Glas Javnosti

ČIME SE SVE NEĆEMO BAVITI! Piroćanac pokušao da prošvercuje barkodove poznatih brendova

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Na graničnom prelazu Gradina, carinici su tokom jučerašnjeg dana zaplenili 18 falsifikovanih sertifikata i barkodova brendova Armani i Guči. Na ovaj način sprečili su da se falsitikati ovih brendova nađu u prodaji obeleženi kao originali.

Čovek koji je krijumčario ove barkodove je u zemlju ušao autobusom novopazarskih registarskih tablica koji je prevozio putnike iz Turske ka Srbiji.

Putnik iz Pirota (51) nosio je tobrbicu oko struka u kojoj je pronađeno više sertifikata, nalepnica i bar kodova za razne modne detalje (marame, šalove, rukavice, nakit...) svetski poznatih brendova čija vrednost se kreće od 75 do 475 evra.

Carinici su prvo posumnjali da se radi o bar kodovima koji su ostali nakon prodaje originalne robe, ipak, proverom je utvrđeno da se radi o falsifikovanim barkodovima.

Kada se mobilnim telefonom pređe preko falsifikovanog barkoda, QR aplikacija pokazuje da je u pitanju originalan proizvod, što znači da je neko hakovao originalne bar kodove.

Carinici su tako uspeli da osujete još jedan pokušaj sajber kriminala, jer da je pokušaj bio uspešan, neko bi modni detalj koji vredi 2 evra kupio uveren da vredi 475 evra.

Uprava carina, kako podsećaju, aktivno se bori za očuvanje prava intelektualne svojine, tako da će zastupnici pomenutih brendova biti odmah informisani o otkrivenom pokušaju zloupotrebe,  kako bi mogli da se uključe u postupak i potvrde da li su sumnje carinika opravdane.

 Izvor: Tanjug

(Glas javnosti/Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR