Glas Javnosti

BEOGRAĐANKA ŠEF MAFIJE ZA TRGOVINU INDUSIMA: Sandža Mem - Gazdarica uzimala 10.000 evra po radniku i zgrnula oko 150.000 evra!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Od sekretarice do mafijašice! Beograđanka Sanja Jovičin (45), koju poslovni saradnici Indusi zovu Sandža Mem što u prevodu znači Gazdarica, sumnjiči se da je pod plaštom turističke agencije „Simpli travel“ za protekla tri meseca zgrnula oko 150.000 evra na trgovini ljudima danas je provela tri i po sata na informativnom razgovoru u policiji!

Kako Glas javnosti saznaje, Beograđanka je u početku sa drugaricom prodavala turističke aranžmane, ali je ubrzo uplovila u sumnjivi biznis sa vlasnikom agencije „Baharat“ iz indijske provincije Pandžab sa kojim je ugovarala dolazak radnika u Srbiju, a potom im pomagala da pobegnu u zemlje Evropske unije (EU) i to papreno naplaćivala od 5.000 do 10.000 evra po čoveku!



Sandža Mem je uoči svake primopredaje novca kupovala novu karticu za telefon, a onda slikala novčanicu od 10 ili 20 dinara i slala je isključivo društvenom mrežom Whats App svom partneru iz Indije, koji je to prosleđivao vođama za krijumčarenje Indusa kao znak raspoznavanja. Potom je odlazila na ugovorenu lokaciju gde su umesto lozinke upoređivali brojeve sa papirne novčanice i preuzimala keš na ruke.

- Novac je preuzimala na benzinskoj pumpi na uglu Južnog bulevara i Grčića Milenka, u butiku „Mezopotamya“ u Karađorđevoj ulici, ispred solitera kod stadiona „Marakana“, ako i u blizini jedne kuće u Surčinu. Na ruke je dobijala sume od 19.600 dolara do 20.000 evra - navodi naš izvor koji je upućen u ovaj slučaj.  

- Osumnjičena je posredstvom poslovne društvene mreže „LinkedIn“ stupila u kontakt sa vlasnikom firme „Baharat“ i počela biznis za koji nije imala nikakvu dozvolu niti licencu. Ova agencija joj je upućivala radnike za firme „Slatki voćko“ u Železniku, „Walter“  i druge širom Beograda. Svoje zvanične usluge je naplaćivala 250 eve po čoveku. To su joj uplaćivali na tekući račun, a ona im je davala fiskalni račun. Njeno zaduženje je bilo da na pozivno pismo firme iz Beograda prosledi papire našoj ambasadi u Indiji. Kad ambasada to odobri sledi provera naših službi da li su radnici po zakonu čisti, a obavezno se kontroliše da li su ikada imali kontakt sa teroristima.  Ukoliko je sve u redu, vlasnik firme iz Srbije dobija poziv iz Odeljenja za strance u Policijskoj stanici u Savskoj ulici gde treba da kaže šta će oni tačno da rade i gde će biti smešteni. Kada radnici stignu na aerodrom, Sanja ih je dočekivala sa vlasnikom firme, a potom su dobijali bele kartone za radnu dozvolu na šest meseci. Potpisivali su zvanične ugovore u kojima je pisalo da će raditi pet radnih dana po osam sati, za 450 dolara mesečno uz obezbeđen smeštaj i hranu.
 


Potom je taj ugovor falsifikovan na šest radnih dana po 10 sati radnog vremena - kaže naš sagovornik i otkriva čime se osumnjičena sve služila da bi prikrila trgovinu ljudima.
- Svim Indijcima je oduzimala pasoše odmah na beogradskom aerodromu pod izgovorom da treba da prijavi njihov boravak policiji. Međutim, dokumenta je zadržavala kod sebe i na kraju ih je čak i spaljivala! Pasoše pet Indusa koji su pobegli iz „Slatkog voćka“ je spalila.










 Posle toga je bilo problema, a od partnera iz Indije je traženo da pripremi 10.000 evra po odbeglom radniku. Većina radnika je bežala u EU posle tri meseca boravka u Srbiji, dok je Sanja ubeđivala poslodavce da ih ne prijavljuju policiji i tako im kupovala vreme da pređu granicu. Bila je svesna da radi mimo zakona jer se jednom poslovnom saradniku poverila: „Ako mi neko otvori Whats App - najebala sam!“. Koristi telefone Ajfon 11, kao i Ajfon 12 u koji ubacuje karticu sa trafike i sa tog broja zove partnera iz Indije i šalje mu slike novčanice umesto lozinke. Čim bi dobila lokaciju za preuzimanje novca karticu je uništavala - navodi dobro upućen izvor i dodaje da je vlasnik jedne firme posle bekstva Indusa ostao bez radnika. 
- Republička inspekcija rada je po nalogu policije bila u Sanjinoj agenciji. Bilo im je sumnjivo što koristi dva prezimena i što su firme registrovane na dve različite adrese. Posle provere je utvrđeno da nema licencu da zapošljava strance zbog čega su joj zatvorili agenciju. Sanja je do pre dve godine, radila kao sekretarica u jednoj beogradskoj firmi za skromnu platu od 30 hiljada dinara. Međutim, posle kontakta sa Indijcem je počela da radi na svoju ruku i mimo zakona. Kada su je prijatelji i poslovni saradnici upozorili da se upustila u opasan biznis počela je da mafija, a nekima je čak slala i preteće poruke „da će mi polomiti noge i ruke“ - ističe na kraju razgovora izvor upućen u ceo slučaj i otkriva da policija prikuplja dokaze za njeno hapšenje. 
Pozvali smo Sanju da bismo proverili da li je ovo tačno i da li joj je republička inspekcija za rad zatvorila agenciju, ali se ona nije javljala na broj telefona koji je nama poznat. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR