Glas Javnosti

DANAS PRESUDA PREDSTAVNICIMA AGROBANKE: Uhapšeni zbog ZLOUPOTREBE položaja, NEGIRAJU krivicu

Hronika
Autor: Glas javnosti

Deset optuženih predstavnika odbora Agrobanke danas će se naći pred sudijom zbog sumnje da su zloupotrebili svoje položaje pri dodeli kredita.

Specijalni sud u Beogradu izreći će danas prvostepenu presuda za 10 optuženih u predmetu "Agrobanka", osam i po godina nakon početka istrage. U avgustu 2012. godine uhapšeni su nekadašnji predsednik Izvršnog odbora te banke Dušan Antonić i još nekoliko njegovih saradnika.

Presuda, međutim, neće biti izrečena Antoniću, jer je prema njemu pre tri godine razdvojen postupak zbog procesne nesposobnosti za suđjenje. On je negirao sve optužbe na početku suđenja, a u pritvoru je bio godinu dana.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u završnoj reči u avgustu prošle godine zatražilo osudjujuću presudu i zatvorske kazne za optužene jer su, kako smatra, zloupotrebili položaj u vezi s dodelom kredita te banke. Odbrana je tražila od suda oslobađajuće presude, negirajući optužbe.

Optužnica je podignuta u februaru 2013. godine, a suđenje je započelo pet meseci kasnije.

Tužilaštvo smatra da postoji opravdana sumnja da su optuženi od početka 2006. pa do kraja 2011. godine protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci odobravali kredite, bankarske garancije, davali menice i otpisivali dospele obaveze preduzeća, klijenata banke.

Odobreni krediti, navodno, nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret Agrobanke. Na taj način banka je oštećena za više desetina miliona evra.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR