Glas Javnosti

DRAMA NA SUĐENJU ZA OTMICU STEVANIĆA: Buha bi da svedoči, ali mu je ugrožena bezbednost

Hronika
Autor: Glas javnosti

Ljubiša Buha Čume, nekadašnji svedok saradnik tužilaštva izjavio je da strahuje za svoju bezbednost i da ne može da svedoči na suđenju optuženima za razbojništvo uz kidnapovanje studenta Novaka Stevanića (22) 1997. godine, koji se nakon toga ubio.

Posle ubeđuvanja sa sudijom koje je nastavljeno i posle 10-minutne pauze, sud je odlučio da neispituje Buhu danas i da od MUP-a zvanično zatraži izveštaj o Buhinoj bezbednosti.

Ljubiša Buha je prethodno na suđenju u ovom slučaju poznatom kao "prva otmica zemunskog klana" zamolio sud da se isključi javnost sa suđenja jer je, kako kaže ostao bez policijskog obezbeđenja.

-Želim da svedočim, ali ne mogu, dok ne isključite javnost, ugrožena mi je bezbednost. I zbog ovog postupka i zbog svega - rekao je Buha, a prenosi RTS.

On je dodao da o tome "ima i papir", ali da policija ništa ne preduzima.

 

Sudija ga je najpre upozorila da ne može da isključi javnost jer je pretres u toku, ali on je nastavio da insiistira, pa je suđenje bilo prekinuto radi pauze od 10 minuta.

Tokom nastavljenog suđenja Buha je ponovio svoju molbu i podsetio da je on zaštićeni svedok u procesu protiv "zemunskog klana", ali da jedini nema obezbeđenje, koje mu je , kako je naveo, dato 2003. godine, a ukinuto kad je otišao u zatvor pre šest sedam godina. U ovom slučaju, koji je poznat i kao prva otmica "zemunskog klana" učestvovao i pokojni Dušan Spasojević, a sada se sudi za krivicno delo razbojništvo dvojici policajaca i dvojici pripadnika "zemunskog klana".

Pod optužbom su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Ðajić, kao i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Nikola Bajić i Goran Ristić.

Tri prethodno ispitana svedoka ostaju priranijim iskazima, a nakon Buhe svedočio je nekadašnji pripadnik "zemunskog klana" Dragan Miladinović Gagec , koji je 2008. godije odslužio kaznu zatvora.

 

Miladinović je rekao da 1997. Nije poznavao Dušana Spasojevića, koji je učestvovao u ovom razbojništvu, ali je potvrdio da je znao braću Simoviće i optuženog Bajića. Stevanićev otac koji je kao oštećeni u ovom slučaju sedeo u publici, dobacio je sudu da je Miladinović tipovao njihovu porodičnu imovinu Simovićima, a oni Spasojeviću, kao i da sud namerno ne da Buhi isključenje javnosti, da se ne bi saznala istina.

Sudija ga je nakon toga izbacila iz sudnice. U nastavku suđenja pred Višim sudom u Beogradu biće pozvan da svedoči još jedan svedok saradnik tužilaštva, Dejan Milenković Bagzi.

Trojica optuženih su, prema optužnici, Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja.

 

Potom su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka.

Uz optužene i pokojnog šefa "zemunskog klana", u ovom krivičnom delu navodno je učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana", takođe pokojni Zoran Vukojević.

Optuženi Đajić je bio Vukojevićev kum. Stevaniću su prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima.

Zatim su ga ubacili u "golf 2", za čijim je volanom bio optuženi Ristić i potom ga predali vođi klana - Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

NE PROPUSTITE

 

Ova - prva "otmica" klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, rešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje.

Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR