Glas Javnosti

ADVOKAT STEVA PROTIĆ: Miki Kurak nije časna sestra, ali nije ni ubica Slavka Ćuruvije!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Reagujući na odluku Apelacionog suda, kojom je ukinuta prvostepena presuda Suda za organizovani kriminal za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Stevan Protić, advokat prvootuženog Miroslava Kuraka, izjavio je da njegov branjenik nije časna sestra, ali nije ni Ćuruvijin ubica.

Slavko Ćuruvija, vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina ubijen je u vreme NATO bombardovanja, na Uskrs 11 parila 1999. godine u Svetogorskoj ulici.

- Od 2014 godine sam u ovog predmetu, dakle od prvog dana, a stav javnog tužioca je da je moj branjenik Miroslav Miki Kurak bio egzekutor. Postupak je trajao četiri godine. Ja sam četiri godine branio čoveka da nije ubio. Očekujući bilo kakav dokaz koji bi potpkrepljivao stav tužilaštva o tome da je Kurak egzekutor, dobili smo zapanjujuću presudu da moj branjenik nije izvršio ubistvo, nego da je ubistvo izvršeno od strane NN osobe, a da je Kurak, zajedno sa Ratkom Romićem pomogao tom NN izvršiocu, bez navođenja radnje pomaganja. I za to je dobio 20 godina. Dakle, branim čoveka da nije ubio, sud utvrđuje da nije ubio, a za to, verovatno, kao nangradu dobija 20 godina zatvora. Takva presuda nije mogla da opstane, navodi u razgovoru za Glas javnosti advokat Protić.

Nakon izricanja prvostepene presude, objašnajva, u javnosti su se pojavljivali glasonogovrnici i veliki pobornici borbe za pravdu koji navodno štite interesu porodice Ćuruvija tvrdnjom da prvostepena presuda ne sme da padne, da mora da opstane, da bi bio strašan šok da prvostepena presuda ne bude potvrđena.

- Strašan šok, profesionalni, bi bio da je presuda potvrđena. Na sreću Apelacija je postupila po zakonu. Danas, posle ukidanja presude, a vidim i u emisiji Oko na RTS, glasonogovrnici, oni koji se predstavljaju kao štićenici porodice Ćuruvija, govore o skandaloznoj odukci Apelacije. Ti glasonogovornici su gospodin Veran Matić, gospodja Ljiljana Smajlović i moj kolega, jedan od punomoćnika porodice, advokat Ružić. Da vam kažem, dokle god ove osobe, sa stavovima koje iznose u javnosti, porodica Ćuruvija će ostati bez odgovora ko je izvršio ubistvo koje je, inače, nesporno težak zločin u našoj bližoj istoriji, kaže Kurakov branilac.

Upitan zašto je jedan od ključnih svedoka iz istrage Milorad Ulemek Legija, bivši komandat JSO osuđen na četiri maksimalne kazne zatvora, između ostalog, i zbog ubistva premijera Srbije, odbio da svedoči pred sudom, Protić kaže “iz razloga što je izgiran:

“Gospodin Ulemek je, na našu žalost, odbio da svedoči. On je, navodno, rekao da ima saznanja jer mu je, navodno, bivši šef Državne bezbednosti Radomir Marković rekao da su ova dvojica Radonjićevih (Milan Radonjić, bivši šef beograskog DB), ne imenujući ni Kuraka, ni Romića, izvršili ubistvo. Kad vi na osnovu izjave gospodina Ulemeka, takve izjave, pokrećete ovako veliki i ozbiljan krivični postupak za ovako ozbiljno krivično delo, koje otperećuje našu javnost već dve decenije, vi se onda šegačite sa sudom. Jer, molim vas, neko mora nama da objasni, kako je istinita informacija da je Legiji rekao Rade Marković da su tamo neki Radonjini ubili Ćuruviju. To znači da Legija govori istinu. Molim vas, ako Legija govori istinu, zašto onda sedi tamo u Zabeli tri puta po 40 godina. Jer je on je u svim ranijim predmetima, pred sudom pred kojim treba da svedoči, rekao da on nije izvršio ubistvo. Sud mu je u svim predhodnim predmetima “poklonio veru” tako što ga je osudio na maskimalnu kaznu zatvora od 40 godina, a sada na osnovu njegove izjavu pokreće ovakv postupak, veruje mu. Pa ga opet varaju, nešto mu je za takav iskaz obećano, apošto onaj koji mu je obećao to nešto nije ispunio svoje obećanje, Legija je uskratio odgovore na pitanja pred ovim sudom.”

Protić dodaje da nijedan njegov klijent, pa ni Miki Kurak, nije časna sestra, jer časne sestre nemaju problem sa sudom, te da njegovi klijenti u vrlo velikom broju nisu krivi, nego su iz ko zna kojih interesa, čijih interesa, stavljeni u poziciju da budu optuženi, navodeći slučaj odbeglog Željka Maksimovića Make kome se sudilo za ubistvo policijskog gernala Boška Buhe.

- Predmet Željka Maskimovića Make i njegove takozvane grupe koja je oktobra 2002. godine spektakualrno uhapšena,  predstavljena je javnosti da su ti takozvani članovi Makine grupe, osim što su ubili Boška Buhu, planirali da ubiju i premijera Đinđića. Četiri meseca posle hapšenja Makine grupe koja je trebalo da ubije premijera, premijer Zoran Đinđić je ubijen. Znate koga je ubio? Oni koji su hapsili Makinu grupu, zemunski klan.  Mi još uvek ne znamo ko je ubio Boška Buhu, navodno ne znamo da su zemunci hapsili članove navodne Makine grupe. Svi se prave ludi, iako je Legija na sudu saslušan kao svedok u ovom predmetu  kada je priznao da je ašovom tukao po leđima Dragana Ilića Limara da mu iznudi iskaz. Mi kao ne znamo da je Čeda Jovanović bio umešan u akciju hapšenja…

Kompletan razgovor sa advokatom Stevom Protićem pogledajte ovde…

(Glas javnosti

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR