Glas Javnosti

CARINICI NA AERODROMU 'NIKOLA TESLA' ZAPLENILI SLIKU PAJE JOVANOVIĆA: Pored nje i račun od 137.500 evra!

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Na aerodoromu Nikola Tesla carinici su 15. jula zaplenili umetničku sliku čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića, koju je jedan putnik pokušao da spakovanu u prtljag bez prijavljivanja da je unese u zemlje.

Prekršaj je otkriven prilikom kontrole putnika koji su u Beograd doleteli iz Beča. Jedan od njih, 39-godišnji Beograđanin se po preuzimanju prtljaga sa karusela uputio ka izlazu sa aerodroma preko zelenog kontrolnog prolaza, nemenjenog putnicima koji nemaju ništa za carinjenje.

Nakon što je bez obzira na to njegov prtljag detaljno pregledan, ispostavilo se da se među gardreobom i ličnim stvarima nalazi i uramljena slika "Stražar", dimenzija 70x56 cm, čuvenog Paje Jovanovića.

Pored toga carinici su uz sliku pronašli i originalni račun, koji sa svim taksama iznosi 137.500 evra, kao i overen obrazac za povraćaj PDV-a. Osim što se našao u prekršaju zbog neprijave robe čija je vrenost veća od 100 evra, ispostavilo se da putnik kod sebe ima i 15.500 evra, koje takođe nije prijavio.

 

 

Umetnička slika, kao i 5.500 evra, koliko je preostalo nakon što je putniku vraćeno dozvoljenih 10.000 evra, biće privremeno zadržani do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

Carinici na beogradskom aerodromu najčešće se susreću sa pokušajima krijumčarenja firmirane garderobe, vrednog nakita i satova, pa je tako samo tokom poslednjih nekoliko meseci zaplenjeno čak deset skupocenih satova poznatih robnih marki.

Najskuplji među njima je "Rolex" vredan oko 45.000 evra, pronađen kod putnika koji je doputovao iz Dubaija polovinom aprila.

 

U sličnom pokušaju je sprečen i putnik, koji je takođe doleteo iz Dubaija, koji je u svom prtljagu skrivao muški ručni sat "Franck Muller", čija je vrednost 36.000 evra.

Ukupna vrednost robe zaplenjene na ovoj carinskoj ispostavi tokom protekla četiri meseca premašuje 300.000 evra.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR