Glas Javnosti

DEKSTEROVA GRUPA OTKRIVENA PUTEM PODMETNUTE APLIKACIJE: Zaplenjeno 15kg droge!

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Najbliži saradnici Daria Đorđevića Dekstera, navodnog vođe austrijskog ogranka kavačkog klana, čak 10 muškaraca iz Srbije uhapšeno je u Austriji u akciji kojom je rukovodio FBI. Njima je zaplenjeno više od 15 kilograma različitih narkotika.

Osim samog Dekstera, koji se dovodi u vezu sa najmanje tri ubistva, ali i drugim krivičnim delima, uhapšeni su A. P., P. B., M. H., N. S., L. C., T. J., P. S., P. M., D. S. i M. D. Svi se sumnjiče da su članovi najveće kriminalne grupe koja se bavila prodajom heroina, kokaina i sintetičkih droga u Austriji i Srbiji, piše "Blic".

Tokom pretresa prostorija koje su osumnjičili koristili u Austriji, policija je, kako je saopšteno iz Tužilaštva za organizovani kriminal, zaplenila 9.45 kilograma heroina, 5.23 kilograma kokaina, 0.553 grama marihuane, ali i 106.376 evra.

 

- Zaplenjene su tri falsifikovane putne isprave: Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije i tri pištolja - rečeno je u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Paralelno sa hapšenjima u Austriji, u Srbiji je uhapšeno sedam osoba za koje se sumnja da su delovali po Deksterovom nalogu. Svi su otkriveni tokom akcije "Trojanski štit" koju je osmislio FBI nakon što su srpske službe prošle godine došle do jednog od kriptovanih telefona člana kriminalne grupe Veljka Belivuka i u saradnji sa FBI upadnu u aplikaciju "Skaj".

- Jednu od ključnih uloga u obaranju i upadu u sistem "Skaj" imale su naše službe bezbednosti tokom rada na razbijanju Belivukove kriminalne grupe - navodi izvor.

Kriminalci širom sveta koji su koristili "Skaj" za komunikaciju, brzo su morali da pronađu novo rešenje. Paralelno, FBI je objavio da je pokrenuo istragu protiv sistema "Skaj". Ovo je bio strateški potez koji je trebalo da natera kriminalce da pređu na njihovu aplikaciju. Ni ne sluteći da svi njihovu komunikaciju prati FBI, kriminalci su masovno prešli na "ANOM".

 

FBI je preko svedoka saradnika iz podzemlja ovu aplikaciju "pustio" među mafijaše, sa pričom da je u pitanju nov aplikacija napravljena "od kriminalaca za kriminalce", da je jedina bezbedna i da ju je nemoguće provaliti.

Aplikaciju su prvo proširili "podzemljem" Austrije, a potom se odatle kriminalnim krugovima vrlo brzo proširila širom sveta, pa tako i do srpskih kriminalaca.

Koristili su je i pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka i to je način na koji su srpske službe došli do prepiski između članova klana i fotografija mučenja suparnika, ali i jezivih snimaka obezglavljivanja jedne od žrtava.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR