Glas Javnosti

AMERIKA SUZAMA NE VERUJE: FBI traži programere iz Niša osumnjičene za digitalnu prevaru, preti im teška robija u Teksasu

Hronika
Autor: Glas javnosti

Iz SAD je stigla zamolnica da programeri iz Niša, osumnjičeni da su putem internet prevara zaradili 70 miliona dolara, budu izručeni Americi i da im se u toj zemlji, a ne u Srbiji sudi.

Zamolnica SAD-a zaprimljena je u sudu u petak 18.09.2020. godine pred kraj radnog vremena i isti dan je za ponedeljak 21.09.2020. godine u 12 sati zakazano saslušanje svih lica - kažu u Višem sudu.

Ročište je, ipak, na zahtev odbrane odloženo, a dodaju da je uhapšenima određen pritvor.

Saslušanje se nije održalo iz razloga što su branioci okrivljenih tražili da se upoznaju sa zamolnicom kao i dodatni rok kako bi se pripremili za izjašnjenje na istu - kažu u Sudu.

Advokat iz Niša Miloš Petrović, koji zastupa dvojicu od 11 optuženih, kaže da su svi advokati zatražili odlaganje.

- Pošto nismo imali dovoljno vremena da izvršimo uvid u predmet i da se izjasnimo po tom zahtevu, a i sami okrivljeni su taj zahtev primili u 11 sati u ponedeljak, a u 12 je zakazano saslušanje, pa su svi branioci dali podnesak za prezakazivanje i to je odloženo za sledeću nedelju - kaže Petrović.

Nakon toga, dodaje, imaće više informacija i o samom toku slučaja i o potezima koji su preduzeti na saslušanju.

Podsetimo, grupa mladića među kojima ima i državljana Crne Gore, Filipina i Austrije, svi sa prebivalištem u Nišu, uhapšena je krajem jula.

Njima se na teret stavlja krivično delo prevare kojom su, putem interneta, zaradili 70 miliona dolara. Među prevarenima je i jedan državljanin Teksasa, pa se u ceo slučaj umešalo i američko pravosuđe i FBI, koji je asistirao u akciji hapšenja.

Uhapšenima sada preti izručenje u SAD, gde bi se vodio čitav proces, a prema mišljenju advokata njima bi u Americi bila ugrožena ljudska prava i zato je zahtev da im se sudi u Srbiji.

U slučaju najcrnjeg scenarija, oni bi bili, kako kažu advokati, izručeni Severnom Teksasu, ne bi imali prava na posetu porodice, bili bi izloženi visokim troškovima odbrane.

Programeri iz Niša su u pritvoru su u Beogradu, od 24. jula, neki imaju i dvojna državljanstva. Reč je o programerima koji se terete da su preko lažnih investicionih internet platformi varali i oštetili građane širom sveta, a među njima i neke u Severnom Teksasu. Upravo to izazvalo je pažnju FBI i SAD.

Od prošle godine Srbija ima ugovor o ekstradiciji sa SAD, advokat optuženih Milan Petrović kaže da bi Nišlijama u Teksasu bila ugrožena ljudska prava i traži da se istraga i suđenje obavi u Srbiji.

Po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći Amerikanci su zatražili privremeno hapšenje srpskih državljana, međutim pravosudni sistem SAD-a ima na raspolaganju još jedan instrument - Ugovor o ekstradiciji između Srbije i SAD koji važi od 2019. godine. Prema tom ugovoru, srpski državljani mogu biti izručeni SAD-u što bi bilo prvi put u dosadašnjoj pravnoj istoriji odnosa Srbije i SAD.

(Glas javnsoti/Južne vesti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR