Glas Javnosti

Bracika ipak na SLOBODI: Kertes oslobođen svih optužbi, ZASTAREO SLUČAJ!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Nekadašnji saradnik Slobodana Miloševića, a sada istaknuti član SNS-a Mihalj Kertes će uskoro biti oslobođen svih optužbi, jer za nekoliko dana nastupa apsolutna zastara krivičnog gonjenja protiv njega zbog šverca cigareta tokom devedesetih godina,

Kertes se optužnicom tereti za zloupotrebu službenog položaja, a pored njega, na optuženičkoj klupi su i Bojana Bajrušević, udovica kontroverznog biznismena Vladimira Kovačevića Trefa (ubijenog 1997.) , kao i Miodrag Pravilović i Predrag Jovančić, dok je Valentinu Petrovu ranije nastupila zastara, piše Nova.rs.

Kertes, inače bivši funkcioner SPS-a, a od decembra 2015. godine član SNS-a, prvostepenom presudom iz februara 2017. godine, nakon 10 godina suđenja, oslobođen je optužbe za zloupotrebu službenog položaja u švercu cigareta od 1996. do 2001. godine, Pored njega, oslobođen je i Valentin Petrov, vlasnik špedicije “Šop”, kao i dvojica koji su bili zaposleni u tom preduzeću, Miodrag Prailović i Predrag Jovančić. Istom presudom, Bojana Bajrušević Jeremić, udovica ubijenog Vladimira Kovačevića Trefa, osuđena je na pet godina zatvora.

Međutim, odlukom Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, marta 2018. godine ukinuta je presuda zbog bitnih povreda krivičnog postupka i naloženo novo suđenje. U odnosu na Trefovu udovicu, presuda je bila nerazumna, za Valentina Petrova je nastupila zastara.

A upravo zastara očekuje i ponovni postupak koji se vodi protiv bivšeg direktora Savezne Uprave carina budući da je optužnicom obuhvaćen period izvršenja krivičnog dela od 1996. do marta 2001. godine. Pošto je zaprećena kazna zatvora do deset godina za zloupotrebu službenog položaja, a prošlo je dva puta više vremena od navodno izvršenog krivičnog dela, optužbe protiv Kertesa za šverc cigareta zastariće.

Ono što je zanimljivo jeste da je prvo ročište u ponovljenom postupku protiv Kertesa i ostalih optuženih održano 15. maja 2018. godine a za gotovo tri godine zakazano je ukupno 65 suđenja, što je i do tri puta manje u odnosu na neke druge predmete. Od ukupnog broja zakazanih suđenja, održano je samo 11 pretresa, dok je 33 puta odloženo na zahtev sudskog veća, a 21. put zbog procesnih pretpostavniki, odnosno zato što se nisu stekli uslovi za održavanje glavnog pretresa.

Predsednik sudskog veće u ovom postupku jeste Siniša Petrović, sudija u postupku protiv Šarića, dok su članovi veća sudije Svetlana Aleksić, poznata po presudi niškim žandarmima zbog prebijanja Andreja Vučića koja zajedno sa Sinišom Petrovićem sudi u predmetu valjevske grupe, gde je krivično delo zločinačko udruživanje takođe zastarelo, kao i sudija Dragomir Gerasimović.

Koliko će građane Srbije na kraju koštati ovakvo ponašanje sudskog veća još uvek nije zvanično poznato, a sudeći po dosadašnjoj sudskoj praksi, cifra bi mogla da pređe i nekoliko miliona evra. Ne treba zaboraviti i tužbe za naknadu štete koje će sasvim izvesno biti podnete protiv države.

Inače, kako je Insajder pisao, protiv Kertesa su vođena tri postupka za šverc cigareta, u kojima je bio saoptuženi u tri različite grupe. Jedan postupak se odnosi na grupu čiji je vođa, prema nalazima policijske akcije Mreža, bio Marko Milošević, drugi na grupu čiji je vođa bio Siniša Stojičić, a treća na čijem je čelu bio Stanko Subotić Cane, koji je u međuvremenu protivzakonito oslobođen.

 

U postupku za zloupotrebu službenog položaja, koja će za nekoliko dana nastupiti zastara, odnosi se na grupu u kojoj su, prema policijskim nalazima, bili Marko Milošević i Mirjana Marković. Njih je policija sumnjičila za stvaranje kriminalne mreže za šverc cigareta zajedno s Kovačevićem, koji je ubijen, a čija je udovica Bojana Bajrušević, nastavila njegove poslove.

Marko Milošević i Mirjana Marković su u međuvremenu stekli status izbeglica u Rusiji i postupak protiv njih je i dalje u prekidu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR