Glas Javnosti

JOCIĆEV UBICA UHAPŠEN U URUGVAJU: Brazilac platio lažnu sahranu kako bi izbegao robiju

Hronika
Autor: Glas javnosti

Brazilac Hernandes Oliveira de Silva (38), za koga se sumnja da je naručio ubistvo srpskog državljanina Marijana Jocića(39) iz Zaječara, pokušao je da izbegne dugogodišnju robiju lažirajuči svoju smrt u Paragvaju.

Silva, koji slovi za vođu bande čiji je i Jocić navodno bio član, uspeo je da nabavi izvod iz matične knjige umrlih u kom se navodi da je preminuo 22. juna od zastoja srca i gušenja. Organizovana je čak i sahrana koju je, veruje se, Silva sam platio. Na grobu je položen i spomenik, koji je begunac verovatno takođe sam finansirao, kao i čitulju objavljenu u novinama. Čitava prevara otkrivena je u petak, kada je uhvaćen u Kanelonesu u Urugvaju.

Umrlicu je, kako se sumnja, potpisao jedan od zaposlenih u opštini, zbog čega je pokrenuta i interna istraga. Prema prvim informacijama, službenik koji se tereti za izdavanje lažne umrlice, nije smrt zaveo u knjigama koje vodi, pa se sumnja da je možda potpis i falsifikovan.

Uhapšeni de Silva nalazi se na Interpolovoj poternici. Na teret mu se stavljaju bar tri ubistva, ali i optužbe za trgovinu drogom. On je uhapšen u Montevideu sa lažnim dokumentima koje glase na ime Ruan Kortes de Silva.

On se sumnjiči za ubistvo bivšeg policajca Samira Skandara i golmana Alvarija de Paula Silve u novembru 2019. godine. Tereti se i da je naručio ubistvo srpskog državljanina Marjana Jocića, a takođe se sumnja da i je umešan u trgovinu drogom.

Kako navode lokalni mediji, de Silva je prvo bio naredio Samiru da otme i ubije čoveka kojeg zovu "Ptica trkačica", ali on to nije uradio. Potom je navodno Jocić od njega dobio nalog da likvidira Samira i njegovog prijatelja Alvarija. Na kraju je i sam Jocić pronađen mrtav.

Telo Jocića pronađeno je u maju u blizini Plavog jezera u Brazilu, u blizini grada Kuritiba. Tamošnja policija je, kako je tada preneo brazilski medij Banda B, pored muškarca pronašla i pasoš na kojem piše da je državljanstvo žrtve srpsko.

Jocićev leš ugledala je jedna od meštanki u kamenolomu nedaleko od jezera, a rane na njegovom telu ukazivale su na to da je u njega pucano iz pištolja.

Inspektor Tiago Dantas je tada izjavio da se na osnovu pasoša može zaključiti da je Jocić često dolazio u Brazil.

- U proteklih 10 godina, dolazio je u Brazil i vraćao se u svoju zemlju šest puta. Ne znamo da li su ta putovanja bila poslovna ili turistička - naveo je tada Dantas.

Foto: Interpol/printscreen

Ronioci, koji su pretraživali jezero tokom uviđaja, našli su vozilo i postoje indicije da se Jocić njime dovezao do Plavog jezera. Međutim, ostalo je nejasno kako je automobil završio u vodi.

Brazilska policija pre nekoliko dana uhapsila je Hrvata Luku Marića (28) zbog sumnje da je učestvova u ubistvu Jocića.

Za Marićem je bila raspisana i Interpolova poternica zbog sumnje da je član međunarodne kriminalne organizacije koja se sumnjiči za šverc droge te likvidacije, čiji je i Jocić navodno bio član.

- Marića je početkom nedelje policija locirala u jednom taksiju u Sao Paulu. Taksi su presreli, Marića uhapsili, a kod njega na ranču su pronašli 9.400 dolara, kao i nešto malo hrvatskog novca. Osim toga, imao je i mapu i dva mobilna telefona - naveli su tamošnji mediji.

Jocić, za kojeg u Srbiji nema saznanja da je počinio neko krivično delo, svojevremeno se družio sa Sašom Stojkovićem, poznatijim kao Saša Bilder, koji je likvidiran sa tri hica u glavu 13. jula 2008. godine, dok je sedeo sa društvom na zaječarskom bazenu.

Kako se na licu mesta posle ubistva moglo čuti, na Stojkovića je pucao nepoznati napadač, odeven u crno i sa fantomkom na glavi. Napadač je Stojkoviću prišao dok je sedeo na stolici i u njega sa razdaljine od oko dva metra ispalio tri hica iz pištolja. Stojković je preminuo na licu mesta, a ubica je posle zločina preskočio ogradu, seo na motor, koji ga je očigledno čekao, i izgubio se u nepoznatom pravcu. Ni do danas nije otkriven.

Prema navodima pojedinih medija, Jocić je 2012. godine bio hapšen u Sloveniji kao član krimi-grupe koja je u ovoj zemlji uzgajala konoplju, ali i krijumčarila ljude.

Veruje se da je Jocić pomogao krijumčarenje 79 osoba, mahom turskih državljana, da se dokopaju Evropske unije. Usluge "prebacivanja" kirimnalna grupa naplaćivala je i po 4.000 evra.

Mediji u Brazilu navode da je ubijenom Jociću pasoš, koji je izdat u PU u Zaječaru, istekao 9. aprila ove godine. To znači da je u Brazilu boravio mesec dana sa isteklim pasošem, a mediji napominju da se ispituje da li je zbog situacije sa virusom korona propustio priliku da se vrati u domovinu pre nego što su mu dokumenta istekla.

Da bi izvadio nova dokumenta, međutim, nije morao da se vrati u Srbiju, već da se obrati nekom srpskom diplomatskom predstavništvu.

(Izvor:Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR