za život građana, privredu, ekonomiju i energetiku i to kroz sadejstvo sa kopna, vazduha i vode.
U akciji učestvuju pripadnici PU Kragujevac, Žandarmerije, Ronilačke jedinice Žandarmerije, kao i Helikopterske jedinica MUP-a.

Od opreme, u vežbi se koristi devet specijalnih i borbenih oklopnih vozila: M11, M15, Lazar 3, Hameri, Defenderi, kvadovi, helikopteri Gazela i X145M, borbeni desantni gumeni čamci Zodijak i desantni čamac Premaks.

Prikazuje se i rad snajperskih timova, ronilačkih timova sa desantnim čamcima, upadnih timova koji se iz helikoptera, koristeći tehniku „Fast rope“, spuštaju na branu i alpinističkim tehnikama, koristeći infrastrukturu brane, upadaju u otvore i prostorije brane.

Sve vreme podršku sa kopna i upad sa kopna vrše pešadijski timovi Žandarmerije.

Predsednik dobio poklon od Žandarmerije

Po završetku vežbe, predsednik Vučić dobio je od pripadnika Žandarmerije dres na kome piše njegovo ime.

- Gledaćemo da u narednom periodu povećamo plate - kazao je predsednik i dodao "vidi se da su momci zaista spremni".

Predsednik razgovara o oružju koje je korišćeno tokom vežbe.

Vežba u pet etapa

Vežba se izvodi u pet etapa, od postavljanja uže i šire blokade brane, do potpunog savladavanja i neutralisanja terorista.

U prvoj fazi obavlja se postavljanje šire i uže blokade, a to su učiniti policijski službenici PU Kragujevac i Žandarmerije, dok se u drugoj fazi obavlja neutralisanje obezbeđenja brane (DTG) i u trećoj se izvodi koordinisan prilaz policijskih službenika objektu i postavljanje obezbeđenja i vatrene podrške upadnim timovima.

U četvrtoj fazi izvedena je koordinirana akcija upada u objekte, neutralisanje DTG-a i kontrola objekta, a u petoj identifikacija lica i pružanje pomoći povređenima i obezbeđenje lica mesta za vršenje uviđaja.

Scenario za vežbu podrazumeva da su branu na jezeru Gruža u selu Pajsijević zauzele snage DTG-a, bliske terorističkoj organizaciji ISIL, a po naređenju Direktora policije, snage Žandarmerije su angažovane u cilju neutralisanja DTG-a i vraćanje brane pod kontrolu snaga bezbednosti Republike Srbije.

U grupi DTG-a ima 25 do 30 osoba, sa minimum jednim terenskim motornim vozilom, streljačkim naoružanjem i improvizovanim ekslpozivnim napravama, a cilj im je širenje panike i straha i destabilizacija energetskog sistema Srbije, kao i rušenje brane ukoliko se ne ispune njihovi uslovi.

Vučić će nakon vežbe odgovarati na sva novinarska pitanja iz domena spoljne i unutrašnje politike -.premose novosti.rs.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR