Glas Javnosti

ZAHTEV ZA ZAGORKU DOLOVAC: Reklama za knjigu o prostituciji KRIVIČNO DELO

Hronika
Autor: Glas javnosti

Za Mihaila Maksimovića malo ko bi čuo da ovaj osuđeni makro prvo nije napisao knjigu o svom „poslu“ a potom i postao rado viđen gost u mnogim medijima, među kojima su i oni sa nacionalnom frekvencijom.

Kada međutim nastupa trenutak u kome nadležne institucije poput tužilaštva ili REM-a treba da reaguju, pita se u tekstu Danas.

Mihailo Maksimović osuđen je za delo posredovanje u prostituciji a trenutno se vodi postupak protiv njega zbog dela trgovina ljudima. On je uz to i rado viđen gost u mnogim emisijama na televizijama sa nacionalnom frekvencijom u kojima se govori o legalizaciji prostitucije, a gde on između ostalog koristi vreme da promoviše svoju knjigu.


Zbog toga se Autonomni ženski centar obratio otvorenim pismom republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac pozivajući je da ispita da li su mediji koji pozivaju Maksimovića i reklamiraju njegovu knjigu počinili krivično delo "posredovanje u vršenju prostitucije".

- Ako je osoba pod istragom za krivično delo koje je povezano sa trgovinom ljudima, tužilaštvo takođe treba da obrati posebnu pažnju na javne istupe te osobe jer ona ih može koristiti za uticaj i pritisak na žrtve koje bi eventualno istupile. Što se tiče knjige koju napiše lice protiv koga se vodi istraga, i ona može biti predmet interesovanja tužilaštva jer bi tu možda mogli da se pronađu dodatni dokazi protiv tog lica - navodi sagovornica Danasa, advokatica Nina Nicović.


Jelena Hrnjak iz NVO Atina, koja se bavi zaštitom žrtava trgovine ljudima, kaže da u ovom slučaju nema dileme da mediji moraju biti pozvani na odgovornost. Ona međutim dodaje da odgovornost treba da podele i drugi.

- Ne smatram samo medije odgovornima već i institucije, koje dopuštaju javno reklamiranje prostitucije i ne čine ništa da ga spreče, tu prevashodno mislim na nadležnu policiju, tužilaštvo, sudstvo. Mihailo Maksimović se ruga i policiji, sudstvu i tužilaštvu, kao i javnosti, i ženama koje je iskoristio i koje i dalje iskorišćava. Najproblematičnije jeste javno relativizovanje posredovanja u prostituciji, davanje prostora osuđenom licu da se hvali počinjenim krivičnim delom, omalovažavanje žrtava i slanja pogrešne slike u javnost da posredovanje u prostituciji nije nikakav strašan kriminal i da može da ti se isplati, čak i ako te osude - ističe ona.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR