Glas Javnosti

AFERA 'JOVANJICA': Koluviji i ostalim osumnjičenima produžen pritvor za 60 dana

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rešenje kojim je za još 60 dana produžen pritvor Predragu Koluviji i ostalim osumnjičenima za nedozvoljeno uzganjanje marihuane na poljoprivrednom dobru “Jovanjica”. Oni su uhapšeni u novembru 2019.

Portparol suda Mirjana Piljić kaže da je ovom odlukom potvrđeno rešenje Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, kojim je okrivljenima produžen pritvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju na to da bi u kratkom roku mogli da ponove krivično delo.

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu je na sednici veća održanoj 10. juna donelo rešenje kojim je potvrđena optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal u slučaju Jovanjica.

Kako se navodi u saopštenju, optužnica je podignuta zbog izvršenja krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga u saizvršilaštvu.

-Ispitujući optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal krivično vanpretresno veće je stalo na stanovište da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, po svom kvalitetu i značaju, pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje iz činjeničnog opisa krivičnog dela koje im se optužnicom stavlja na teret, odnosno da su ispunjeni neophodni materijalni uslovi za optuženje u konkretnom slučaju- navedeno je ranije u saopštenju.

Predrag Koluvija i ostali su uhapšeni sredinom novembra zbog sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

U okviru istrage ovog slučaja početkom jula je uhapšeno još sedmoro okrivljenih.

Kako je tada saopštio TOK, među uhapšenima je i pet pripadnika državnih organa A.T. i B. R. , R. B., M. K. i Z. B. U saopštenju se osim te informacije ne navodi u kojim su službama bili zaposleni i na kojim pozicijama.

Policija je, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, ušla na poljoprivredno dobro “Jovanjica” u blizini Stare Pazove i tamo pronašla ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima.

Tom prilikom zaplenjeno je 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju, težine skoro četiri tone.

O pronalasku marihuane na gazdinstvu Jovanjica, međutim, prvo je samo RTV objavio nezvaničnu informaciju, a bilo je čudno da se MUP ovim povodom nije oglašavao. Potvrda je stigla tek sedam dana kasnije, kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal potvrdio za Insajder da je doneta naredba o sprovođenju istrage protiv devet osoba zbog sumnje da su od januara do novembra 2019. u staklenicima privrednog društva „Jovanjica“ uzgajali opojnu drogu kanabis ili marihuanu.

Tada se saznaje i da je vlasnik Jovanjice imao dozvolu da uzgaja industrijsku konoplju, i to da bi izvozio u zemlje u kojima je marihuana u medicinske svrhe dozvoljena. Zato još više čudi činjenica da ovo gazdinstvo, čije se organsko voće i povrće može kupiti u brojnim radnjama širom Srbije, nije adekvatnije kontrolisano.

U međuvremenu je otkriveno i da je poljoprivredno imanje Jovanjica od 2016. dobilo najmanje tri kredita od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza. Prema analizi novinara Insajdera, ukupan iznos ovih kredita je 3,9 miliona evra.

Predstavnici opozicije navode da država štiti vlasnika Jovanjice, a izneta je i tvrdnja da je posle hapšenja Koluvija nazvao Andreja Vučića. Sam Koluvija je to, preko svoje advokatice, iz pritvora demantovao, a funkcioner SNS-a Miloš Vučević podneo je i krivičnu prijavu protiv Andreja i Aleksandra Vučića.

(Izvor: Insajder)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR