Glas Javnosti

DANAS NOVA PRESUDA ZA UBISTVO ĆURUVIJE! Traže se maksimalne kazne za optužene

Hronika
Autor: Glas javnosti

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) izreći će danas novu presudu četvorici nekadašnjih pripadnika državne bezbedfnosti (DB), optuženih za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Fondacija Slavko Ćuruvija navodi da se radi se o izuzetno važnom procesu za ubistvo koje je, prema svim dokazima iznesenim tokom sedmogodišnjeg procesa, kao i prema prvoj prvostepenoj presudi, organizovala i izvršila država, odnosno njena tajna služba.

Ovo će biti druga prvostepena presuda, koja se izriče nakon što je prvu prošle godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje. Za podstekavanje na teško ubistvo Ćuruvije optuženi su tadašnji šef DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić.

Četvorica optuženih su posle prvog suđenja bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta odlukom Apelacionog suda koji je naložio ponavljanje suđenja, jer je presudom u slučaj uvedeno NN lice kao neposredni izvršilac ubistva, što je suprotno optužnici. U optužinici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Kurak, a da mu je saučesnik bio Romić, koji je, navodno, drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu. Njih su na to, prema optužnici, podstakli Marković i Radonjić.

Iz Fondacije naglašavaju  da ova presuda nije samo važna za novinare i medijsku zajednicu zato što treba da pokaže da se mora zaustaviti nekažnjivost zločina prema novinarima, već i zato što država i društvo moraju da se suoče sa zločinima iz prošlosti, posebno onim u kojima su učestvovale institucije države i koji su inicirani iz političkog vrha zemlje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR