Glas Javnosti

BAJIĆEVO PRIZNANJE KRAJ AGONIJE! Zemunac POSLE 27 GODINA otkrio sve detalje o otmici Novaka Stevanića

Hronika
Autor: Glas javnosti

Viši sud u Beogradu potvrdio je danas sporazum o priznanju krivice između Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i nekadašnjeg pripadnika zemunskog klana Nikole Bajića (55), koji je posle 27 godina otkrio sve detalje o prvoj otmice Novaka Stevanića (22), koji je sedam meseci posle kidnapovanja izvršio samoubistvo.

Bajić je u potpunosti priznao da je 22. avgusta 1997. godine sa članovima zemunskog klana Goranom Ristićem, Sašom Đajićem i Milanom Radukićem, koji sede na optuženičkoj klupi, kao i Dušanom Spasojevićem, Miletom Lukovićem i Zoranom Vukojevićem Vukom, koji su kasnije ubijeni  pretnjama i batinama primorao Novaka da im kaže gde njegov otac drži sef u kojem je bilo oružje, četiri i po kilograma zlata i novac čija se ukupna vrednost danas procenjuje na 500.000 evra.

Bajić u zatvoru Zabela“ služi kaznu od 35 godina zbog saučesništva u ubistvu Zorana Uskokovića Skoleta, 27. aprila 2000 godine. Sporazum o priznanju krivice na osnovu kojeg je osuđen na četiri godine zatvora sklopio je u utorak, 28. maja 2024. godine, u Palati pravde kada je u pratnji Žandarmerije doveden u Beograd.

Danas je ponovo, u pratnji petorice zatvorskih stražara koji se nisu odvajali od njega doveden u veliku sudnicu broj dva beogradske Palate pravde jer je ranije bio zakazan nastavak suđenja za prvu otmicu zemunskog klana.   

Pošto je optužnica posle Bajićevog priznanja i sklapanja sporazuma izmenjena optuženima i njihovim braniocima je uručena nova prezicirana optužnica. Suđenje je odloženo za 5. jul kako bi se optuženi upoznali sa detaljima i pripremili za odbranu, dok je protiv Bajića postupak razdvojen.

Ivan Bajazit, poznati advokat i nekadašnji sudija Okružnog suda u Beogradu, koji u ovom postupku brani Gorana Ristića posle suđenja je za Glas javnosti objasnio da li će i kako Bajićev sporazum uticati na dalji proces.

 - Prosto, urađena je procesna gimnastika, ali to nije ništa mimo zakona. Okrivljeni Bajić je pre dva dana sa tužilaštvom zaključio sporazum, koji je danas išao na proveru kod suda. To ne može da se uradi istovremeno sa ovim postupkom, koji je u toku. Zato je sud morao da razdvoji postupak prema njemu, a prema ostaloj trojici optuženih da odloži suđenje. Danas je, između ostalog, stigla i precizirana optužnica na koju nismo mogli odmah da se izjašnjavamo jer to bilo neozbiljno – rekao je Bajazit i naveo da je sud imao dve opcije kada je reč o sklapanju sporazuma o priznanju krivice.

- Sud je mogao da prihvati ili da odbije sporazum o priznanju krivice. Ako sporazum bude prihvaćen, sudija treba tu presudu da združi sa ovim postupkom. Tada mi treba da izvršimo uvid zato što je ta presuda sada dokaz. Sada nije Bajić, kao okrivljeni, dokaz. Sada je SPK presuda (presuda o priznanju krivice) dokaz. Suština je da se sporazum između jednog lica i okrivljenog nas ne tiče, ali je dokaz. Lično mislim da je to za nas povoljnije. Bajić je kao individualac, nezavisno od nas, zaključio sporazum. Mi na taj sporazum ne možemo da utičemo, ali nas tangira posredno jer se presuda o priznanju krivice izvodi kao dokaz. Međutim, zakon kaže ukoliko odbrana Bajića nije praćena drugim, jakim, dobrim dokazima, ne može da proizvede štetnu posledicu, odnosno presudu za nas – istakao je Bajazit.  

Novakov otac Zoran Stevanić je posle suđenja rekao da očekuje rasplet otmice i presudu za krivce.

 

 – Bajić je sve ovo ranije priznao i rekao, ali ovog puta, kao saradnik suda, to se drugačije ceni. To će doprineti da se lakše presudi. Nadam se da će ovo da dovede do kraja jer ova agonija traje već 27 godina – poručio je Stevanić i dodao da dobija brojne poruke podrške.

 – Vi ste bili motor svega, 27 godina je dug period. To ne sme više nikome da se dogodi, da se toliko čeka. Poraz tadašnjeg sistema je što su ljudi sa značkama vršili takva krivična dela i bili članovi klana iz interesa – piše u jednoj od poruka upućenoj Stevaniću.     

Glas javnosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR