Glas Javnosti

'KREATIVNOST' NARKO BOSOVA: Lik Kristijana Ronalda na paketima kokaina škaljarskog klana (FOTO)

Hronika
Autor: Glas javnosti

Kriminalni klanovi, među kojima su i crnogorski kavački i škaljarski, koji se bave švercom narkotika, godinama obeležavaju pakete kokainom kako bi se znalo u čijem su vlasništvu, ali i da bi jasno označili kvalitet droge

Pritom su veoma "kreativni" i za označavanje koriste poznate ličnosti kako bi otklonili svaku sumnju da se radi o drogi koja nije vrhunskog kvaliteta.

Reklama za kartel

Kristijano Ronaldo, Gavrilo Princip, T-26, Mančester junajted, samo su neke od oznaka i žigova koje su do sada viđeni u velikim zaplenama narkotika, a naročito kokaina. Izvesne količine obeležavane su čak i i olimpijskim krugovima, a svojevremeno je naša policija zaplenila drogu sa likom Miloša Obilića!

- Istražitelji su se do sada susreli sa različitim oznakama na paketima kokaina, a posebno su upamćeni Gavrilo Princip i četiri S na kokainu kavačkog klana, kao i Kristijano Ronaldo na paketima zaplenjenim u Crnom moru, za koje se verovalo da su pripadali "škaljarcima" i Igoru Dedoviću. Klanovi sa naših prostora očigledno su vrlo jasno naglašavali čija je pošiljka, a ovo je i neka vrsta reklame za kartel - kaže izvor:

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Косово и Метохија (@kosmet_otadzbina)

- Zanimljivo je da su i u policijskim akcijama u kojima su hapšeni naši državljani u inostranstvu na narkoticima takođe postojale oznake, kao na primer u Španiji, gde je krajem godine od dvojice Srba zaplenjeno 560 kilograma kokaina sa oznakom Mančester junajted.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović objašnjava da je označavanje paketa sa narkoticima zgodan način da se pošalje više poruka.

- Na prvom mestu jasno se stavlja do znanja čija je roba, ko je isporučilac, koje joj je poreklo i kakav je kvalitet. Osim toga, na ovaj način se može skrenuti pažnja i policajcima koji su u dosluhu sa kriminalcima da ne diraju tu drogu - objašnjava naš sagovornik.

Skriveno značenje

Radovanović ističe da su fotografije na paketima izuzetno važne i imaju skriveno značenje.

- Kriminalci biraju osobe koje su na neki način istaknute, poznate, zatim uspešne sportiste, luksuzne brendove odeće kako bi zapravo poručili da je reč o kokainu najveće čistoće koji nikako nije pomešan sa brašnom ili nekim drugim belim prahom - ističe kriminolog.

"Brendiranje" droge, međutim, nije srpski izum.

- Naši kriminalci su videli od svojih stranih kolega kako se to radi i preuzeli sistem koji očigledno uspešno funkcioniše. Moguće je da na destinacijama koje su nam daleke postoje i drugi načini za koje još uvek nismo saznali - rekao je Radovanović.

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR