Glas Javnosti

AKO JE UPAO U SAVU, MATEJ JE MOGAO DA PREŽIVI OD 10 MINUTA DO SAT VREMENA?! Evo koliko dugo je mogao da pliva u hladnoj reci

Hronika
Autor: Glas javnosti

Na društvenim mrežama koje prate potragu za Matejem Perišem, pre nekoliko dana se pojavila skala preživljavanja u odnosu na temperaturu vode po Vojnoj akademiji.

Na skali je objašnjeno i da prosečan plivač ispliva 50 metara za dva do tri minuta, a sportista za 27.61 sekundu, te da je udaljenost od Savanove do Beton hale 900 metara.

- Kada je temepratura vode 0 stepeni plivač može preživeti osam minuta, na 2,5 stepeni 25 minuta, na pet stepeni čak 55 minuta. Povećanje temperature na 10 stepeni omogućava plivaču da izdrži sat i 40 minuta, kada je voda 15 stepeni može se preživeti šest sati i 20 minuta. U vodi toploj 20 stepeni izdržaće se 16 sati i 20 minuta, a na vodi temeperature 25 stepeni tri dana i više - piše na skali.Obzirom da je temperatura Save u kobnoj noći nestanka bila oko pet stepeni Celzijusa, postoji mogućnost da je Matej, ako je uopšte ušao u vodu, bio živ gotovo sat vremena, piše Kurir.

- Skala koja je objavljena je dobra, ali obzirom na okolnosti, Matej, ako je bio u vodi, živeo je možda deset minuta - priča Kurirov izvor koji je dobro upoznat sa slučajem nestanka Splićanina.- Takođe, zbog brzine reke koja ga je nosila on je verovatno u tom vremenskom periodu prošao 900 metara, a kasnije ga je struja odnela.

Da podsetimo, Matej Periš nestao je 30. decembra, a policija neprekidno traga za njim.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR