Glas Javnosti

Danas se održava pripremno ročište za osumnjičene u aferi ´Jovanjica´: Evo šta se desilo sa ogromnom količinom zaplenjene droge!

Hronika
Autor: Glas javnosti

U Specijalnom sudu danas će se održati pripremno ročište u procesu protiv većinskog vlasnika poljoprivrednog dobra "Jovanjica" Predraga Koluvije i devetorice optuženih zbog sumnje da su na tom imanju organizovano proizvodili marihuanu radi dalje prodaje.

Na ročištu će se optuženi kratko izjasniti o krivici i utvrđivaće se koji će dokazi biti izvođeni tokom suđenja. Posle toga će sud zakazati početak glavnog pretresa, koji će biti javan, a na kojem će optuženi moći detaljno da iznesu svoje odbrane.

Koluvija i ostali optuženi su u pritvoru, a nedavno je uhapšeno još sedam osmnjičenih da su bili pripadnici ove grupe, među kojima je i pet radnika MUP-a i BIA.

Radi podsećanja afera "Jovanjica" dospela je u javnost novembra prošle godine, kada je, pored Koluvije, uhapšeno još 9 osoba zbog sumnje da su od januara do novembra 2019. u staklenicima privrednog društva "Jovanjica" uzgajali opojnu drogu kanabis.

U policijskoj akciji je zaplenjeno 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju, težine skoro četiri tone.

Ko je Koluvija

Predrag Koluvija (39), vlasnik je firme "Jovanjica", jedne od najpoznatijih po proizvodnji organske hrane. Ova firma osnovana je 2011. godine u Beogradu sa osnovnom delatnošću u prozvodnji povrća i lubenica.

Prema podacima Agencije za privredne registre njome su rukovode dva direktora Predrag Koluvija i Aleksandar Anđić.. Koluvija je vlasnik 75 odsto firme, a Anđić 25 odsto udela.

U julu 2018. godine, firma "Jovanjica" značajno je, kako su pisali mediji, povećala kapital za ukupno 4,8 miliona dinara. Od toga je upravo Koluvija uplatio 3,2 miliona dinara, a Anđić 1,6 miliona.

Zaplenjena droga propisno upakovana

U javnost su se, posle otkrivanja afere, pojavljivale brojne spekulacije u vezi sa tim gde je zaplenjena droga završila, posle čega se oglasio načelnik Policijske uprave za grad Beograd Milan Stanić.

On je istakao da su pripadnici policije koji su učestvovali u akciji zaplene narkotika na poljoprivrednom gazdinstvu u blizini Stare Pazove preduzeli sve mere i radnje u skladu sa zakonom, između ostalog i kada je reč o merenju prisustva količine THC-a u marihuani, kao i skladištenja zaplenjene droge.

- U celokupnoj zaplenjenoj količini narkotika utvrđeno je veće prisustvo THC-a od dozvoljenog, odnosno više od 0,3 procenta, o čemu je obavešteno i nadležno Tužilaštvo za organizovani kriminal. Veštačenje je izvršeno u skladu sa naredbom nadležnog suda, a na predlog tužilaštva - naveo je i Stanić.

Kako je naveo, posle sušenja zaplenjene marihuane ona je, na osnovu naredbe nadležnog suda, propisno upakovana i čuva se u posebno opremljenom skladištu u Policijskoj upravi za grad Beograd, kako je to predviđeno i zakonom.

(Glas javnosti/ Telegraf.rs)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR