Glas Javnosti

BRATU ODRUBIO GLAVU SEKIROM, PA REKAO DA GA JE UBIO TAKSISTA: Evo kako se osumnjičeni za svirep zločin ponašao za vreme uviđaja (FOTO)

Hronika
Autor: Glas javnosti

Meštani sela Gornja Trepča kod Čačka, gde je u ponedeljak, kako se sumnja, Momčilo S. (57) sekirom odrubio glavu svom rođenom bratu Milovanu S. (59), šokirani su stravičnim zločinom i, kako kažu, sve se dogodilo kada se Momčilo vratio iz seoske prodavnice u kojoj je popio koju čašicu više.

Osumnjičeni Momčilo je, kako saznajemo, lečeni psihijatrijski bolesnik, nedavno je izašao iz Specijalne bolnice u Kovinu. U trenutku kada je počinio zločin bio je na listi čekanja za smeštaj u neku od sličnih bolnica.

- Oko 14.20 sam autobusom iz Čačka došao kući, zajedno s Milovanom. On je ušao na autobuskoj stanici u Donjoj Trepči, gde je bio sa ostalim meštanima, ispred prodavnice. Videlo se da je prilično bio popio - priča komšija Stanimir Pavlović:

- Ubrzo potom pozvao me komšija koji živi neposredno preko puta njihove kuće, rekavši da Momčilo zove u pomoć -priča Stanimir.

Prema izjavama meštana braća su se 1999. godine iz opštine Klina na Kosovu i Metohiji i doselili u ovo selo. Imaju još jednog brata koji je nakon Crne Gore sa porodicom život nastavio u Švedskoj.Braća Momčilo i Milovan su imsli primanja sa Kosova i Metohije, povremeno su dobijali pakete Crvenog krsta a oslanjali su se i na pomoć komšija.

Budući da su bili prgave naravi, komšije su ih izbegavale.

- Znali smo da se Momčilo leči, a Milovan je sklon alkoholu. Nakon izlaska iz bolnice Momčilo je išao po selu i molio za pare i cigarete. Bio sam u šoku kada me preko ograde pozvao i zapomagao da zovem Hitnu pomoć, nisam ni slutio kakva se strahota u kući dogodila. Hitna je došla vrlo brzo, a nakon njih i policija. Saznali smo da je Momčilo bratu sekirom odrubio glavu.Tom prilikom sa mnom je pričao nepovezano, tvrdio je da je neki taksista ubio Milovana - priča komšija koji u Gornjoj Trepči ima vikendicu i u ovo mesto dolazi povremeno.


Dok je policija obavljala uviđaj u kući strave, osumnjičeni Momčilo S. je sve vreme sedeo na stoličici ispred kuće, prekrštenih nogu i obučen u crno. Inače, osumnjičeni Momčilo je od 2019. bio na lečenju u Specijalnoj bolnici "Kovin". Otpušten je na osnovu mišljenje tamošnjih lekara u julu 2022. godine.

- Mi smo dobili obaveštenje o tim namerama i od tada tragamo za smeštajem u sličnim ustanovama, dakle tada smo započeli postupak njegovog novog smeštaja. Obratili smo se na adrese šest ustanova gde bi on mogao biti smešten, ali smo bili odbijeni, negde zbog njegove dijagnoze, negde zbog prebukiranosti i slično.



Na kraju smo uspeli za njega da obezbedimo smeštaj u Domu Male pčelice u Kragujevcu, gde je stavljen na listu čekanja. Tražili smo da ga ga u Kovinu zadrže na vanstandardnom lečenju, ili o trošku CSR ili Ministarstva, ali su oni to odbili s obrazloženjem da su prebukirani - izjavila je Branimirka Radosavčević, direktorka čačanskog Centra za socijalni rad u Čačku.

Momčilo je od 2019. godine bio korisnik CSR u Čačku, nakon što ga je sud lišio poslovne sposobnosti. U Centru su nakon toga procenili da brat nije podoban da bude staratelj.

Bio je neposredno pod starateljstvom CSR. Radili smo sve što je u njegovom interesu. Ali obzirom na njegove bolesti, bilo je u njegovom interesu da ostane u ustanovi Kovin. Njega je tamo uputila bolnica u Čačku - rekla je direktorka Centra u Čačku dodajući da ovo u Čačku nije usamljen slučaj da je lice na listi čekanja za hitno zbrinjavanje u ustanovu zatvorenog tipa.

Glas javnosti/Kurir

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR