Glas Javnosti

BIVŠI INSPEKTOR SBPOK - A ODAVAO TAJNE VELJE NEVOLJE : Slikao Belivuka i Miljkovića

Hronika
Autor: Glas javnosti

Božidar Stolić, bivši inspektor SBPOK-a koji je bio oputužen da je zloupotrebio položaj tako što je poverljive službene informacije prikupljene tokom istrage o klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića odavao za novac.

Božidar Stolić, bivši inspektor SBPOK-a koji je bio oputužen da je zloupotrebio položaj tako što je poverljive službene informacije prikupljene tokom istrage o klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića odavao za novac Berancu Filipu Goluboviću osuđen je danas u Specijalnom sudu u Beogradu na dve godine zatvora. Sud mu je zabranio i da pet godina radi u MUP-u.

Osim toga, na teret mu je bilo stavljeno i da je kroz sistem MUP-a Goluboviću proveravao da li je za osobe za koje mu je to tražio, raspisana potraga i za to mu platio 500 evra.

Istom presudom, zbog podstrekivanja na zloupotrebu položaja osuđen je i Golubović na jednu godinu i dva meseca zatvora. Sud je utvrdio da je podatke koje je dobijao od inspektora Stolića, dostavljao N.N. osobi.


- Stolić je kriv što je kao inspektor za borbu protiv organizovanog kriminala pribavio imovinsku kortist od 500 evra tako što je u sistemu MUP RS proveravao podatke za lica za koja je Golubović tražio, odnosno za Željka Golubovića, Filipa Golubovića, Borisa Labana, Srđana Jezdimira - rekao je sudija Zoran Šešić.

Božidar Stolić, podsetimo, učestvovao je u istrazi i prikupljanju dokaza protiv jedne od najmonstruoznijih kriminalnih grupa, koju su prema navodima tužilaštva predvodili Veljko Belivuk i Marko Miljković. On je bio među privm istražiteljima koji su ušli u kuću strave u Ritopeku i učestvovoao u otkrivanju dokaza i tragova zločina.

Informacije koje je prikupio kao inspektor,kako se navodi u optužnici po kojoj mu se sudilo, prosleđivao je Goluboviću, a on potom N.N. osobi.


- U vreme zadržavanja Belivuka i Miljkovića 4. i 5. februara 2020. fotografisao ih u prostorijama SBPOKa, a 6. februara Golubovića obavestio da su u kući u Ritopeku pronađeni tragovi krvi. Golubović je te informacije prosledio NN osobi koja je obećala da će dobiti nagradu od 5.000 evra, ukoliko nastavi da ih obaveštava - dodao je sudija u presudi.

Podsetimo, kako se navodilo u optužnici po kojoj je Stolić danas i osuđen, posle hapšenja Belivuka i Miljkovića, Golubović je od Stolića tražio da mu dostavi sve podatke o pronađenim dokazima. Posle privođenja,tražio je i dobio fotografije Belivuka i Miljkovića ih SBPOKa, a Stolić ga je obavestio da se "Belivuk dobro drži i da ništa ne govori". Zatim mu je javio da je posle prskanja luminolom u kući u Ritopeku pronađen trag krvi Milana Lepoje, Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića. Golubović je te informacije prosleđivao NN osobi, koja mu je rekla da će Stolić, ako nastavi tako da im šalje informacije biti nagrađen sa 5.000 evra piše Kurir

Istom presudom, Stolić i Golubović su oslobođeni optužbi da su bili pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR