Glas Javnosti

BAGZI SVEDOČIO O PRVOJ OTMICI ZEMUNSKOG KLANA I NOVAKU STEVANIĆU

Hronika
Autor: Glas javnosti

Ovo je tekst zakletve koji je pročitao Dejan Milenković (52) Bagzi iz Surčina, nekadašnji pripadnik zemunskog klana i svedok-saradnik u slučaju za ubistvo premijera Zorana Đinđića, ali je na ključno pitanje ko je oteo Novaka Stevanića (22) rekao da nema direktna saznanja  o tome!

Otac otetog posle 50.000 kazne sudiji poručio: „Budite strogi prema ubicama!“    
Zaklinjem se da ću o svemu što pred sudom budem pitan govoriti istinu i da ništa od onoga što mi je poznato neću prećutati


Milenković je u beogradsku Palatu pravde došao u pratnji dvojice pripadnika obezbeđenja, a u sudnicu je ušao kroz takozvani kanal kojim se sprovode optuženi da bi izbegao bilo kakav kontakt sa članovima porodice ubijenog Novaka Stevanića (22), prijateljima porodice, advokatima i novinarima. Ljubiša Buha Čume se nije pojavio, iako je sud naredio da ga policija privede, zbog čega je za naredni pretres 24. februara 2023. ponovo naloženo da bude prinudno doveden.   

Bagzi je ušao u sudnicu tek kada su svi prozvani, a sudija Vesna Milošević Božović je zamolila advokata Ivana Bajazita da se premesti kod tužioca i da svedoku ustupi svoje mesto, za stolom koji je predviđen za branioce, iako je govornica za svedoke bila slobodna. Bagzi je prišao stolu i seo, ali ga je sudija odmah opomenula, govoreći: „Obično se stojeći ispituje“, posle čega je Surčinac ustao.  

U ovom postupku optužena su dva policajaca i dvojica nekadašnjih pripadnika zemunskog klana za razbojništvo i otmicu studenta Novaka Stevanića 22. avgusta 1997. godine, posle čega je mladić izvršio samoubistvo. Optuženi su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, kao i nekadašnji pripadnici zemunskog klana Nikola Bajić i Goran Ristić. „Zemunci“ se terete da su prerušeni u policajce oteli Novaka Stevanića na ulici, a onda ga držali u podrumu i mučili sve dok im nije otkrio gde njegovi roditelji drže sef.

Dejan Milenković Bagzi je rekao da o otmici nema direktna saznanja, ali da mu je poznato da su vođe zemunskog klana Dušan i Kum u stanu porodice Stavanić našle sef sa dosta novca i zlatnog nakita.


- Dušan i Kum su dolazili kod mene i Ljubiše Buhe Čumeta u kafić „Kotobanja“ u Surčinu posle tog događaja. Žalili su se da nisu mogli da otvore sef jer je bio specifičan. Nije bio standardni u zidu, već u podu, u parketu. Imali su muke da uzmu plen, pa su ga na kraju isekli brusilicom. U njemu su našli dosta novca i  zlatnog nakita. Bojali su se da su ostavili otiske u tom stanu - ispričao je Milenković i rekao da je prošlo dosta vremena i da ne može da se seti svih detalja.


Sudija je potom pročitala njegov iskaz iz istraga u kome je naveo da mu je Dušan posle tog događaja poklonio jedan zlatan sat.

- Dušan i Kum su u to vreme „radili“ drogu. Dušan je dobijao i predmete umesto novca, tako da ne znam da li taj sat potiče iz te otmice. Bajić je bio tada sa Dušanom i Kumom, dok je Radukić bio zadužen da ih štiti zajedno sa policajcem Zoranom Vukojevićem Vukom, Dušanovim kumom. Radukić i Vukojević su imali policijske značke i stavljali su rotaciona svetla na automobil kojim su ih vozili. Ne znam šta su uradili sa novcem i nakitom iz te otmice, ali se sećam da su imali iznajmljene stanove u koje su odnosili plen. Otmica je bila pre formiranja zemunskog klana i sećam se da je Dušanu neko javio da je u tom stanu pronađen njegov otisak. Mislim da mu je Radukić to dojavio – pročitala je sudija deo Milenkovićevog iskaza i nastavila.

 - Dušan i Kum su u početku radili sa Bajićem i Riletom iz Batajnice.  U to vreme nisu bili toliko jaki da bi koristili hangar Državne bezbednosti. Od policajaca su imali samo Radukića i Vukojevića. Često su od Čumeta tražili pomoć, jer su Milorada Bracanovića upoznali tek posle 5. oktobra 2000. godine. Imali su više vozila, koja su otimali ako im neko ne plati „robu“. Kod Dušana u stanu sam upoznao Gageca, ali ne znam da li je on tipovao Stevanića... Znam samo da Dušan nije mnogo voleo Gageca – pročitala je sudija iz izjave, posle čega je Milenković potvrdio da ostaje pri svemu što je tada izjavio.

Otac pokojnog Novaka, Zoran Stevanić, izbačen je iz sudnice i kažnjen sa 50.000 dinara, pošto je izjavio da je neko iz Specijalnog suda ukrao njegov zlatan sat, koji je Bagzi dobio od Dušana Spasojevića posle te otmice, a potom ga predao pripadnicima UKP-a koji su ga dostavili sudu.

- U Specijalnom sudu su lopovi - rekao je Stevanić, a kada mu je sudija rekla da ga kažnjava zbog nepoštovanja suda on je ogorčeno rekao:

- Budite tako strogi prema onima koji su mi oteli i ubili sina i sa zadovoljstvom ću platiti kaznu! Što se vi mene bojite? Vi hoćete da zaštitite kriminalce i ubice! Gde je Čume? Što nije došao?- dobacivao je otac pokojnog mladića dok ga je straža izvodila iz sudnice.

Milenković je prethodno ispričao i da je Čume bio šef Dušanu Spasojeviću i Miletu Lukoviću Kumu u to vreme. Rekao je da oni nisu mogli Čumetu da izdaju naređenja, već on njima, tvrdeći da su pokojne vođe zemunskog klana u to vreme bile sitni dileri i kradljivci kola. Na kraju je naveo da je zemunski klan nastao tek posle 5. oktobra 2000. kada je došlo do raskola između surčinskog i zemunskog klana zbog nesuglasica oko podele para.

Antrfile

Bajić optužio Bagzija da laže!

Nekadašnji pripadnik zemunskog klana Nikola Bajić, koji se tereti za učešće u otmici Novaka Stevanića prozvao je Dejana Milenkovića Bagzija da laže! On je svedoka rešetao pitanjima, tvrdeći na kraju da je Rajko Narandžić, nekadašnji šef  Drugog odeljenja beogradske policije i Bagzijev kum sklonio Dušanov otisak koji je nađen u stanu u kome je bio zatočen Stevanić.

Bajić: Ko je tada bio šef te mafije, surčinske? Da li je Dušan 1997. godine mogao nešto da naredi Čumetu?

Bagzi: Čume je bio glavni.

Bajić: Da li sam ja prodavao drogu? Da li sam sa tobom izvršio neko krivično delo?

Bagzi: Sa mnom ne, sa Dušanom da. Sa Dušanom si radio, a Dušan je radio za sebe.

Bajić: A, ti, jesi li radio kola, drogu?

Ovo pitanje je sudija uskratila zbog čega Bagzi nije odgovorio, ali je optuženi nastavio.

Bajić: Da li si imao organizovanu grupu sa Vukojevićem koja je prodavala drogu?

Bagzi: Vukojević nije prodavao drogu.

Bajić: Znači Vukojević nije imao organizovanu grupu na Galenici?

Bajić: Da li je Dušan izvršio ovu otmicu?

Bagzi: Znam da je učestvovao u obijanju sefa...

Bajić: Da li znaš Rajka Narandžića?

Bagzi. To mi je kum.

Bajić: Da li je Rajko sklonio Dušanov otisak?

Bagzi: Ne.

Na pitanje sudije šta je dovelo do raskola između surčinskog i zemunskog klana Bagzi je kratko rekao: „Otmice i novac“, dok je Bajić sa optuženičke klupe dobaci: „Politika“. Na pitanje ko je to dobacio, Bajić je glasno rekao: „Ja, sudija“ i  pitao da li može da postavi još jedno pitanje. Kada mu je sudija dozvolila rekao je da su se on i Bagzi upoznali 15. februara 1997. godine i dodao:

- Bagzi je došao sa BMW-om turbo dizel po Ristića i mene. Dušan i Kum su bili uhapšeni. Zvao je tada Pažina da izvuče Dušana i Kuma. Tolike su priče bile o njemu: „Bagzi, Bagzi“, pa sam očekivao da će doći bog zna ko, kad ono dođe neka mrga ... – rekao je Bajić, posle čega mu je sudija uskratila reč i opomenula ga da ne sme nikoga da vređa.  

Bajić je posle toga seo na mesto i gunđajući sebi u bradu rekao: „Vidim da udaram u zid! On je završio posao i neće više da se petlja. Žao mi je zbog toga, tamo u Specijalnom sudu je sve pričao, da je kamionom jurio Đinđića da ga ubije i ostalo. Krivo mi je šo neće ovde da kaže istinu“.    

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR