Glas Javnosti

DA LI ĆE USKORO BITI ZAVRŠENA MISTERIJA NESTALOG SPLIĆANINA? Danima se dešavaju stvari koje navode na to

Hronika
Autor: Glas javnosti

Neavno se povodom slučaja navodnog utapanja Mateja Periša oglasio i beogradski alas Renato Grbić koji godianama spašava ljude i vadi ih iz hladnog Dunava

Početkom marta iz Dunava kod Kostolca izvučeno je telo u fazi raspadanja, zatim je 23. marta iz Nišave izvučeno telo nepoznate osobe, a onda je juče kod Umke pronađen leš muškarca koji je bio zakačen za jedan splav.

Sa dolaskom lepog vremena, nažalost dolaze i oni dani kada tela utopljenika isplivavaju na površinu, a mnogi su se ovih dana zapitali da li postoji šansa da se pojavi telo nestalog Mateja Periša, ukoliko je upao u Savu te decembarske noći ispred kluba Gotik.



Prema navodima penzionisanog ronioca, mogu proći i meseci dok telo ne ispliva, ali i da telo u letnjim mesecima može da ispliva za maksimalno 24 časa.

"Dolazi do truljenja, onda ga i rečne ribe počinju grickati. U letnjem vremenu, telo u mirnim vodama ispliva za maksimalno 24 časa, a u rekama, na primer, za dva-tri dana. U zimskom vremenu je to teže, pogotovo kada znamo da ima i otežavajućih okolnosti. Može se čak dogoditi i da ga matica odvede čak do Đerdapa" - rekao je tada sagovornik.

Osim toga, na društvenim mrežama pojavila su se i pitanja građana gde telo voda izbacuje, da li pretežno uz obalu ili može da se nađe i u vodi kako pluta.



Međutim, kako navode stručnjaci pravila nema. Sve zavisi od brzine reke, temperature vode i šta se nalazi na priobalju, da li splavovi, mreže sajle, prenosi B92.

Svojevremeno se povodom slučaja navodnog utapanja Mateja Periša oglasio i beogradski alas Renato Grbić koji godianama spašava ljude i vadi ih iz hladnog Dunava.

"Kada počne da truli organizam, kada počnu da se oslobađaju velike količine gasova, tada se organizam naduje i izbaci ga gore" - istakao je poznati alas Renato Grbić.



Renato Grbić istakao je da je vodostaj reke opao za metar od momenta kada je Matej ušao u vodu.

"Kada vidite kameru, da ulazi, a nemate povratnu informaciju da izlazi, znači to je to. Razgovarao sam sa njegovim ocem, ali ako se stvarno poklapa da je on bio u vodi sa signalima iz bazne stanice, male su šanse da je živ. Nastaje hipotermija, tako da dok telo ne bude isplivalo, niko ga neće naći. Voda je mutna, sve se radi na dodir, prostranstvo je veliko, voda je nosila sve pred sobom i on ako se negde zakačio, nećemo ga naći" - rekao je Renato.



On je dodao da ako ga to ne zadesi telo mora da ispliva ispod Pančeva, i da telo neće otići do Smedereva.

"Pančevački most je velika prepreka, ako ide po dnu on ne može most da prođe jer ima mnogo konstrukcija, mnogo krša, tu je naslaga i granja i svega" - rekao je tada Renato.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR