Glas Javnosti

BEKSTVO IZ ŠOŠENKA NA SRPSKI NAČIN: Jakšić iz KLANA AMERIKA kopao tunel od POLA MILIONA DOLARA!? (VIDEO)

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Zoranu Jakšiću, jednom od vođa klana „Amerika“, pre nekoliko dana ukinuta je 25-godišnja zatvorska kazna i premešten je iz peruanskog zatvora u kućni pritvor gde će čekati ponovno suđenje za šverc kokaina, a peruanska policija otkrila je tajni tunel dugačak više oko 200 metara u blizini zatvora Kastro Kastro u Peruu za koji se sumnja da je bio namenjen za bekstvo ovog osuđenika.

Ovaj prolaz otkriven je u ponedeljak ujutru. Ulaz u tunel nalazio se u jednoj radionici za popravku taksija i motora koja se nalazi tik uz zadnji deo zatvora, a drugi deo trebalo je da vodi do dela zatvora sa najmanje obezbeđenja, pišu peruanski mediji.

Simnja se da bi ovaj čin mogao biti delo iskusnih meksičkih inženjera i radnika koji su i ranije učestvovali u sličnim ilegalnim akcijama.

Kako nije završen, niko ga do sada nije iskoristio za bekstvo, a procenjeno je da je izgradnja ovog podzemnog prolaza započeta pre godinu i po dana, a da je koštala više od pola miliona dolara.

Već prvog dana pojavile su se sumnje da bi tunel mogao biti povezan sa bekstvom poznatog srpskog narko-bosa Zorana Jakšića.

Informacije o mogućem Jakšićevom bekstvu do istražitelja su stigle još početkom prošle godine, pa je on iz predostrožnosti prebačen u Puente Piedra zatvor februara 2019. godine. Veruje se da je obustava izgradnje tunela usledila nakon njegovog premeštenja, a da bi se nastavala kada se vrati u zatvor Kastro Kastro.

Ipak policija ne isključuje mogućnost da bi se tunel koristio i za bekstvo drugih zatvorenika povezanih s trgovinom droge, koji sarađuju sa Jakšićem.

Hapšenje Zorana Jakšića

U hapšenju Jakšića učestvovale su mnoge policije i službe sveta, pa i američka DEA.

On, inače, ima odlične kontakte ne samo u Peruu već i u Brazilu, Urugvaju, pa čak i u Sjedinjenim Američkim Državama, u kojima je vrh klan "Amerika", koji je zapravo po toj zemlji dobio ime, što objašnjava trenutnu situaciju ovog vođe.

Jakšić je imao čak 43 lažna identiteta i 10 falsifikovanih dokumenata, koje je policija pronašla posle hapšenja, te ga je usled neznanja nazivala El pekinjo i El grande, a očigledno i onaj “čovek sa hiljadu lica”.

Kako se i ranije pisalo ovaj Srbin je imao takve uslove u zatvoru, da mu se moglo samo zavideti.

“Grupa Amerika”

„Grupa Amerika“ je najdugovečniji, verovatno najmoćniji, ali i najmisteriozniji kriminalni klan sa Balkana čiji članovi više od dve decenije švercuju kokain iz Južne Amerike u Evropu. Sumnja se da su umešani u seriju ubistava na Balkanu, ali nijedno od njih nije rešeno. Ovaj klan, drži veze sa obaveštajnim službama širom sveta, a i iz Srbije.

Neverovatna priča „grupe Amerika“počinje u srpsko-američkoj imigrantskoj zajednici u Njujorku, ali su njihove aktivnosti uglavnom bile nepoznate vlastima bilo koje zemlje sve do 2001. godine kada je jedan član ovog klana u policijskoj stanici u Beogradu ispričao sve što o njemu zna.

Foto: Printscreen

Najdetaljniju sliku „grupe Amerika“, ipak, daje italijanska istraga koja je protiv ovog klana vođena deceniju kasnije i koja je prodrla u njihove poslove u međunarodnom švercu kokaina.

U izveštaju italijanske policije, sastavljenom 2010. godine, tvrdi se da je „grupa Amerika“ uspela da „stvori monopol nad skoro čitavim pomorskim rutama droge, snabdevajući evropsko tržište i održavajući čvrste poslovne odnose s italijanskim i evropskim organizovanim kriminalom“. Italijani kažu i da su, prisluškujući šefove klana, rasvetlili jedno ubistvo koje je izvršeno u Srbiji, a za koje niko nije odgovarao.

Podsetimo, Apelacioni sud u Peruu osudio je Jakšića na 25 godina zatvora, on je označen kao vođa grupe "Amerika", zbog krijumčarenja kokain hidroklorida u Evropu i Severnu Ameriku.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR