Glas Javnosti

CRVENE POTERNICE INTERPOLA ZA SRBE: ‘Pink panteri’, misice i ‘stara garda’

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Na sajtu Interpola mogu se naći Srbi na poternicama čije se izručenje iščekuje. Hapšenje Srbina Dušana Kuzmanovića (36), koji je pre nekoliko dana priveden u Španiji po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Srbija zbog ubistva, skrenula je pažnju i na ostale srpske državljanje na međunarodnim poternicama.

Međunarodna policijska organizacija Interpol raspisala je čak 7.307 crvenih poternica, koje su predviđene za najteža krivična dela, a na kojoj se nalazi i 27 begunaca srpske nacionalnosti.

Najčešće je reč o krivičnim delima poput pripadništva kriminalnim organizacijama, pljački, krijumčarenja narkotika i ratnih zločina.

Crvene međunarodne poternice raspisane su za čak 27 državljana Srbije, a interesantno je i da su neki od njih uhapšeni, iako još uvek “uredno stoje” na pomenutom sajtu Interpola. Ipak, na Interpolovoj poternici onih, koji još uvek “uspešno” izbegavaju pravdu, nalazi se nekolicina njih, među kojima su i dve žene, nekadašnja misica Slobodanka Boba Tošić i Višnja Aćimović zvana Beba.

Misica osumnjičena za pomaganje u pokušaju ubistva

Foto: Interpol/Slobodanka Tošić

Tošićeva je tražena zbog sumnje da je pripadnica kriminalne organizacije, te da je kao članica grupe Darka Eleza pomogla u pokušaju ubistva Đorđa Ždrala 2006. godine u naselju Vranješ u Lukavici kod Sarajeva. Ova misica srpskoj javnosti postala je poznata 2008. godine kada je učestvovala u “Survajveru”, a poslednje informacije o njoj objavljene su 2017. godine, od kada joj se gubi svaki trag.

Pored Tošićeve, Interpol traga i za Davorom Elezom, koji je takođe označen kao pripadnik klana Darka Eleza, koga bosanski mediji označavaju kao jednog od najjačih kriminalaca u toj zemlji.

Beba potraživana zbog ratnog zločina

Sa druge strane, druga Srpkinja za kojom je raspisana crvena Interpolova poternica je Višnja Aćimović Beba, i to zbog ratnog zločina. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je protiv nje podiglo optužnicu 2017. i tereti je za streljanja 37 Bošnjaka u Vlasenici 1992. godine. Aćimovićeva je iste godine, kada je i optužnica podignuta, saslušana u Beogradu, prilikom čega je izjavila da “nema poverenja u tužilaštvo BiH, te da se neće odazvati pozivu na suđenje”.

Član Makine grupe i Arkanov prijatelj

Foto: Interpol/Slobodan Kostovski

Interpol intezivno traga i za Slobodanom Kostovskim Koletom, koji je u medijima u više navrata označavan kao pripadnik kriminalne grupe Željka Maksimoviće Make, ali i kao bliski prijatelj nekadašnjeg komandanta Srpske dobrovoljačke garde (SDG) Željka Ražnatovića Arkana, koji je ubijen 15. januara 2000. u hotelu “Interkontinental” u Beogradu. Prema podacima sa sajta Interpol, poternicu za Kostovskim raspisala je brazilska policija zbog međunarodnog šverca narkotika.

Kako su holandskih mediji ranije pisali, Kostovski je 2018. godine pobegao sa odsustva zbog lečenja tokom izdržavanja robije u Brazilu, gde je osuđen na 19 godina zbog krijumčarenja kokaina.

Inače, Kostovski je dovođen u vezu sa kriminalnom grupom Željka Maksimovića Make, koji je na poternici zbog optužbi za ubistvo policijskog generala Boška Buhe 2002. godine.

Članstvo u kriminalnoj organizaciji, ukradena roba

Foto: Interpol/ Milan Lučić

Među najmlađima na Interpolovoj listi, a za kojim se još uvek aktivno traga, je i Beograđanin Milan Lučić (33), koji je tražen zbog članstva u organizovanoj kriminalnoj grupi. Za njim je poternicu raspisala Češka.

Za razliku od Lučića, mađarska policija raspisala je poternicu za Aleksandrom Pjanićem (44) iz Osijeka koji se sumnjiči za uzimanje ukradene robe, stečene kriminalnim udruživanjem.

Čpajak tražen zbog ubistva

Komnen Čpajak, rodom iz Brodareva, koji je pre 12 godina u Budvi ubio Lazara Draškovića i Mladenku Janković i dalje je nedostižan crnogorskoj policiji. Čpajak, za kojim se traga zbog teškog ubistva, godinama se nalazi u bekstvu i on je u odsustvu osuđen na 30 godina zatvora. Pomenuti zločin dogodio se jula 2006. godine, a motiv dvostrukog ubistva bio je novac.

“Pink Panter” pao u Nemačkoj

Foto:Interpol/Ivan Milovanović

Ipak, na Interpolovoj listi ima i onih koji se očigledno i dalje vode kao begunci, iako su u međuvremenu uhapšeni, ili im se, pak, ušlo u trag.

Tako se za Ivanom Milovanovićem iz Užica, za kojim je Kipar raspisao poternicu, tragalo zbog pljačke u Limasolu u toj zemlji, a koja se dogodila decembra 2012. godine. Milovanović, koji je označen kao pripadnik kriminalne grupe “Pink Panteri”, sumnjiči se da je tog 10. septembra sa trojicom saučesnika upao u zlataru u Limasolu. Pljačkaši su iz vitrine, za samo nekoliko minuta, ukrali nakit i satove u vrednosti od 950.000 evra. Prema pisanju medija, Milovanović je 2016. godine uhapšen u Nemačkoj, iako i dalje stoji na sajtu Interpola.

Osim Milovanovića, na Interpolovoj listi nalazi se i Izet Ajdinović iz Novog Pazara, koga potražuje Luksemburg zbog zločinačkog udruživanja, krađe, pranja novca, otmice i iznude.

 Kako su mediji ranije prenosili, Ajdinović se sumnjiči da je u Luksemburgu počinio pljačku i otmicu, odnosno da je zarobio čitavu porodicu.

Ipak, on se u žiži javnosti u Srbiji našao 2016. godine kada je ranjen u napadu u Novom Pazaru. Kako su mediji tada pisali, on se slobodno šetao tim gradom, uprkos tome što je tom trenutku za njim bila raspisana međunarodna poternica.

 Barbara i Anastasija na žutim poternicima

Osim crvenih, postoje i žute poternici koje se raspisuju za nestale osobe. Prema podacima sa sajta Interpol, žute poternice raspisane su za pet osoba iz Srbije, među kojima su i dve devojčice – Barbara Vitez i Anastasija Manojlović, a obema se trag gubi od 2016. godine. Barbara Vitez nestala je 25. novembra 2016. godine, dok je mala Anastasija poslednji put viđena avgusta iste godine na Kipru.

(Glas javnosti/Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR