Glas Javnosti

Apelacioni sud razmatra žalbe na presudu za ubistvo Ćuruvije: 'Građani Srbije moraju konačno da dočekaju pravičnu presudu'

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Pred Apelacioni sudom u Beogradu počela je sednica po žalbama izjavljenih na prvostepenu presudu Specijalnog suda u postupku protiv optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, 11.aprila 1999. godine.

Sednica Apelacionog suda će biti javna, a planirano je da se održi i u sredu i u četvrtak, 8. i 9. jula. Prvobitno je žalbena sednica bila zakazana za kraj marta, ali je zbog epidemije Covida 19 bila odložena.

Na njoj će sudija izvestilac predstaviti osuđujuću presudu od 5. aprila 2019. godine, kao žalbe tužilaštva i odbrane, a okrivljeni i njihovi advokati će imati mogućnost i da se usmeno obrate sudu i dopune svoje žalbe. Prvostepenom presudom tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković osuđen je na 30 godina zatvora zbog podstrekavanja na ubistvo Ćuruvije, a kao saizvršioci, koji su pripremali teren za ubistvo novinara, osuđeni su tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić na 30 godina zatvora, a pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić na po 20 godina zatvora.

Kako je objasnio advokat Slobodan Ružić, koji zastupa porodicu Ćuruvija u ovom postupku, narednih dana će svako od uključenih strana obrazlagati podnete žalbe.

-Najpre će sudija izvestilac referisati o prvostepenom postupku, a potom će i tužilaštvo i odbrana obrazložiti svoje žalbe- rekao je Ružić, napominjući da će se time okončati javni deo sednice.

Podsetimo, i tužilaštvo i odbrana su predložili ukidanje prvostepene presude i vraćanje na ponovno suđenje. Ipak, kako dodaje Ružić, to ne znači da će sud po automatizmu da ukine prvostepeno rešenje.

-Ja kao zastupnik porodice Ćuruvije očekujem da će osuđujuća presuda biti potvrđena. Ne vidim šta bi to na ponovljenom postupku mogli da utvrdimo što već nije utvrđeno- istakao je Ružić napominjući da će se na odluku suda, kakva god ona da bude, čekati najmanje nekoliko meseci.

Ta odluka, prema saopštenju Fondacije Slavko Ćuruvija, imaće istorijski značaj za bezbednost novinara u Srbiji.

-Prošlogodišnja presuda je prva, i zasad jedina, izrečena u Srbiji za ubistvo novinara. Nakon 21 godine od ubistva Ćuruvije i svih dokaza izvedenih tokom četvorogodišnjeg suđenja pred Višim sudom, porodica Slavka Ćuruvije, njegove kolege, ali i čitava medijska zajednica i građani Srbije, moraju konačno da dočekaju pravičnu presudu. Istovremeno, odgovorni za ovaj zločin moraju da se konačno nađu u zatvoru- navodi se u saopštenju Fondacije.

Podsetimo, Specijalni sud u Beogradu osudio je 5. aprila prošle godine četvoricu bivših pripadnika Državne bezbednosti na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva Slavka Ćuruvije. Ubistvo Ćuruvije prethodila je kampanja u kojoj je novinar proglašavan izdajnikom. Na višedecenijske kazne zatvora osuđeni su bivši načelnik RDB-a Radomir Marković, nekadašnji načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić, bivši inspektor RDB-a Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak, koji se nalazi u bekstvu.

Presuda je, na iznenađenje mnogih, odstupila od optužnice u delu koji se tiče neposrednih izvršilaca ubistva i umesto Romića i Kuraka, kako tvrdi tužilaštvo, okrivilo N. N. lice, dok je njih dvojicu osudilo zbog pomaganja ubici. To je razlog zbog kojeg je tužilac takođe zatražio ukidanje presude.

(Izvor: Danas/Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR